Başkanlık ve Yeni Türkiye" Söyleşisi - Son Dakika
Güncel

Başkanlık ve Yeni Türkiye" Söyleşisi

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, toplumun başkanlık sistemine sahip çıkması durumunda yeni anayasanın yapılacağını söyledi.

26.03.2016 21:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük, toplumun başkanlık sistemine sahip çıkması durumunda yeni anayasanın yapılacağını söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesince moderatörlüğünü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş'ın yaptığı "Başkanlık ve Yeni Türkiye" söyleşisi gerçekleştirildi.

Kaş Fevzi Gürsoy Kültür Salonu'ndaki konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Küçük, başkanlık sistemi hakkında bilgi verdi. Parlamenter sistemde yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin birbirinden ayrı olduğunu hatırlatan Küçük, "Başkanlık sistemi de parlamenter sistem de demokratik sistemlerdir. Her ülkenin kendine has şartları vardır. Yargısal sorunların kendi içinde çözülmesi gerekiyor. Toplum olarak başkanlık sistemine sahip çıktığımız sürece yeni anayasa yapılacaktır. Başkanlık sistemi haktır." dedi.

Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz da Türkiye'de son 2 yılda 4 defa seçim yaptığını ve siyasi istikrarın temin edilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'de istikrarın sağlanması için seçim sisteminin değiştirilerek, başkanlık sisteminin getirilmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, "Bunun yolu da yeni anayasadır. Başkanlık sistemi tartışmaları devam edecektir. Asıl olan Türkiye'nin çatısını korumaktır. Kim bu çatıyı yıkmaya kalkıyorsa onların savunulacak yanı kalmamıştır. Her konuda farklı düşünebiliriz. Bu tartışmalar çerçevesinde kararlarınızı vereceksiniz." diye konuştu.

Liberal Düşünce Topluluğu üyesi Kürşat Birinci ise başkanlık sisteminin yürütmenin nasıl seçileceği ile ilgili bir durum olduğunu ifade etti.

Başkanlık sisteminin yürütmeyle yasamayı birbirinden ayırdığına dikkati çeken Birinci, "Başkanlık sistemi bir rejim sorunu değildir. Türkiye'de ilk defa tartışılmıyor ve güçlü siyasi aktörler yer aldığı zaman tartışılıyor. Sistem tartışması Cumhurbaşkanı'mızın halkoyuyla seçilmesiyle ortaya çıktı" dedi.

Konferansa Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Öztürk, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zülfü Çelik, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kaş Koordinatörü Mustafa Şalvarlı ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başkanlık ve Yeni Türkiye' Söyleşisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement