Başkent'te Kültür-Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkent'te Kültür-Sanat

Devlet Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü nedeniyle bugün 7 sahnedeki 7 farklı oyunu ücretsiz sahneleyecek

27.03.2014 10:55  Güncelleme: 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatroları (DT), Dünya Tiyatro Günü nedeniyle bugün 7 sahnedeki 7 farklı oyunu ücretsiz sahneleyecek.

Devlet Opera ve Balesinin (DOB) modern dans gösterisi "Sanatın İfadesi", 29 Mart'ta prömiyer yapacak.

DT 'nin 20, DOB'un ise 6 eser ve konserle seyircinin karşısına çıkacağı Başkent'te, bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro:

75. Yıl Sahnesi:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde 29 Mart'ta ve 2 Nisan'da seyirciyle buluşacak.

Akün Sahnesi:

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı",1-2 Nisan'da izleyici karşısına çıkacak. Eser, Çarlık Rusya'sının çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği oyun, törelere rağmen hayalleri olan gençleri göç üzerinden yansıtan "Sarı Naciye", bugün, yarın ve 29 Mart'ta izlenebilecek. Müzikleri Can Atilla imzası taşıyan oyunda Feray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kardi Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu rol alıyor.

Çocuk oyunu "Keloğlan Keleşoğlan", 2 Nisan'da küçük tiyatro severlerle bur araya gelecek.

Altındağ Tiyatrosu:

"En Son O Gitti", bugün, 28-29 Mart'ta sahne alacak. 6-12 yaş seyirciler için tavsiye edilen "Miyhavlar Tiyatrosu", 28 Mart ve 1 Nisan'da görülebilecek.

Volkan Benli'nin sahneye koyduğu, birbirine aşık Osman ile Seher'in hikayesinin anlatıldığı "Nalınlar", 1-2 Nisan'da seyircinin karşısına çıkacak.

Büyük Tiyatro:

Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı romanından tiyatroya uyarlanan "Çalıkuşu", 1 Nisan'da sahne alacak.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

"Kösem Sultan", bugün, 28 ve 29 Mart'ta izleyiciyi selamlayacak. Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini tiyatro sahnesine taşıyan oyun, Turan Oflazoğlu'nun kaleminden Özlem Ersönmez, Elvin Beşikçioğlu, Mithat Erdemli, Yavuz Sepetçi ve Haydar Gültepe'nin yanı sıra 100'ü aşkın oyuncuyla sahneye taşınıyor.

Küçük Tiyatro:

Necip Fazıl Kısakürek'in yazdığı, Özer Tunca'nın yönettiği "Para", tüm hafta perde açacak. Parayı ve çıkarlarını her şeyin üstünde tutan duygusuz bir bankerle onun kadar menfaatçi çevresinin cinayete kadar giden, karanlık maceralarının anlatıldığı oyunda, Mesut Turan, Zeynep Aytek Metin, Kader İlhan, Neşet Ertem, Ercan Eker, Mehmet Akay, Kayhan Sarıgöllü, Demet Bölükbaşı, Gökçe Yurtsal, Mehmet Tekatlı, Petek Ocakçı ve Ali Çakır rol alıyor.

Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi", 28 Mart ve 1 Nisan'da izlenebilecek.

Oda Tiyatrosu:

Gülşen Karakadıoğlu'nun kaleme aldığı, konusunu 12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadını anlatan "Nehir", bugün, yarın, 29 Mart'ta seyircinin karşısına çıkacak.

"Kuğunun Şarkısı 'Bir Evlenme Teklifi", 1-2 Nisan'da izlenebilecek. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle Aclan Büyüktürkoğlu'nun sahneye taşıdığı eserde Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

Stüdyo Sahne:

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle 28 Mart'ta tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyunda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.

Şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve düşünce dünyasından örnekler sunulan "Bizim Yunus", 1 Nisan'da izlenebilecek. Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un yönettiği oyun, Okan Şenozan'ın performansıyla sahneye taşınıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

İngiliz Yazar George Orwell'in aynı adlı adlı eserinden tiyatroya kazandırılan "Hayvan Çiftliği", bugün ve 29 Mart'ta temsil verecek. Barış Erdenk'in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor.

Çocuk oyunu "Horoz Adam ve Korsan", 1 Nisan'da görülebilecek. "Cesaret Ana ve Çocukları", 2 Nisan'da seyredilebilecek. Çocuklarını savaştan uzak tutmaya çalışan Cesaret Ana'nın, aynı zamanda savaştan ekmeğini çıkarma çabasının da konu edildiği eser, Bertol Brect'in kaleminden Ayşe Emel Mesci'nin yönetimiyle seyirciyle buluşuyor.

Şinasi Sahnesi:

Hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıldığı "Ramiz ile Jülide", Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un rejisiyle hafta boyunca temsil verecek.

Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği "Üç Şehzade", yarın ve 1 Nisan'da minik tiyatro severlerin karşısına çıkacak.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:   Beyaz bale olarak anılan romantik türün örneklerinden "Coppellia" bugün seyredilebilecek. Müzikleri Leo Delibes'in üstlendiği eser, Gyula Harangozo'nun sahneye koyduğu eserde Polonya'nın Galiçya sınırında düzenlenen bir dans yarışmasında güzelliğiyle dikkatleri çeken bir kadının aslında oyuncak olduğunun anlaşılmasıyla devam eden olaylar anlatıyor. Modern dans gösterisi "Sanatın İfadesi", 29 Mart'ta prömiyer yapacak. Stephan Delattre'nin koreografisini üstlendiği eserin müzikleri John Adams ve Christihan Grifa imzası taşıyor. Eserin dekor tasarımını Talat Ayhan, kostüm tasarımını Gazal Erten, ışık tasarımını ise Fuat Gök gerçekleştiriyor. Sanatın İfadesi, sanat, sanatçı, basın ve eleştiri kavramlarını irdeliyor. Osmanlı sarayındaki iktidar mücadelesi ve Harem'deki entrikaların konu edildiği "Harem" balesi, 31 Mart'ta izleyicinin beğenisine sunulacak. Türk-Osmanlı kültürünün baskın karakteristik etkisiyle oluşan "Turguerie" akımının en güzel örneklerinden Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma" operası 2 Nisan'da seyirciyle buluşacak.

Operet Sahnesi: Joseph Haydn'ın "Eczacı" operası 1 Nisan'da izlenebilecek. Librettosu Carlo Goldoni'ye ait eserde yoksul eczacı çırağı Mengone, zengin züppe Volpino ile Grilletta arasında yaşanan aşk üçgeni anlatılıyor. Zeynep Çelen Tamer'in rejisörlüğünü üstlendiği eserde, orkestrayı Mustafa Erdoğan yönetiyor.

Cermodern: Başkent Oda Orkestrası, "50. Yıl Konseri" ile 28 Mart'ta müzik severlerle buluşacak. Çiğdem Aytepe yönetimindeki konserde, Seda Ölmeztürk başkemancı olarak sahne alacak.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın şef Alexander Vakoulsky yönetiminde bir konser verecek. CSO Konser Salonu'ndaki programda, Radovan Vlatkovic ve Utku Ünal "korno" solisti olarak sahne alacak. Konserde, Richard Strauss'un "2.Korno Konçertosu mi bemol majör", Michael Haydn'ın "İkili Konçerto mi bemol majör" ve Dmitri Şostakoviç'in "10. Senfoni" eserleri icra edilecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 29 Mart'ta "Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası"nı ağırlayacak.

Orhun Orhon'un şefliğinde, Anton Bruckner'in "Senfoni No.8, do minör" eserinin  seslendirileceği program, Bilkent Konser Salonu'nda gerçekleşecek.

-Cermodern

Gülin ve Emre Dökmeci'nin sanat koleksiyonu "Aklımda Bir Delilik Var" hafta boyunca görülebilecek. Sergi, ulusötesi boyutu olan koleksiyonların ilk örnekleri arasında yer alıyor.

Serkan Demir'in ağırlıklı olarak heykel formunda işlerinin bulunduğu "tezahür/emergence" isimli sergisi, hafta boyunca HUB Sanat Mekan'da ziyaret edilebilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement