Başkent'te Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkent'te Kültür Sanat

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın, 2003'ten bu yana çektiği fotoğraflardan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi gezilebilecek Yeni yılın ilk haftasında Devlet Tiyatroları 20, Devlet Opera ve Balesi ise 4 eserle sanatseverleri selamlayacak.

01.01.2015 08:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın, 2003'ten bu yana çektiği fotoğraflardan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi görülebilecek.

Necip Fazıl Kısakürek'in Türk masallarındaki "muradına eren kız" hikayesinden yola çıkarak yazdığı "Sabır Taşı", yarın ve 4 Ocak'ta sergilenecek.

Yeni yılın ilk haftasında Devlet Tiyatroları 20, Devlet Opera ve Balesi ise 4 eserle sanatseverleri selamlayacak.

Başkent'te bu hafta gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde ve Olcay Kavuzlu'nun performansıyla 3 ve 7 Ocak'ta seyirciyle buluşacak.

Akün Sahnesi:

Chris Alexander Hille Darjes'in kaleme aldığı "Shakespeare Zorda", hafta boyunca izlenebilecek. Kraliçe Elizabeth dönemi İngilteresi'nin en görkemli çağındaki Globe Tiyatrosu'nda yaşananlar ve  Shakespeare'nin dönemin siyasi çekişmeleri arasında kalması konu edilen oyunda Ebru Nil Aydın, Ünsal Coşar, Cüneyt Mete ve Serdar Kaya Okay rol alıyor.

Altındağ Tiyatrosu

Sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü yansıtan "Kuaförde Bir Gün" ise yarın ve 3 Ocak'ta izleyicinin karşısına çıkacak. 6-12 yaş izleyiciler için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu", 4 ve 7 Ocak'ta sahnelenecek. Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", 6 Ocak'ta seyredilebilecek.

Büyük Tiyatro:

"Teneke", 4 Ocak'ta izlenebilecek. Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle sahneye taşınan eser, Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini konu alıyor.

Dünyaca tanınan İngiliz yazar Shakespeare'in en güçlü tragedyalarından "Macbeth", 6 Ocak'ta temsil verecek. Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğündeki eser, komutan Macbeth'in, eşi Lady Macbeth'in de etkisiyle yakın akrabası Kral Duncan'ı ortadan kaldırmaya karar vermesiyle yaşananları konu alıyor. Müzikleri Can Atilla imzası taşıyan oyunun dekor tasarımını Güven Öktem, giysi tasarımını Gül Emre ve ışık tasarımını ise Zeynel Işık üstleniyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Shakespeare'in son dönem eserlerinden, Boris Andrei Saviç'in yönettiği "Cymbeline", yarın, 3-4 Ocak'ta izlenebilecek. Eski Brit ve Kelt halklarının Romalılara karşı verdikleri mücadeleyle Britanya ülkesinin kuruluş hikayesini işleyen eser, 8 yaş üstü seyircilere tavsiye ediliyor.

Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle sahneye taşınan eser, "Teneke", 6-7 Ocak'ta görülebilecek.

Küçük Tiyatro:

Aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, 80 ihtilalinin ardından başına gelenlerin anlatıldığı "Yeşilçam", yarın, 3-4 Ocak'ta seyircinin karşısına çıkacak. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu komedi türündeki oyunda, Sibel Özer Chullia, Olcay Kavuzlu, Murat Çidamlı, Mesut Turan, Seval Ersu, Maral Üner ve Ayşe Akınsal rol alıyor.

Erzurum DT'nin oyunu "Çıkmaz Sokak Çocukları"nda, Amerikan Rüyası'nın trajikomik halleri anlatılıyor. 8 yaş üzeri seyirci için tavsiye edilen yapım, 6-7 Ocak'ta sahnelenecek.

Oda Tiyatrosu:

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şems Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", yarın ve 3 Ocak'ta perde açacak. Semih Sergen'in yazıp yönettiği eserde, oyunculara müzisyenler de eşlik ediyor.

12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadının hikayesini anlatan "Nehir", 6-7 Ocak'ta sahnelenecek.

Stüdyo Sahne:

Kadın sorunlarının konu edildiği "İyiyim", 6 Ocak'ta sergilenecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Seyhan Kırca, ışık düzeni Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor.

Necip Fazıl Kısakürek'in Türk masallarındaki "muradına eren kız" hikayesinden yola çıkarak yazdığı "Sabır Taşı", yarın ve 4 Ocak'ta sunulacak. Servet Aybar'ın yönettiği eserde çektiği sıkıntılara rağmen sabreden kızın mutlu sonu işleniyor.

Tatbikat Sahnesi:

Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", 6-7 Ocak'ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Bir yazarın hayatına giren kadınlarla yaşadığı çelişkileri yansıtan oyunda, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı başlıca rolleri paylaşıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle 3 Ocak'ta tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyunda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.

"Horoz Adam ve Korsan", 10 yaş üstü seyirciler için 4 Ocak'ta temsil verecek.

"Bernarda Alba'nın Evi" ise 7 Ocak'ta görülebilecek. Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı eser, 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreleri anlatıyor.

Şinasi Sahnesi:

Dünya tiyatrosunun önde gelen yazarlarından, August Strindberg'in eseri "Alacaklılar", yarın ve 3 Ocak'ta izleyicileri selamlayacak. Kadın erkek ilişkilerinin, insanların bitmek tükenmek bilmeyen beklentileri ve hırslarının konu edildiği eserde başlıca rolleri Çağrı Turan, Boğaçhan Sözmen ve Volkan Ulusoy paylaşıyor.

Çocuk oyunu "Üç Şehzade", 4 Ocak'ta görülebilecek. "Ramiz ile Jülide", 6-7 Ocak'ta seyredilebilecek. Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un yönettiği oyun, hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarını konu alıyor.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:

Bizet'in dünyaca tanınan operası "Carmen" 5 Ocak'ta görülebilecek. İtalyan besteci Verdi'nin Hun imparatoru Attila'yı anlattığı aşk, ihanet ve entrikalarla dolu "Attila" operası 6 Ocak'ta temsil verecek.

Leyla Gencer Sahnesi:

Teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan günümüzün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı hedefleyen "Çocuk Dünyası" müzikali 4 Ocak'ta sahne alacak. Adnan Erbaş'ın yönettiği eserde müzikler Çetin Işıközlü, metin Işık Noyan imzası taşıyor. Üzeyir Hacıbeyli'nin evlenme çağına gelen Asker adında bir gencin evleneceği kızı bulmak için kumaş satıcısı kılığına girmesi ve devamında gelişen olaylar anlatıldığı "Arşın Mal Alan" müzikal komedisi 6 Ocak'ta izlenebilecek.

-Cermodern

"Rüya Sahnesinde '100 İllüstrasyonla Türk Sinemasının 100. Yılı'" sergisi Cermodern'de yarından itibaren hafta boyunca ziyaret edilebilecek. İlk kez Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında açılan sergi, farklı disiplinlerde çalışan 20 genç sanatçının yüzyıllık sinema tarihine bakışını, her biri kendi stil ve algılarıyla zenginleştirdikleri hikayelerini resmettikleri illüstrasyonları sunuyor. Sergide Türk sinemasının en iyi 100 filmi seçilen filmlerin afişleri de bulunuyor.

Türk sinemasının başarılı yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi ile Ceren Selmanpakoğlu'nun "Hiçliğin Özgürlüğü" sergisi yarından itibaren hafta boyunca gezebilecek.

Atatürk Kültür Merkezince gerçekleştirilen Kültür Söyleşileri kapsamında ise 7 Ocak'ta eski Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, "Türk Biyografi Yazıcılığı" konusunda konuşacak. AKM Toplantı Salonu'ndaki söyleşi, saat 16.00'da ücretsiz gerçekleştirilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement