Başkentte "Komşumuz İran" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Başkentte "Komşumuz İran" Konferansı

Başkentte "Komşumuz İran" Konferansı

İran'ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığınca, başkentte "Komşumuz İran" başlıklı konferans düzenlendi.

15.02.2019 22:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığınca, başkentte "Komşumuz İran" başlıklı konferans düzenlendi.

Ankara Valiliği Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda gerçekleşen konferansta, İran edebiyatının tarihi gelişimi ve kültürel anlamda dünya için taşıdığı önem anlatıldı.

Konferansa konuşmacı olarak tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ve edebiyatçı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu katıldı.

Konuşmasına Farsça teşekkür ederek başlayan Ortaylı, İran edebiyatının hem Türk hem de dünya edebiyatına sunduğu katkılara değindi.

Prof. Dr. Ortaylı, "Eski Yunan edebiyatı Avrupa için ne kadar önemliyse, Türkler için de İran edebiyatı o derece önemlidir. İran mitolojisi etkileyicidir ve İran edebiyatının şiirimize olumlu etkisi olmuştur." dedi.

Türk ve İran edebiyatları arasında sanat alanında alışveriş olduğunu dile getiren İlber Ortaylı, İranlı şairler Firdevsi, Hafız-ı Şirazi ve Seyyid Ahmet Kesrevi gibi isimlerin İran edebiyatına büyük katkı sunduğunu kaydetti.

Ortaylı, İranlı şair Firdevsi'nin epik şiir alanında öne çıktığını ve Fars dilini yeniden canlandırdığını dile getirerek, Firdevsi'nin Arap edebiyatı karşısında İran edebiyatını ayakta tuttuğuna vurgu yaptı.

İranlı şair Muhammed Hüseyin Şehriyar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ortaylı, "Şehriyar zamanımızın şairidir, İranlı ve Azerbaycanlıdır. Türkçe'yi de iyi bilir." diye konuştu.

Karaismailoğlu ise İran edebiyatından örnekler vererek, İranlı edebiyatçıların ülkedeki İslam Devrimi'nden önce direniş gibi konuları işlediğini söyledi.

İran'da edebiyat ve şiirin saygı gördüğünü açıklayan Prof. Dr. Karaismailoğlu, "İran'da Şehriyar gibi klasik şiirin öncüleri daima hürmetle anılıyor." ifadesini kullandı.

Programın sonunda İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand da katılımcılara teşekkür ederek, iki ülke arasındaki kültürel ilişkinin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Konferansın sonunda İran müziğinden seçme eserler katılımcıların beğenisine sunuldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başkentte 'Komşumuz İran' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor
    21:51 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Pozantı ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın birlik ve beraberlik içinde hizmet etmek için gün saydığını belirtti. Çelik, muhalefeti eleştirerek, birbirlerine ağır laflar söyleyenlerin artık bir araya gelemeyeceğini ve ülkeye verebilecekleri bir şeyin olmadığını ifade etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in darbe açıklamalarına tepki gösteren Çelik, gençlerin demokrasi, siyaset, bilim ve teknolojiyle yan yana olması gerektiğini vurguladı.

  • Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı
    21:45 Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı

    Van'da gençlerin yoğun bulunduğu alanlarda düzenlenen operasyonlarda 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda toplamda 242,96 gram esrar, 50,66 gram sentetik uyuşturucu, 14,19 gram sentetik kannabinoid, 2,81 gram eroin, 48 uyuşturucu hap ve 7 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan 29 şüpheliden 9'u uyuşturucu ticareti yapmak/uyuşturucu madde nakletmek suçundan, 20'si ise uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapıldı.

  • Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var
    21:44 Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var

    Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunun Siverek ilçe çıkışında meydana gelen trafik kazasında 2 araç ile bir motosikletin karıştığı bildirildi. Kazada ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Olay yerine itfaiye ve ambulans ekipleri sevk edildi.

  • Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi
    21:43 Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde yaşadıkları evin kundaklanması sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için evlerinin önünde anma töreni düzenlendi. Törene çevre sakinleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Konuşmalarda olayın aydınlatılması ve ırkçılığın lanetlenmesi istendi.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Antrenman, Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde gerçekleştirildi.


Advertisement