Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Dünya Tiyatro Günü nedeniyle 8 oyun ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak.

22.03.2012 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Tiyatro Günü nedeniyle 8 oyun ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak.

Büyük Tiyatro'da "Kerbela", Şinasi Sahnesi'nde "Kırmızı", Küçük Tiyatro'da "George Dandin", Akün Sahnesi'nde "Fosforlu Cevriye", Altındağ Tiyatrosu'nda "Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun", Stüdyo Sahne'de "Bir Delinin Hatıra Defteri", Oda Tiyatrosu'nda "Yosunlar", Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde "Barış" adlı oyunlar, Dünya Tiyatro Gününün ücretsiz yapıtları olacak.

William Shakespeare'in eserinden bale sahnesine aktarılan "Bir Yaz Gecesi Rüyası", 29 Mart'ta prömiyer yapacak. Ans Henning Paar'ın sahneye koyduğu eserin dekoru Talat Ayhan'a, kostümleri Gazal Erten'e, ışık düzeni Fuat Gök'e ait. Yapıt, 1960 ve 70'lerin müzikleriyle süsleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), Ludwig Van Beethoven'ın "8. Senfoni"si ile izleyici karşısına çıkacak. CSO'nun 29 ve 30 Mart'taki iki konserinde orkestrayı Şef Julian Kovatchev yönetecek. Viyolonsel sanatçısı Dorukhan Doruk ile kemancı Hande Küden'in solist olarak katılacağı konserlerde, Haydn'ın "1. Viyolonsel Konçertosu", Wieuxtemps'in "5. Keman Konçertosu" ile Beethoven'ın "8. Senfoni"si yorumlanacak.

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 24 Mart'ta piyanist Ayşegül Sarıca'ya eşlik edecek. Şef Emil Tabakov yönetimindeki orkestra, konserde Dvorak'ın

"piyano konçertosu", Gounod'un "Faust" bale müziği ve Emil Tabakov'un "Beş Bulgar Dansı" ile sahne alacak.

Ankara Devlet Tiyatrosu bu hafta 17 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi 5 eserle izleyiciyi selamlayacak.

Başkentte hafta boyunca gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro-

Büyük Tiyatro: Faruk Erem'in yazdığı, Mehmet Baydur'un oyunlaştırdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği "Elma Hırsızları", 25 Mart'ta görülebilecek. Faruk Erem'in "Bir Ceza Avukatının Anıları" adlı eserinden Mehmet Baydur tarafından oyunlaştırılan eser, hukuk ve yasaların adil olması zorunluluğunu farklı sosyal çevrelerden insanların yaşanmış gerçek hayat hikayeleriyle anlatıyor. Dekor tasarımı Kerem Çetinel'e, ışığı Kazım Öztürk'e ait eserin müziği Cem İdiz imzasını taşıyor. Eserde, Ahmet Türkoğlu, Oktay Dal, Edip Tümerkan, Levent Şenbay, Tolga Çiftçi, Çağrı Evren Turan başlıca rolleri paylaşıyor.

"Genç Osman" adlı oyun, 27 Mart'ta sahne alacak. Turan Oflazoğlu'nun kaleme aldığı yapıtın yönetmeni Şakir Gürzumar. Dekor tasarımını Sertel Çetiner'in, giysi tasarımını Gülümser Erigür'ün yaptığı eserin ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'nun, müzikleri Can Atila'nın imzasını taşıyor. Eserde Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Ahmet Erkut, Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Mine Medya Haktanır, İhsan Sanıvar, Neşe Baykent ve Füsun Akay başlıca rolleri paylaşıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi: Ali Berktay'ın kaleme aldığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Kerbela", yarın, 24 ve 25 Mart'ta izlenebilecek. Dekor tasarımını Murat Gülmez'in, kostümlerini Hale Eren'in hazırladığı eserin ışık düzeni Yakup Çartık'a ait. Eserde Rengin Samurçay, Aysel Çakar Kara, Ötüken Hürmüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy, Erdinç Gülener, Serdar Kayaokay, Volkan Benli, Leyla Gülener, Nihat Hakan Güney, Ersin Ayhan, Umut Karadağ, Osman Nuri Ercan, Çetin Azer Aras ve Alper Tazebaş başlıca rolleri üstleniyor.

Aristophanes'in eserinden Yücel Erten'in oyunlaştırıp yönettiği "Barış", 27 ve 28 Mart'ta sahnelenecek. Dekor tasarımını Hakan Dündar'ın, kostüm tasarımını Sevgi Türkay'ın hazırladığı yapıtın ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'na ait. Müziklerini Cem İdiz'in, koreografisini Salima Sökmen'in yaptığı eserde Ali Fuat Davutoğlu, Zafer Güllü, Bilal Gürdere, Sabri Özmener, Ahmet Burak Bacınoğlu, Murat Gökçer, Mithat Erdemli, Özgür Keçeci ve Kemal Okan Özkan başlıca rolleri paylaşıyor. Sanatçılara orkestrada Dengin Ceyhan, Derya Can, Arda Saygın, İpek Demir ve Engin Yaman eşlik ediyor. Yapıt, yeryüzündeki savaş ve yıkımlara artık katlanamayan bir köylünün tüm insanlığı yardıma çağırmasını işliyor.

Şinasi Sahnesi: "Soğuk Bir Berlin Gecesi" oyunu, yarın, 24 ve 25 Mart'ta seyirciyle buluşacak. Barış Eren'in yazıp yönettiği yapıtın dekor tasarımı Sinan Yardımedici'ye, kostümleri Günnur Orhon'a, ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Olcay Kavuzlu, Fulya Koçak, Ferahnur Barut, Eray Eserol, Adnan Erbaş ve Mahmut Işık'ın rol aldığı yapıt, Avrupa'nın ortasında uygar bir kentte yabancı durumuna düşürülen, dışlanan ve ötekileştirilen Tarık'ın dramını işliyor.

İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı "Kırmızı", 27 Mart'tan itibaren hafta boyunca Başkent'in konuğu olacak.

Küçük Tiyatro: "Sönmüş Yıldızlar" adlı eser, yarın, 24 ve 25 Mart'ta seyirciyle buluşacak. Kerim Tinçurin'in kaleme aldığı, Raşid Zagidulin'in yönettiği oyun, " Tataristan'ın Romeo ve Juliet'i" olarak nitelendirilen Server ve İsmail'in aşkını konu alıyor.

Komedi türünün usta kalemi Fransız yazar Moliere'in "George Dandin" oyunu, 27 Mart'tan itibaren hafta süresince izlenebilecek. Çevirisini Sema Kuray'ın yaptığı eser, konuk yönetmen Philip Boulay tarafından sahneye konulacak. Dekor ve kostüm tasarımını Jean-Guy Lecat'ın hazırladığı yapıtın ışık düzeni Ahmet Karademir'e ait. Yaşlı ve zengin bir köylü olan George Dandin ile aile baskısı sonucu evlenen genç ve soylu Angelique arasında baş gösteren aşk ve kıskançlık çatışmasının konu edildiği komedide, Bülent Çiftçi, Zeynep Yasa, Serpil Gül, Cebrail Esen, Meliha Savaş, Gürkan Görbil ile Hüseyin Baylan rol alıyor.

"Keloğlan Keleşoğlan", 28 Mart'ta küçük izleyiciyle birlikte olacak.

Akün Sahnesi: "Nazım Hikmet'in 'Memleketimden İnsan Manzaraları'ndan Onbir Tablo" adlı eser, yarın ve 24 Mart'ta sahne alacak.

Türk tiyatrosunun klasiklerinden "Fosforlu Cevriye", 27 Mart'tan itibaren hafta boyunca Başkent seyircisiyle birlikte olacak. Gülriz Sururi'nin oyunlaştırdığı ve yönettiği eserin dekor tasarımını Hakan Dündar, kostümlerini Fatma Görgü yaptı. Işık düzeninin Yakup Çartık'ın gerçekleştirdiği eserin besteleri Atilla Özdemiroğlu'na ait. Fosforlu Cevriye'yi Feray Darıcı'nın canlandırdığı eserde, İsmet Numanoğlu, Ali Hakan Beşen, Engin Özsayın, İclal Karaduman, Kader İlhan, Nermin Uğur, Dara Tan, Buket Türkyılmaz, Ömer Comba, Volkan İsmail Duru ve Zeynep Aytek Metin başlıca rollerde. Ünlü müzikal, eski kantocu, yeni randevucu Sümbül Dudu'nun evinde geçenleri neşeli bir dille anlatıyor.

"Pal Sokağı Çocukları" isimli oyun, 23 ve 25 Mart'ta temsil verecek.

Altındağ Tiyatrosu: Geleneksel Türk tiyatrosunun önemli yazarlarından Musahipzade Celal'in kaleme aldığı "Kafes Arkasında", yarın, 24 ve 25 Mart'ta izlenebilecek. Yönetmenliğini Münir Canar'ın üstlendiği oyunun dekoru Güven Öktem'e, kostümleri Sevgi Türkay'a, ışığı Burhanettin Yazar'a, müziği Kemal Günüç'e ait. Eserde, İsmet Numanoğlu, Caner Gezener, Cengiz Uzun, Özgür Öztürk, Ergin Özdemir, Teoman Gülen, Özgür Cengiz, Tunç Yıldırım, Ulaş Ersoy başlıca rolleri paylaşıyor.

"Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun" adlı yapıt, 27 Mart'tan itibaren hafta süresince Altındağ Tiyatrosu'nda. Hatice Meryem'in yazdığı, Funda Mete'nin oyunlaştırıp yönettiği eserin dekoru Ceren Karahan'a, kostümleri Günnur Orhon'a, ışık düzeni Zeynel Işık'a ait. Berrin Öney, Elvan Eker, Gülçin Yaşaroğlu ve Özlem Gündoğdu'nun rol aldığı oyun, çeşitli sosyal sınıflardan kadınların evliliklerinde ezilişlerinin öyküsü.

İrfan Şahinbaş Sahnesi: Arthur Miller'in yazdığı, Yıldırım Türker'in dilimize çevirdiği, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Orkestra", yarın seyirci karşısına çıkacak. Dekoru Murat Gülmez'e, kostümü Hale Eren'e, ışığı Önder Arık'a ait eserde, rol alanlar Zeynep Hürol, Funda Gökgücü, Özlem Gür, Miraç Eronat, Aysın Işımer, Şeyda Akova Balcıoğlu, Mehmet Gökçer, Okay İrkören.

"Yastık Adam" isimli oyun, 28 ve 29 Mart'ta görülebilecek. Martin McDonagh'ın yazdığı, İlham Yazar'ın yönettiği eserde Tolga Tekin, Mesut Turan, Murat Çıdamlı ve Buğra Koçtepe rol alıyor. Oyun, kurguyla gerçeğin birbirine karıştığı bir polisiye gerilim.

Stüdyo Sahne: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri", yarın, 25 ve 27 Mart'ta seyredilebilir. Sylvie Luneau ile Roger Coggio tarafından uyarlanan, Coşkun Tunçtan'ın Türkçeleştirdiği yapıtın proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler üstleniyor. Eserde, 1960'lı yıllarda Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal'ın iki farklı yorumla sahneye getirdiği Aksenti İvanoviç Poprişçin karakterini Erdal Beşikçioğlu canlandırıyor. Tek kişilik oyunun dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner'in, ışık düzeni Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık'ın, müzik, ses ve efekt tasarımı da Tayfun Gültutan'ın imzasını taşıyor. Gogol'un içinde yaşadığı Rus toplumunun genel yapısını ve bireylerini büyük bir dikkatle tahlil ettiği eser, yazarın birbirinden ilginç gözlemlerini yansıtması açısında önem taşıyor. Hayatın gerçeklerini kabul edemeyen ve hezeyanlar içinde olan bir adamın adım adım deliliğe giden dramını gözler önüne seren yapıtta Beşikçioğlu, sahneye kurulan özel bir vinçle seyirci karşısına çıkıyor.

Oda Tiyatrosu: Şahin Örgel'in yazdığı, Murat Çidamlı'nın yönettiği

"Yosunlar" adlı oyun, hafta boyunca sahne alacak. Dekoru Hakan Dündar'a, kostümü Töre Özsel'e ait esede Neşet Erdem, Şemsettin Zırhlı, Aslı Artuk Şener rol alıyor.

-Opera-bale-

Opera Sahnesi: "Zorba" adlı bale, 24 Mart'ta sahne alacak.

"Bir Yaz Gecesi Rüyası" adlı modern dans gösterisinin prömiyeri 29 Mart'ta gerçekleştirilecek. William Shakespeare'in eserinden bale sahnesine aktarılan yapıtı Ans Henning Paar sahneye koyuyor. Dekoru Talat Ayhan'a, kostümleri Gazal Erten'e, ışık düzeni Fuat Gök'e ait olan yapıt, 1960 ve 70'lerin müzikleriyle süsleniyor.

Operet Sahnesi: Şan piyano resitali, 25 Mart Pazar günü sunulacak.

"Opera'da Bir Gece" trompet-trombon resitali, 27 Mart Salı günü izlenebilir.

Leyla Gencer Sahnesi: "Sihirli Dünya" adlı müzikli çocuk oyunu, 25 Mart'ta küçük seyirciyle buluşacak.

-Konser-

CSO: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın 29 ve 30 Mart'taki iki konserinde orkestrayı Şef Julian Kovatchev yönetecek. Viyolonsel sanatçısı Dorukhan Doruk ile kemancı Hande Küden'in solist olarak katılacağı konserlerde, Haydn'ın "1. Viyolonsel Konçertosu", Wieuxtemps'in "5. Keman Konçertosu" ile Beethoven'ın "8. Senfoni"si yorumlanacak.

BSO: Bilkent Senfoni Orkestrası, 24 Mart'ta piyanist Ayşegül Sarıca'ya eşlik edecek. Şef Emil Tabakov yönetimindeki orkestra, konserde Dvorak'ın "piyano konçertosu", Gounod'un "Faust" bale müziği ve Emil Tabakov'un "Beş Bulgar Dansı" ile sahne alacak.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement