Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Karadeniz türkülerinden Ege zeybeğine, Mevlana'dan Köroğlu'na geniş bir repertuvara sahip "Seslerle Anadolu" müzikli gösterisi, 100'üncü temsiliyle 4 Mayıs'ta sahnelenecek Picasso, "Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler" sergisiyle 7 Mayıs'tan itibaren başkentin sanat yaşamına konuk olacak Türkiye'nin en önemli ve uzun soluklu caz festivallerinden "Uluslararası Ankara Caz Festivali" 7 Mayıs'ta başlayacak.

01.05.2014 09:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karadeniz türkülerinden Ege zeybeğine, Mevlana'dan Köroğlu'na geniş bir repertuvara sahip "Seslerle Anadolu" müzikli gösterisi, 100'üncü temsiliyle 4 Mayıs'ta sahnelenecek.

Picasso, "Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler" sergisiyle 7 Mayıs'tan itibaren başkentin sanat yaşamına konuk olacak.

Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ise 7 temsille seyirciyi selamlayacak.

Başkentte bu hafta gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", yarın ve 3 Mayıs'ta izlenebilecek.

Akün Sahnesi:

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", tüm hafta seyirciyle buluşacak. Eser, Çarlık Rusya'sının çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

"Keloğlan Keleşoğlan", minik tiyatroseverler için yarın, 4-6 ve 7 Mayıs'ta sahnelenecek.

Altındağ Tiyatrosu:

6-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen "Miyhavlar Tiyatrosu" yarın; Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar", bugün, 2 ve 3 Mayıs'ta seyirciyi selamlayacak.

Evli bir çiftin üzerinden kadın erkek ilişkisinin anlatıldığı, Bursa DT oyunu "Aşk Bir şey Değildir", 6-7 Mayıs'ta görülebilecek.

Büyük Tiyatro:

Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", yarın ve 4 Mayıs'ta izlenebilecek.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

"Narnia Günlükleri", 30 Nisan ve 6 Mayıs'ta küçük tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri "Çalıkuşu", 6-7 Mayıs'ta görülebilecek.

Dünyaca tanınan İngiliz yazar Shakespeare'in en güçlü tragedyalarından "Macbeth", bugün, yarın ve 3 mayıs'ta sahne alacak. Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğündeki eser, İskoç komutan Macbeth'in, eşi Lady Macbeth'in de etkisiyle yakın akrabası olan Kral Duncan'ı ortadan kaldırmaya karar vermesiyle yaşananları konu alıyor. Can Atilla'nın müziklerini üstlendiği eserde dekor tasarımı Güven Öktem'e, giysi tasarımı, Gül Emre, ışık tasarımı ise Zeynel Işık imzası taşıyor.

Küçük Tiyatro:

Gülşen Karakadıoğlu'nun kaleme aldığı, konusunu 12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadını anlatan "Nehir", bugün, yarın, 3-4 Mayıs'ta sahnelenecek.

Çocuk oyunu "Karlar Kraliçesi", 2-7 Mayıs'ta temsil verecek.

"Kuğunun Şarkısı 'Bir Evlenme Teklifi", 6-7 Mayıs'ta izlenebilecek. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle Aclan Büyüktürkoğlu'nun sahneye taşıdığı eserde Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

Oda Tiyatrosu:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde bugün, yarın ve 3 Mayıs'ta seyirciyle buluşacak.

8 yaş üstü izleyicinin izlemesi önerilen, Olcay Poyraz'ın yönettiği "Hüzzam", 6-7 Mayıs'ta görülebilecek.

Stüdyo Sahne:

Şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve düşünce dünyasından örnekler sunulan "Bizim Yunus", yarın ve 4 Mayıs'ta izlenebilecek. Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un yönettiği oyun, Okan Şenozan'ın performansıyla sahneye taşınıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

George Orwel'in romanından tiyatroya uyarlanan "Hayvan Çiftliği", bugün ve 3 Mayıs'ta temsil verecek. Barış Erdenk'in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor.

Çocuk oyunu "Horoz Adam ve Korsan", 4 ve 6 Mayıs'ta görülebilecek. "Jerry ve Tom", 7 Mayıs'ta izlenebilecek.

Şinasi Sahnesi:

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye" tüm hafta temsile çıkacak.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:

"Çocuk Balesi Yıl Sonu Temsili", 5 ve 6 Mayıs'ta sanat severlerin beğenisine ücretsiz olarak sunulacak. "Carmen" operası 7 Mayıs'ta seyirciyle buluşacak.

Operet Sahnesi:

Karadeniz türkülerinden Ege zeybeğine, İstanbul şarkılarından Mevlana'ya, Karagöz Hacivat'tan Köroğlu'na uzanan geniş repertuvara sahip "Seslerle Anadolu" müzikli gösterisi, 100'üncü temsiliyle 4 Mayıs'ta perde açacak. "Ensemble Echo" konseri 4 Mayıs'ta verilecek. Konserde Bach, Fikret Amirov ve Pizzola'nın eserlerinin yanı sıra anonim türküler de seslendirilecek. "Fransız Gecesi", 6 Mayıs'ta sahnelenecek. Konserde, Debussy, Fassanet, Gounot, Delibes gibi bestecilerin vals, arya ve serenatlarına yer verilecek.

Leyla Gencer Sahnesi: "Çocuk Dünyası" müzikali, 4 Mayıs'ta minik sanat severler için sahne alacak.  "Barok Resitali" konseri ise yarın Cermodern Konferans Salonu'nda izlenebilecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 2 Mayıs'ta şef Christoph Müller yönetiminde konser verecek. CSO Konser Salonu'ndaki programda Reinhold Friedrich "trompet" solisti olarak performans sergileyecek. Konserde, Engelbert Humperdinck'in "Hansel ve Gretel Uvertürü", Hendi Tomasi'nin "Trompet Konçertosu" ve Brahms'ın "2.Senfoni Re majör Op.73" adlı eserleri icra edilecek.

-Cermodern

Picasso, "Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler" sergisiyle bir kez daha başkentin sanat yaşamına konuk olacak. Sergi 7 Mayıs'tan itibaren görülebilecek.

Modern fotoğrafçılığın sıra dışı isimlerinden Erwin Olaf, "Anlatılmayanın Güncesi" sergisiyle hafta boyunca ziyaret edilebilecek. Sanatçının son dönemlerini kapsayan Berlin ve Keyhol serilerini içeren seçkisi, sosyal konuları, tabuları ve burjuva klişeleri keskin bir estetik sezgiyle dışa vuruyor. Sanatı, kolay belgeciliği reddeden gözden kaçan ve örtülü söylenmemişler üzerine kuran Olaf, Danimarka Büyükelçiliğinin desteğiyle sanat severlerle buluşuyor.

Candaş Şişman'ın video yerleştirmeler, sesler, dijital baskılar ve kinetik heykellerden oluşan ikinci kişisel sergisi "011-Sıfırbirbir" hafta boyunca görülebilecek.

-"17. Uluslararası Ankara Caz Festivali"

Türkiye'nin en önemli ve uzun soluklu caz festivallerinden biri olan "Uluslararası Ankara Caz Festivali", Ankara'nın kültür-sanat hayatını renklendirmeye hazırlanıyor. Ankara Caz Derneği tarafından 16 yıldır şubat-mart aylarında gerçekleştirilen festival, yerel seçimler nedeniyle bu yıl mayıs-haziran aylarında cazseverlerle buluşacak.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Cazın Kartalları Orkestrası 7 Mayıs'ta müzikseverleri selamlayacak. Ayrıca festival kapsamında Ankara Caz Derneği ile TEMA Vakfının ortaklığında "Caz Ormanı" kampanyası da başlatıldı. Kampanyayla bu seneki festivalde müzikseverlerin alacağı her bilet bir fidan olacak ve toprakla buluşacak.

Dernek, biletlerden elde edilecek gelirin 5 lirasını bileti alan müziksever adına TEMA Vakfına bağışlayacak. Caz ve soul müzik sanatçısı Raul Midon, Aga Zaryan, caz müzisyeni ve söz yazarı Luisa Sobral, soul ve R&B ezgilerini buluşturan Torsten Goods ve Music Matters Ödülü'nün sahibi Ntjam Rosie, Sibel Köse, Jehan Barbur, Karsu, Ülkü Aybala Sunat, Dilek Sert Erdoğan, Meltem Ege, Şirin Soysal ve Şenay Lambaoğlu gibi isimler festivale konuk olacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement