Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Devlet Opera ve Balesi, kadın mahkumların yaşadıklarını anlatan modern dans tiyatrosu "Yanlışların Suçu"nun dünya prömiyerini 2 Kasım'da gerçekleştirecek Devlet Tiyatroları, önceki sezona ait eserlerin yanı sıra geçtiğimiz günlerde perde açan "Yeşilçam" oyunuyla yeniden seyirciyi selamlayacak.

30.10.2014 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Opera ve Balesi (DOB), kadın mahkumların yaşadıklarını anlatan modern dans tiyatrosu "Yanlışların Suçu"nun dünya prömiyerini 2 Kasım'da gerçekleştirecek. Devlet Tiyatroları (DT), önceki sezona ait eserlerin yanı sıra geçtiğimiz günlerde perde açan "Yeşilçam" oyunuyla yeniden seyirciyi selamlayacak.

Devlet Tiyatroları, 18 oyunla, DOB ise 5 eser 1 konser ile sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Başkentte bu hafta gerçekleşecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Hayata yenik başlayan bir kadının geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalmasını anlatan "İyiyim", bugün ve 1 Kasım'da sahnelenecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyun, dekor ve giysi tasarımını Seyhan Kırca, ışık tasarımını Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor. Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde, Olcay Kavuzlu'nun performansıyla 5 Kasım'da izlenebilecek.

Akün Sahnesi:

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Bahramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", bugün, yarın, 1 ve 2 Kasım'da sahnelenecek. Eser, Çarlık Rusyasının çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor. Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği "Sarı Naciye", 4 ve 5 Kasım'da perde açacak. Törelere rağmen hayalleri olan gençleri göç üzerinden anlatan oyunda Feray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kadri Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu rol alıyor. Minik seyirciler için ise 5 Kasım'da "Üç Şehzade" temsil verecek.

Altındağ Tiyatrosu:

Necati Cumalı'nın yazdığı "Nalınlar", bugün, yarın, 1 ve 2 Kasım'da seyredilebilecek. Birbirine aşık Osman ile Seher'in hikayesinin işlendiği oyun, Volkan Benli'nin rejisörlüğünde sahneye taşınacak. "Kuaförde Bir Gün", 4 ve 5 Kasım'da sergilenecek. Pervin Ünalp'ın yazıp yönettiği, sıradan insanların, hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü konu alan eserin müziklerini ise Musa Göçmen imzası taşıyor. 6-12 yaş çocuklar için de "Miyhavlar Tiyatrosu" 5 Kasım'da izlenebilecek.

Büyük Tiyatro:

"Hedda Gabler", bugün, yarın, 2 ve 4 Kasım'da sahne alacak. Henrik İbsen'in kaleminden Mustafa Kurt'un rejisiyle hazırlanan oyun, bir kadının babası, eşi ve toplumun değerleri arasında kendini gerçekleştirme çabasını yansıtıyor. Oyunda Olcay Kavuzlu ve Murat Çidamlı rol alıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini tiyatro sahnesine taşıyan "Kösem Sultan" bugün, yarın, 1 ve 2 Kasım'da sanatseverlerle bir araya gelecek. Yaşadığı aşk acısıyla Anadolu'da öğretmenlik yapmaya başlayan öğretmen Feride'nin yaşamının konu edildiği, Reşat Nuri Güntekin'in klasikleşen eseri  "Çalıkuşu" ise 4 ve 5 Kasım'da temsil verecek.

Küçük Tiyatro:

"Ramiz ile Jülide", bugün, yarın, 1 ve 2 Kasım'da seyredilebilecek. Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un yönettiği oyun, hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıyor. Aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, askeri darbenin gerçekleşmesiyle yaşadıklarının ele alındığı "Yeşilçam", 4 ve 5 Kasım'da sanatseverlerin karşısına çıkacak. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu komedi türündeki oyunda, Sibel Özer Chullia, Olcay Kavuzlu, Murat Çidamlı, Mesut Turan, Seval Ersu, Maral Üner ve Ayşe Akınsal rol alıyor.

Oda Tiyatrosu:

Gülşen Karakadıoğlu'nun kaleme aldığı, Vacide Öksüzcü'nün yönettiği ve konusunu 12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadından alan "Nehir", bugün, yarın, 1, 4 ve 5 Kasım'da sahnelenecek.

Stüdyo Sahne:

Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", yarın ve 2 Kasım'da izleyiciyi selamlayacak. Savaş Dinçel'in yazdığı, Murat Çidamlı'nın yönettiği oyunda Erdinç Doğan'ın rol alıyor.  "İyiyim", 4 Kasım'da izlenebilecek.

Tatbikat Sahnesi:

Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", 4 ve 5 Kasım'da izleyicinin karşısına çıkacak. İlişkilerinde problem yaşayan bir yazarın, gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabasının işlendiği eserde, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı performans sergiliyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Barış Erdenk'in yönettiği ve bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirip eşitlikçi bir düzen kurmalarını anlatan "Hayvan Çiftliği", bugün ve 1 Kasım'da seyircinin beğenisine sunulacak. "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", 5 Kasım'da temsil verecek.

Şinasi Sahnesi:

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramını konu edinen "Nereye", bugün, yarın, 1 ve 2 Kasım'da sahne alacak.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:  Giocomo Puccuni'nin "Tosca" operası, 1 Kasım'da sahne alacak. Seda Ayazlı, Aykut Çınar, Eralp Kıyıcı, Beran Sertkaya, Alpcan Kocaay, Cem Akyüz, Levent Akev ve Semik Işık'ın rol aldığı üç perdelik eserde, polis müdürünün aşık olduğu Tosca'yı sevdiğinden ayırmak için yaptıkları anlatılıyor.

Operadaki kadın kahramanların en renkli, en pervasız olanı, tütün fabrikasında çalışan çingene kızının anlatıldığı "Carmen" operası, 3 Kasım'da beğeniye sunulacak. Eserde Ferda Yetişer, Asude Karayavuz, Nesrin Gönüldağ, Don Jose Enrique Ferrer, Ayhan Uştik, Murat Karahan, Tuncer Tercan, İnanç Makinel, Cem Beran Sertkaya, Esin Talınlı, Tuğba Mankal sanatseverin karşısına çıkacak. Modern Dans Tiyatrosu, "Sanatın ifadesi", 5 Kasım'da sahnelenecek. Kostüm tasarımı Gazal Erten, dekor tasarımı Talat Ayhan'ın, koreografi Stephen Dalattre imzalı eserde sanat, sanatçı, basın ve eleştiri kavramları irdeleniyor.

Leyla Gencer Sahnesi:  Modern Dans Tiyatrosu "Yanlışların Suçu", 2 Kasım'da dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Kadın mahkumların yaşadıklarını anlatan eser aynı zamanda kadına yönelik şiddetin sona ermesi çağrısında bulunuyor.

"Solo Keman Resitali", 4 Kasım'da sanatseverlerle buluşacak. Konserde, "Muammer Sun Şöyleşi (1980) Andante espressivo (come improvisione ma ben ritmato)", "İlhan Baran Bir Bölümlü Sonatına (1985) Meditatif"ile "Adnan Saygun Partita op. 36 (1961) 1. Preludio. Sostenuto. Piu vivo 2. Scherzo. Vivo 3. Tema Con Variazioni. Lento 4. Finale. Allegro" eserleri icra edilecek.

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 1 Kasım'da "Meksika Günü" konseriyle seyirci karşısına çıkacak. Bilkent Konser Salonun'da, şef Dağhan Doğu yönetiminde konser verecek orkestra, A. Marquez "Dans No.2 Danzon No.2", M. M. Ponce "Keman ve Orkestra için Konçerto Concierto para Violin y Orquestra" ile U.C. Erkin "Senfoni No.1Symphony No.1" eserlerini çalacak.

-Cermodern

Cermodern, Türkiye- Polonya diplomatik ilişkilerin, siyasi ve kültürel temasların kuruluşunun 600. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen kutlamaların kültür etkinlikleri kapsamında, Bilkent Üniversitesi, GSTMF Grafik Tasarım Bölümü ve Krzysztof Dydo'nun yönettiği Cracow Poster Gallery işbirliği ile"Polonya Afiş Haftası" etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Etkinlik çerçevesinde iki ana sergi aynı anda sanatseverlerle buluşuyor.

"Çağdaş Polonya Afişleri" sergisinde, poster sanatı yayıncısı olan Krzysztof Dydo'nun koleksiyonundan seçilen 70'den fazla poster görülebilecek.

Günlük nesnelerle kinayeye dayalı afişler üreten Çağdaş Polonya afiş sanatçısı Tomasz Bogulawski'nin eserleri de HUB Sanat Mekan'da ziyaret edilebilecek.

-Kültür Söyleşileri

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca, kurumun konferans salonunda her hafta düzenlenen ve katılımın ücretsiz olduğu Kültür Söyleşileri'ne 5 Kasım saat 16.00'da, yazar Doç. Dr. Süleyman Erguner konuk edilecek ve "Ney ve Musiki Kültürümüz" başlıklı bir program gerçekleştirilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement