Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

DT'nin, 18 Kasım'da başlattığı "Tek Kişilik Oyunlar Haftası" 23 Kasım'a kadar sürecek William Shakespeare'in son dönem eserlerinden "Cymbeline", bugün gerçekleştirilecek prömiyerle seyirci karşısına çıkacak Bu yıl 19. kez düzenlenen "Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali" kapsamında çok sayıda oyun yarından itibaren 30 Kasım'a kadar tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

20.11.2014 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatrolarının (DT), 18 Kasım'da başlattığı "Tek Kişilik Oyunlar Haftası" 23 Kasım'a kadar sürecek. Bu kapsamda, Ankara'nın yanı sıra İstanbul, Bursa, Erzurum, Konya ve Adana'dan oyunlar başkentli tiyatroseverlerle buluşacak.

William Shakespeare'in son dönem eserlerinden "Cymbeline", bugün gerçekleştirilecek prömiyerle seyirci karşısına çıkacak. DT 16, Devlet Opera ve Balesi ise 7 eserle seyirciyi selamlayacak.

Bu yıl 19. kez düzenlenen "Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali" kapsamında çok sayıda oyun yarından itibaren 30 Kasım'a kadar Şinasi, Akün, Çayyolu Cüneyt Gökçer, Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim,  Batıkent Meydan, Farabi ve  Ruhi Bey sahneleri ile  Ankara Sanat Tiyatrosu, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Yutt Sanat Oda Tiyatrosu'nda tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Ayrıca başkent sokakları da tiyatroyla dolacak. Yarın Menemen Belediye Tiyatrosu "Barış" oyunuyla Yüksel Caddesi'nde, 22 Kasım'da ise Kuğulu Park'ta izleyiciyle bir araya gelecek.

Keçiören Semt Tiyatrosu da yarın "Talan" oyunuyla Yüksel Caddesi'nde, 22 Kasım'da da Sakarya Caddesi'nde seyircinin karşısına çıkacak.

Başkentte bu hafta gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

"Tek Kişilik Oyunlar Haftası" dolayısıyla İstanbul DT yapımı "Nice Yıllara", bugün, yarın, 22-23 Kasım'da seyredilebilecek. Tuncay Özinel'in yazdığı, Göksel Kortay'ın yönettiği eserde Defne Yalnız rol alıyor.

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", 26 Kasım'da izlenebilecek. Semih Sergen'in yazıp yönettiği eserde, oyunculara müzisyenler de eşlik ediyor.

Akün Sahnesi:

İstanbul DT yapımı "Hamlet", bugün, yarın, 22-23 Kasım'da görülebilecek. Shakespeare'nin ünlü eserinden Sabahattin Eyüboğlu'nun çevirisi ve Işıl Kasapoğlu'nun rejisiyle sahneye taşınan eserde, Bülent Emin Yarar rol alıyor. Çeşitli sanat kurumlarından ödül alan oyunda, Hamlet'in yaşadıklarını sorgulaması konu ediliyor.

Altındağ Tiyatrosu:

Willy Russell'in yazdığı, Ahmet Alpaslan Sağır'ın çevirdiği ve Bengisu Gürbüzer Doğru'nun yönettiği Konya DT yapımı "Shirley Valentine" de hafta boyunca sahnelenecek. Anne ve eş olarak bir kadının hissettikleri ve yaşadıklarının yansıtıldığı oyunda Bengisu Gürbüzer Doğru sahneye çıkıyor.

Büyük Tiyatro:

Arthur Miller'in yazdığı Orhan Burian'ın çevirisini yaptığı Zafer Kayaokay'ın yönettiği "Satıcının Ölümü", 23-25 Kasım'da izleyiciyle buluşacak. Müzikleri Can Atilla imzası taşıyan oyunda Erdal Küçükkömürcü, Gülçin Yaşaroğlu, Buğra Koçtepe, Şahap Sayılgan gibi oyuncular rol alıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

William Shakespeare'in son dönem eserlerinden "Cymbeline", bugün gerçekleştirilecek prömiyerin ardından, yarın ve 22 Kasım'da sanatseverlerle buluşacak. Eser, eski Brit ve Kelt halklarının Romalılara karşı verdikleri mücadeleyle Britanya ülkesinin kuruluş hikayesini anlatıyor.

Küçük Tiyatro:

Adana DT yapımı "Bir İnsan Bir Ağaç Bir Köpek" adlı oyun, 18 ve 19 Kasım'da izleyicinin karşısına çıkacak. Yordan Radiçkov'un yazdığı, Hüseyin Mevsim'in çevirdiği eser, Umut Toprak'ın rejisiyle sahneye çıkacak. Devrim Evin'in rol aldığı oyunda insan ve doğa ilişkisi yansıtılıyor.

Ayrıca "Ramiz ile Jülide" de 25-26 Kasım'da seyredilebilecek. Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un yönettiği oyun, hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıyor.

Oda Tiyatrosu:

Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun kaleminden Ayşe Lebriz Berkem'in sahneye taşıdığı Bursa DT yapımı "Tek Kişilik Yaşam Bedri Rahmi Eyüboğlu", hafta boyunca başkentli seyirciyle buluşacak. Eyüboğlu'nun eserlerinden ve hatıralarından yola çıkılarak hazırlanan eserde Emir Çiçek rol alıyor.

Olcay Poyraz'ın yönettiği ve 8 yaş üstü izleyicinin görmesi önerilen "Hüzzam", 25-26 Kasım'da temsile çıkacak. Toplumsal değişimin ele alındığı eser, Meral Üner'in tek kişilik performansıyla Güner Sümer'in kaleminden sahneye taşınıyor.

Stüdyo Sahne:

Şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve düşünce dünyasını yansıtan "Bizim Yunus", bugün sahnelenecek. Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un yönettiği oyun, Okan Şenozan'ın performansıyla sahneye taşınıyor.

Türkiye'deki kadın sorunlarının anlatıldığı "İyiyim",  25 Kasım'da görülebilecek. "Kontrabas", yarın, 22 ve 23 Kasım'da seyredilebilecek.

Tatbikat Sahnesi:

Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", 25 ve 26 Kasım'da izleyicinin karşısına çıkacak. Eserde, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı performans sergiliyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Kadın hikayelerinin anlatıldığı "İyiyim", tüm hafta seyredilebilecek.

Şinasi Sahnesi:

İstanbul DT yapımı, karamizah türündeki "İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı", bugün perde açacak. Berkay Tulumbacı'nın rol aldığı oyun, Cüneyd Kılcıoğlu'nun kaleminden Elif Erdal'ın rejisörlüğünde sahneye taşınıyor.

Erzurum DT oyunu, "Anlatılan Senin Hikayendir", hafta boyunca görülebilecek. Cengiz Toraman'ın yazdığı eserde hayatın içinden hikayeler işleniyor.

-Opera

Opera Sahnesi: Osmanlı sarayındaki iktidar mücadelesi ve Harem'deki entrikaların konu edildiği "Harem" balesi bugün sahnelenecek.

Johann Strauss'un 3 perdelik komik ögeler içeren "Yarasa" opereti yarın seyirciyle buluşacak.

Giocomo Puccuni'nin "Tosca" operası, 24 Kasım'da sahne alacak. Seda Ayazlı, Aykut Çınar, Eralp Kıyıcı, Beran Sertkaya, Alpcan Kocaay, Cem Akyüz, Levent Akev ve Semik Işık'ın rol aldığı üç perdelik eserde, polis müdürünün aşık olduğu Tosca'yı sevdiğinden ayırmak için yaptıkları anlatılıyor.

Operet Sahnesi:  "Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi, 25 Kasım'da temsil verecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor.

Koreografisini Henning Paar'ın üstlendiği, perküsyonda Emre Keskin görev aldığı, modern dans ve müziğin harmanlandığı "Bir Yaz Gecesi Rüyası", 26 Kasım'da sanatseverlerle buluşacak.

Leyla Gencer Sahnesi:  Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle bilinen Nasreddin Hoca'nın fıkraları "Nasrettin Hoca" operasıyla minik sanatseverlerle 23 Kasım'da bir araya gelecek.

"Türkünün Öyküsü" konseri 23 Kasım'da düzenlenecek. Tarihte bir yolculuğa çıkılacak konserde, Türkülerin öykülerinin yanı sıra solist sanatçıların ve Anthion Ensemble'ın seslendireceği türküler modern dansla harmanlanarak sanatseverlere sunulacak.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), şef Burak Tüzün yönetiminde konser verecek. CSO Konser Salonu'nda dinleyiciyle buluşacak orkestraya opera sanatçıları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu eşlik edecek. Koronun şefliğini ise Cem'i Can Deliorman üstlenecek. Gecede, Wolfgang Amadeus Mozart'ın "Requiem"ı icra edilecek.

CSO 24-30 Kasım arasında "Kampüste Senfonik Akşamlar Turnesi" kapsamında konserler verecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Josep Caballe Domenech'in yönetiminde, "'Romantik Bilkent" konseriyle 22 Kasım'da, Bilkent Konser Salonu'nda dinleyiciyle buluşacak. Piyanoda Ingolf Wunder'ın eşlik edeceği orkestra, F. Chopin "Piyano Konçertosu No.1, mi minör, Op.11", P.I. Tchaikovsky "Senfoni No.6, Si minör, Op.74 'Pathetique" adlı eserleri çalacak.

BSO, 26 Kasım'da, "Piano Duos" konseriyle sanatseverlerin karşısına çıkacak. Etkinlikte piyano sanatçıları Arzu ve Gamze Kırtıl orkestraya eşlik edecek. Gecede F. Chopin "Rondo, Op.73", F. Mendelssohn "Bir Yaz Gecesi Rüyası, Uvertür", M. Ravel "İspanyol Rapsodisi", J. Brahms "Rusya'dan Anı, Op.151", D. Shostakovich "Konçertino, Op.94", I. Stravinsky "Petruşka" besteleri çalınacak.

-Cermodern

Polonya Çağdaş Sanat Sergisi "Özgürlüğün Özel Alanları", hafta boyunca ziyaret edilebilecek. Adam Mickiewic Enstitüsünce hazırlanan sergide, Polonya'nın önemli ödüllerinden Jan Cybis Ödülünü kazanan sanatçıların resimlerine yer veriliyor.

Sanatçı Osman Dinç'in 1995'ten bu yana Ankara'da ürettiği heykellerin sunulduğu "Bir Dünya Hikayesi" adlı sergi hafta boyunca görülebilecek.

-Kültür Söyleşileri

Atatürk Kültür Merkezince düzenlenen kültür söyleşileri kapsamında, 26 Kasım'da saat 16.00'da, Prof. Dr. Turan Koç, "Estetiğin Hayatımızdaki Yeri" konulu bir konuşma yapacak. Katılımın ücretsiz olduğu program, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun konferans salonunda gerçekleşecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi
    11:47 Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Türk Sanat Müziği Korosu'nun Bahar Konseri'nde kente bin kişilik konferans ve tiyatro salonu kazandıracaklarının müjdesini verdi.

  • 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek
    11:30 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek

    Cumhuriyetin birinci asrında üretilen sinema eserlerinden hazırlanan '100 Yılın 100 Sinema Eseri' adlı çalışma, İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde ziyaretçilerle buluşacak. Festivalde, Anadolu Ajansı'nın yayımladığı kitaptan yola çıkılarak yapay zekayla üretilen görsel eserler sergilenecek. Ayrıca, festivalde Türk filmlerinin yanı sıra Azerbaycan sinemasının klasik filmlerinin de yapay zeka ile canlandırılması gösterilecek. Festivalde farklı kategorilerde eserlerin yanı sıra çocuk ve yetişkin atölyeleri de yer alacak. Festival, diji-fiziksel olarak gerçekleştirilecek ve sergilenen eserlerin metaverse versiyonu da festival sonrasında deneyimlenebilecek.

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de ziyaretçilere açıldı. Serginin adı, gece temalı resimlerden esinlenilerek konuldu. Sergi, 11 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.


Advertisement