Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları'nın sosyal sorumluluk projesi olarak seyirci karşısına çıkacak, bedensel engelli sanatçı Demiralp'in sahne alacağı "Nihayet Bitti", 14 Kasım'da prömiyer yapacak Türk halk müziğinin usta isimleri Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Mikail Aslan ve Cemil Koçgün, 13 Aralık'ta MEB Şura Salonu'nda aynı sahneyi paylaşacak.

11.12.2014 10:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatroları'nın (DT) sosyal sorumluluk projesi olarak seyirci karşısına çıkacak, bedensel engelli sanatçı Göktuğ Tolga Demiralp'in sahne alacağı "Nihayet Bitti", 14 Kasım'da prömiyer yapacak.

Türk halk müziğinin usta isimleri Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Mikail Aslan ve Cemil Koçgün, 13 Aralık'ta MEB Şura Salonu'nda aynı sahneyi paylaşacak.

Devlet Tiyatroları 22, Devlet Opera ve Balesi ise 7 eserle seyirciyi selamlayacak. Başkentte bu hafta gerçekleştirecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", Mevlana'nın vuslatı Şeb-i Arus'un yıl dönümü dolayısıyla bugün ve 13 Aralık'ta temsil verecek. Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şems Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı eserde oyunculara müzisyenler de eşlik ediyor.

Metin Belgin'in yönettiği ve Olcay Kavuzlu'nun rol aldığı "Kontrabas" 17 Aralık'ta seyredilebilecek.

Akün Sahnesi:

Chris Alexander-Hille Darjes'in kaleme aldığı "Shakespeare Zorda", bugün, yarın ve 13 Aralık'ta izlenebilecek. Eserde, Kraliçe Elizabeth dönemi İngilteresi'nde en görkemli çağını yaşayan Globe Tiyatrosu'nda yaşananlar ve Shakespeare'nin dönemin siyasi çekişmeleri arasında kalması anlatılıyor. Oyunda Ebru Nil Aydın, Ünsal Coşar, Cüneyt Mete ve Serdar Kaya Okay rol alıyor.

Çocuk oyunu  "Keloğlan Keleşoğlan", 14 Aralık'ta görülebilecek.

Reşat Nuri Güntekin'in kaleminden Necati Cumalı'nın oyunlaştırdığı "Çalıkuşu" ise 16 ve 17 Aralık'ta sahnelenecek. Rejisörlüğünü Halil Akarsu'nun üstlendiği oyunda, öğretmen Feride'nin yaşadıkları anlatılıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

"Kuaförde Bir Gün", bugün, yarın, 13, 16 ve 17 Aralık'ta sergilenecek. Pervin Ünalp'ın yazıp, yönettiği oyun, sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü konu alıyor.

"Miyhavlar Tiyatrosu" ise 14 ve 17 Aralık'ta minik tiyatroseverleri selamlayacak.

Büyük Tiyatro:

Henrik İbsen'in kaleminden Mustafa Kurt'un rejisiyle hazırlanan  "Hedda Gabler", yarın ve 14 Aralık'ta sahne alacak. Oyun, bir kadının babası, eşi ve toplumun değerleri arasında kendini gerçekleştirme çabasını işliyor.

"Teneke", 16 Aralık'ta izlenebilecek. Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle sahneye taşınan eser, Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini konu alıyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini anlatan "Kösem Sultan", bugün, yarın, 13 ve 14 Aralık'ta sanatseverlerle bir araya gelecek.

İktidar hırsının nelere yol açabileceğini yansıtan Shakespeare'nin eseri "Macbeth" ise 16 ve 17 Aralık'ta sergilenecek. Sinan Pekinton, İpek Çeken'in yanı sıra oyunun kalabalık bir oyuncu kadrosu bulunuyor.

Küçük Tiyatro:

Konusuyla olduğu kadar müzikleriyle de beğeni toplayan komedi türündeki "Yeşilçam", hafta boyunca temsil verecek. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu oyunda aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, askeri darbenin gerçekleşmesiyle yaşadıkları anlatılıyor.

"Karlar Kraliçesi" ise 14 ve 17 Aralık'ta 7 yaş üzeri seyirciler için sahnelenecek. Aynı adlı masaldan tiyatroya uyarlanan oyun, Karlar Kraliçesi tarafından arkadaşı kaçırılan Gerda'nın, onu bulmak için çıktığı yolda başına gelenleri konu alıyor.

Oda Tiyatrosu:

Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini anlatan "Euridice'nin Elleri", bugün, yarın ve 13 Aralık'ta görülebilecek.

12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadının hikayesini anlatan "Nehir" 16 ve 17 Aralık'ta temsil verecek.

Stüdyo Sahne:

Necip Fazıl Kısakürek'in DT'nin repertuvarına alınmasının ardından 74 yıl sonra ilk kez geçen hafta seyirciyle buluşan "Sabırtaşı", yarın ve 14 Aralık'ta sanatseverleri selamlayacak. Yönetmenliğini Servet Aybar'ın üstlendiği eser, Türk masallarındaki "muradına eren kız" motifini işleyerek, çektiği sıkıntılara rağmen sabreden kızın mutlu sonunu konu ediyor.

Mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve eserlerinden oluşturulan "Bizim Yunus", 16 Aralık'ta izlenebilecek.

Tatbikat Sahnesi:

Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", 16 ve 17 Aralık'ta seyircinin karşısına çıkacak. Bir yazarın hayatına giren kadınlarla yaşadığı çelişkileri yansıtan oyunda, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı başlıca rolleri paylaşıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Bernarda Alba'nın Evi" bugün sahne alacak. Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı eser, 1936'da İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreleri anlatıyor.

DT'nin sosyal sorumluluk projesi olarak seyirci karşısına çıkacak "Nihayet Bitti"nin, prömiyeri 14 Kasım'da gerçekleştirilecek. Avusturyalı yazar Peter Turrini'nin tek kişilik eseri, Murat Çidamlı'nın yönetmenliğinde, bedensel engelli Göktuğ Tolga Demiralp'in performansıyla perde açacak. Oyun, hayatı boyunca her istediğini elde eden, mutlu, başarılı ve yıldız bir gazeteciyi, başarının zirvesine taşıyan söz cambazlığının, onu nasıl ölümün kıyısına sürüklediğini anlatıyor.

Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden sahneye taşınan "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye" ise 17 Aralık'ta görülebilecek.

Şinasi Sahnesi:

Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan iç savaşlardan, açlıktan, öteki olmaktan, acıdan ve ölümden kaçan mültecilerin dramı yansıtan "Nereye", 16 ve 17 Aralık'ta seyredilebilecek.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:  Kazıklı Voyvoda" olarak ünlenen Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi, bugün seyredilebilecek.

Ünlü besteci Verdi'nin, Hun imparatoru Attila'nın Roma'yı fethetmesi ve aşık olduğu kadın tarafından öldürülmesini anlatan "Attila" operası, 17 Aralık'ta temsil verecek.

Johann Strauss'un 3 perdelik komik ögeler içeren "Yarasa" opereti, 13 Aralık'ta izlenebilecek.

Modern Dans Topluğu, "Cindirella" ile 15 Aralık'ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Tek perdelik modern dans gösterisi, Anna Vita'nın koreografisi, Tülay Usta'nın kostüm ve Talat Ayhan'ın dekor tasarımıyla sunulacak. Konusunu, aynı adlı masaldan alan eserde Cindirella'yı Nazlı Dirin, prensi Kerem İnanç, üvey anneyi Hakan Odabaşı, üvey kız kardeşleri ise İlke Sayıner ile Beste Üstün canlandıracak.

Leyla Gencer Sahnesi: Teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan bugünün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı amaçlayan "Çocuk Dünyası" müzikali, 14 Aralık'ta görülebilecek. Eserde, 'Pabucu Yarım', 'Oyun İçin Buluşma', 'Yağ Satarım, Bal Satarım', 'Elim Sende', 'Kaydırak', 'Sek Sek', 'Aç Kapıyı Bezirgan Başı', 'Saklambaç', 'Körebe', 'Uzun Eşek', 'Yakar Top' gibi çocuk oyunları, onlar için bestelenmiş müzikler eşliğinde tanıtılıyor.

"Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi, 14 Aralık'ta temsil verecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor.

Uzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan eseri "Arşın Mal Alan" müzikal komedisi, 16 Aralık'ta izlenebilecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), şef Burak Tüzün yönetiminde, " İsmet İnönü'yü Anma Konseri" ile 11-12 Aralık'ta müzikseverlerin karşısına çıkacak. CSO Konser Salonu'nda saat 20.00'de gerçekleştirilecek etkinlikte orkestraya kemanda Elvin Hoca eşlik edecek. Programda, "Peter İlyiç Çaykovski Keman Konçertosu Op.35 Re Majör", Franz Schubert 4.Senfoni do minör 'Trajik'" eserleri icra edilecek

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Stefan Sanderling'in şefliğinde, 13 Aralık'ta "Çılgın Keman" etkinliğinde dinleyiciyle buluşacak. Kemanıyla Alexander Markov'un sahneye çıkacağı gecede, "M. Cetiz Glittering Shadows", "N. Paganini Keman Konçertosu No.2, Si minör, Op.7 'La Campanella'" ile "J. Sibelius Senfoni No.1, mi minör, Op.39" besteleri çalınacak.

-Cermodern

Meksika gravür sanatının yaratıcısı olarak kabul edilen Jose Gualdalupe Posada, ölümünün 100. yılında "Posada-Ölüm Kapıyı Çalınca" sergisiyle anılacak. Bugüne kadar pek çok ülkede sanatseverlerle buluşturulan sergi, 10 Ocak'a kadar gezilebilecek.

Küratörlüğünü Mehmet Arslan Güven'in üstelendiği "Ankara'da; Fotoğraf, Fotoğrafçılar-II" sergisi hafta boyunca ziyaret edilebilecek.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kültür Söyleşileri kapsamında bu hafta, Prof. Dr. Sadettin Ökten konuk olacak. Katılımın ücretsiz olduğu söyleşi, 17 Aralık'ta saat 16.00'da gerçekleştirilecek.

Rus gitarist Grisha Goryachev, "8. Uluslararası Flamenko Ankara Festivali" kapsamında bugün Bilkent Konser Salonu'nda sahne alacak.

Türk halk müziğinin usta isimleri Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Mikail Aslan ve Cemil Koçgün, 13 Aralık'ta MEB Şura Salonu'nda aynı sahneyi paylaşacak. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

  • Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor
    17:17 Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor

    TRT Belgesel'de yayınlanan 'Oyunbozan' belgeselinin dördüncü bölümü olan 'Gökbey', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri olan 'Gökbey'in üretim sürecini ve testlerini anlatıyor. Belgeselde, helikopterin çift motorlu ve tek motorlu test süreçleri grafikler, animasyonlar ve görüntüler eşliğinde izlenebilecek.


Advertisement