Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları (DT), Yaşar Kemal'in kaleminden "Teneke"yi, yarın ve pazar günü sahneye taşıyacak Devlet Opera ve Balesi (DOB), geleneksel Türk tiyatrosunun önemli figürlerinden "Kanlı Nigar"ın müzikli ve danslı serüvenini 15 Mart'ta başkentlilerle buluşturacak.

12.03.2015 10:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Tiyatroları (DT), Yaşar Kemal'in kaleminden "Teneke"yi, yarın ve pazar günü sahneye taşıyacak

Devlet Opera ve Balesi (DOB), geleneksel Türk tiyatrosunun önemli figürlerinden "Kanlı Nigar"ın müzikli ve danslı serüvenini 15 Mart'ta başkentlilerle buluşturacak.

"Ön Elemede Elenmiş Filmler Festivali-Uluslararası 2. El Film Festivali" 13-14-15 Mart'ta 9. kez düzenlenecek.

DT 21, DOB 3 eser, 2 konserle seyirciyi selamlayacak.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini anlatan "Euridice'nin Elleri", 18 Mart'ta izlenebilecek.

İstanbul DT oyunu "İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı", bugün ve 14 Mart'ta görülebilecek.

Akün Sahnesi:

Chris Alexander Hille Darjes'in kaleme aldığı "Shakespeare Zorda", 17-18 Mart'ta izlenebilecek. Kraliçe Elizabeth dönemi İngilteresinin en görkemli çağındaki Globe Tiyatrosu'nda yaşananlar ve Shakespeare'nin dönemin siyasi çekişmeleri arasında kalması konu edilen oyunda Ebru Nil Aydın, Ünsal Coşar, Cüneyt Mete ve Serdar Kaya Okay rol alıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

Konya DT oyunu "Töre", bugün, yarın, 14-15 Mart'ta seyredilebilecek. Eserde, ölüme karşın yaşamı savunmayı seçen sekiz kadının varoluş hikayesi anlatılıyor.

6-12 yaş izleyiciler için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu", 17 Mart'ta sahnelenecek.

Sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü yansıtan "Kuaförde Bir Gün", 17-18 Mart'ta izlenebilecek.

Büyük Tiyatro:

"Teneke", yarın ve 15 Mart'ta izleyiciyle buluşacak. Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tombul'un yönetimiyle sahneye taşınan eser, Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını işliyor.

Henrik İbsen'in kaleminden Mustafa Kurt'un rejisiyle hazırlanan  "Hedda Gabler", 17 Mart'ta sahne alacak. Oyun, bir kadının babası, eşi ve toplumun değerleri arasında kendini gerçekleştirme çabasını konu ediniyor.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Dünyaca tanınan İngiliz yazar Shakespeare'in en güçlü tragedyalarından "Macbeth", bugün, yarın, 14-15 Mart'ta temsil verecek. Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğündeki eserin müzikleri Can Atilla'ya, dekor tasarımı Güven Öktem'e, giysi tasarımı Gül Emre'ye, ışık düzeni ise Zeynel Işık'a ait. Arthur Miller'in kaleminden Orhan Burian'ın çevirisiyle Zafer Kayaokay'ın sahneye taşıdığı "Satıcının Ölümü", 17-18 Mart'ta sahnelenecek.

Küçük Tiyatro:

Sıradan insanların hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü yansıtan "Kuaförde Bir Gün", bugün, yarın, 14 ve 15 Mart'ta seyredilebilecek.

Çocuk oyunu "Karlar Kraliçesi", 13 Mart'ta temsil verecek.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyunu "Gergedan", 17-18 Mart'ta izleyiciyle bir araya gelecek. Oyun, bireysel özgünlüğü ve özgürlüğü olmayan, kalıpların arkasına sığınarak varoluşuna bir anlam yüklemeye çalışan modern insanın çaresizliğini anlatıyor.

Oda Tiyatrosu:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde ve Olcay Kavuzlu'nun performansıyla bugün, yarın ve 14 Mart'ta seyirciyle buluşacak.

"Kuğunun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi", 17-18 Mart'ta seyirciyi selamlayacak. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle tiyatroya kazandırılan oyunda Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

Stüdyo Sahne:

"Bizim Yunus", yarın, 15 ve 17 Mart'ta sanatseverlerin beğenesine sunulacak.

Tatbikat Sahnesi:

Kadın sorunlarının konu edildiği "İyiyim", 17 ve 18 Mart'ta sahnelenecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Seyhan Kırca, ışık düzeni Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

DT'nin sosyal sorumluluk projesi olarak seyirciyle buluşturduğu "Nihayet Bitti", 18 Mart'ta görülebilecek. Murat Çidamlı'nın yönettiği, bedensel engelli Göktuğ Tolga Demiralp'in rol aldığı oyunda, oyunda hayatı boyunca her istediğini elde eden, mutlu, başarılı ve yıldız bir gazeteciyi, başarının zirvesine taşıyan söz cambazlığının, onu nasıl ölümün kıyısına sürüklediği anlatılıyor.

"Hayvan Çiftliği", bugün ve 14 Mart'ta temsil verecek.

Şinasi Sahnesi:

Dünya tiyatrosunun önde gelen yazarlarından, August Strindberg'in eseri "Alacaklılar", hafta boyunca sanatseverleri selamlayacak. Kadın erkek ilişkilerinin, insanların bitmek tükenmek bilmeyen beklentileri ve hırslarının konu edildiği eserde başlıca rolleri Çağrı Turan, Boğaçhan Sözmen ve Volkan Ulusoy paylaşıyor.

"Üç Şehzade", bugün küçük tiyatroseverlerle bir araya gelecek.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:

Beyaz bale olarak anılan romantik türün örneklerinden "Coppellia", bugün ve 14 Mart'ta sahnelenecek.

Evrensel kültürde dilden dile anlatılan külkedisi "Cinderella"nın hikayesi modern dansla yeniden yorumlanarak 16 Mart'ta sahneye taşınacak.

Leyla Gencer Sahnesi:

Geleneksel Türk tiyatrosunun önemli figürlerinden "Kanlı Nigar"ın müzikli ve danslı serüveni başkentlilerle buluşacak. Eser 15 Mart'ta prömiyer yapacak.

Tanzimat döneminden bugüne kadar derlenmiş arya ve düetlerin, anlatıcı eşliğinde sahne kurgusuyla desteklenerek sunulduğu "Tanzimattan Günümüze Opera Serüveni" konseri, 17 Mart'ta izlenebilecek.

DOB ayrıca 18 Mart'ta "Çanakkale Geçilmez" konseriyle dinleyicilerin karşısına çıkacak. Ücretsiz gerçekleştirilecek konserde, Sarıkaşım Türküsü, Sabahın Seherinde, Çanakkale İçinde, Mert Dayanır Namert Kaçar, Allı Turnam, Elden Gidiyor İstanbul, Çalın Davulları gibi eserleri icra edilecek.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın saat 20.00'de şef Adrian Prabava yönetiminde konser verecek. Etkinlikte orkestraya kemanıyla Domenico Nordio eşlik edecek. Programda Ottorino Respighi'nin "Konçerto Gregoriano P.135" ile Edward Elgar'ın "Enigma çeşitlemeleri op.36" icra edilecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), "Beethoven ve Strauss" konseriyle dinleyicinin karşısına çıkacak. Stefan Asbury'nin yöneteceği konserde piyanist Alexei Volodin de sahne alacak. Beethoven'ın "Piyano Konçertosu No.5, mi bemol majör, Op.73 'İmparator" ile Strauss'un "Zerdüşt Böyle Buyurdu, Op.30" eserleri çalınacak.

-Cermodern

Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 26 Mart'a kadar gezilebilecek.

Çok sayıda sanatçının eserinin bir arada sanatseverlerle buluştuğu "Bir Savaş Nasıl Hatırlanmalıdır" sergisi, HUB Art Sanat Galerisi'nde tüm hafta gezilebilecek.

Fuayede Sinema etkinlikleri kapsamında "İnsan Sermayesi I Human Capital" filminin gösterimi gerçekleştirilecek.

Ayrıca ATO Congresium'da da dün "ARTANKARA Çağdaş Sanat Fuarı" ziyaretçilere kapılarını açtı. Sergilerin yanı sıra müzik dinletileri, konserler ve söyleşiler de düzenlenecek fuar, 15 Mart'ta sona erecek.

-"2. El Film Festivali"

Ankara Kısa Filmciler Derneğince bu yıl 9'uncusu düzenlenecek "Ön Elemede Elenmiş Filmler Festivali-Uluslararası 2. El Film Festivali" 13-14-15 Mart'ta seyirciyle buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ile bir alışveriş merkezinin ana sponsorluğunda yapılacak festivalde, galalar, film söyleşileri ve atölyelere yer verilecek.

"Koşmak" temasını taşıyan festival kapsamında, Uşaklı atlet Akın Yeniceli festivalin açılışı için Uşak'tan başlattığı koşuyu Ankara'da tamamlayacak.

Yönetmenliğini Fahrettin Ünlü'nün yaptığı "Peyk Belgeseli"nin galası ile festivalin açılışı gerçekleştirilecek. Hızlı olmak anlamına gelen ve Osmanlı Devleti'nde uzun mesafeleri çok kısa sürede kat etmesi ve haber taşıması ile bilinen dönemin habercileri "peyk"leri anlatan belgesel, 13 Mart'ta, saat 19.00'da Büyülü Fener'de gösterilecek.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement