Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından 27 Mart'ta "Sarıkamış Destanı-Doksanbin Kar Tanesi" konseri verilecek.

24.03.2016 10:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından 27 Mart'ta "Sarıkamış Destanı-Doksanbin Kar Tanesi" konseri verilecek.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, başkentte, kültür sanat etkinlikleri açısından canlı bir hafta yaşanacak.

Başkentte bu haftaki etkinliklerden bazıları şöyle:

- Tiyatro

Akün Sahnesi:

Özcan Özer'in yazdığı, Hakan Çimenser'in yönettiği "Son Tango" oyunu, bugün, yarın, 26 ve 27 Mart'ta sahnelenecek. Oyunda, Arjantin'de yaşanan cunta ve baskı döneminde birbirine aşık olan Pedro ve Maria'nın hayata tutunma hikayesi, dans eşliğinde anlatılıyor.

Chri·s Alexander-Hi·lle Darjes'in yazdığı, Yücel Erten'in çevirdiği, İlham Yazar'ın yönettiği "Shakespeare Zorda", 29 ve 30 Mart'ta izlenebilir.

Altındağ Tiyatrosu:

Gülşen Karakadıoğlu'nun yazdığı, Vacide Öksüzcü'nün yönettiği "Nehir", bugün ve yarın sahneye konulacak. 2 Eylül 1980 darbesinin toplumda yarattığı psikolojik durumun iki kadının hikayesi üzerinden anlatıldığı eserde, karakterlere İclal Sper ile Özlem Gür hayat veriyor.

Hristo Boytchev'in yazdığı, Hüseyin Mevsim'in çevirdiği, Hakkı Kuş'un yönettiği " Albay'ın Karısı" oyununun, 29 Mart'ta prömiyeri yapılacak. Oyunda, savaş ortamında bir bölge hastanesinin 6. koğuşunda sıkışıp kalmış, taburcu edilmeyi uman bir grup hastanın belirsiz bekleyişi konu ediliyor. Hayatın acımasız gerçeklerinden kaçıp kendi hayallerine sığınan ama onları bir türlü gerçekleştiremeyen insanların hikayesinin anlatıldığı oyun, trajikomik üslupla beğeniye sunulacak.

Büyük Tiyatro:

Anton Çehov'un yazdığı, çevirisini Ataol Behramoğlu, rejisini Erhan Gökgücü'nün yaptığı "Vanya Dayı", yarın ve 29 Mart'ta seyircinin karşısında olacak.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

George Farquhar'ın yazdığı, Gülay Gür'ün çevirdiği, İlham Yazar'ın yönettiği "Kurnaz Aşıklar", 29 ve 30 Mart'ta sahnelenecek.

Küçük Tiyatro:

Şirin Aktemur'un yazdığı, Umut Toprak'ın yönettiği "Neşe, Dert, Aşk" bugün, yarın, 26 ve 27 Mart'ta izlenebilir.

Sophi·e Smi·ley'in yazdığı, Egemen Demi·rci·oğlu'nun çevirdiği, Hali·l Doğan'ın oyunlaştırdığı "Canım Ailem", Batuhan Yalçın'ın rejisiyle minik izleyicilerin karşısında olacak. Down sendromlu Metin'in hikayesinin konu edildiği oyun, yarın, 29 ve 30 Mart'ta beğeniye sunulacak.

Stüdyo Sahne:

Melih Cevdet Anday'ın yazdığı, Servet Aybar'ın yönettiği kara komedi türündeki "Müfettişler", hayata oyun oynayarak ve hayal kurarak tutunabilenlerin öyküsünü anlatıyor. Serpi·l Gül, Levent Şenbay, Turgay Kılıç, Umut Karadağ'ın rol aldığı oyun, 29 Mart'ta sahneye konulacak.

Tatbikat Sahnesi:

Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini konu alan "Euridice'nin Elleri", 29 ve 30 Mart'ta izleyicinin karşısında olacak.

Ziraat Sahnesi:

Mi·haylovi·ç Dostoyevski·'nin ölümsüz eserinden uyarlanan "Yeraltından Notlar", Erdinç Doğan'ın rejisiyle bugün, yarın ve 26 Mart'ta sahnelenecek. Murat Çi·damlı, Suat Karausta, Aslı Artuk Şener, Berk Baykut, Petek Ocakçı'nın rol aldığı oyunun kostümleri Çevren Sarayoğlu, dekoru ise Ender Ünver'e ait.

Şinasi Sahnesi:

Jordi Galceran'ın kaleminden Sinan Pekinton'un rejisiyle hazırlanan "Grönholm Metodu", bugün, yarın ve 26 Mart'ta seyirciyle buluşacak. Acımasız iş dünyasının yeniden tanımladığı "profesyonellik" ve "fedakarlık" kavramlarını sorgulayan oyunda, insanların zaaflarının bu mücadeledeki yeri kara komedi şeklinde sunuluyor.

Opera ve bale

Ankara Devlet Opera ve Balesi, "Yevgeni Onyegin" eserini seyirciyle buluşturacak.

Rus edebiyatının önemli klasiklerinden Aleksandr Sergeyeviç Puşkin'in "Yevgeni Onyegin" romanından uyarlanan bale, Pyotr İlyiç Çaykovski'nin yazdığı dünyaca ünlü opera müziği eşliğinde izlenecek.

Ukraynalı ünlü balet ve koreograf Yaroslav İvanenko'nun yönetmenliğinde sahneye konulan bale, Opera Sahnesi'nde bugün beğeniye sunulacak.

Azeri opereti "Anne Ben Evleniyorum" ise 29 Mart'ta Leyla Gencer Sahnesi'nde seyircinin karşısında olacak.

Koreografisini Anna Jadwiga Akabalı'nın yaptığı "Fındıkkıran", 30 Mart'ta Opera Sahnesi'nde izlenebilecek. Oyunda, Klara'nın yılbaşı armağanı olarak aldığı "Fındıkkıran" oyuncağıyla ilgili rüyaları konu ediliyor.

Güner Erkan Birkan ile Ergin Özkazan'ın şefliğinde "Sarıkamış Destanı-Doksanbin Kar Tanesi" konseri verilecek. Konser, 27 Mart'ta Opera Sahnesi'nde beğeniye sunulacak.

Orkestra yönetmenliğini Sunay Muratov'un yaptığı konserde, sopranoda Güner Erkan Birkan ile Huriye Apaydın, tenorda Fatih Kayhan, baritonda Kamil Kaplan sahne alacak.

CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın Howard Griffiths şefliğinde, viyolonselde Miklos Perenyi'nin sahne alacağı konseri, müzikseverlerle buluşturacak.

Konserde, Malcom Arnold'un "Tam O'Shanter Uvertürü Op.51", Edward Algar'ın "Viyolonsel Konçertosu Op.85 mi minör" ve Sergey Prokofiyev'in "Romeo ve Jüliet Bale Süitleri No: 1-2 Op.64" eserleri sunulacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi
    17:59 Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi

    Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullar arası şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenledi. Göksu Deltası'nda sürdürülebilir tarım için düzenlenen yarışmaya ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene, Silifke Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü, Silifke Belediye Başkanı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi
    17:53 SAMDOB, Samsun Müzesi'nde Türk Bestecileri ve Şarkıları Konseri Düzenledi

    Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Samsun Müzesi'nde 'Türk Bestecileri ve Şarkıları' konseri düzenledi. Konserde, birçok Türk şarkısı seslendirildi ve sanatseverler tarafından ilgi gördü.

  • Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı
    17:20 Kütahya'da Macar Çağdaş Sanatı Sergisi Açıldı

    Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Sınırların Ötesinde Macar Çağdaş Sanatına Bir Yolculuk' adlı sergi, Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında açıldı. Sergide, Macaristan'ın önde gelen 5 sanatçısına ait 33 eser yer alıyor. Açılışta konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, Türk ve Macar halkını kardeş olarak gördüklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ise sanatın evrensel bir dil olduğunu vurgulayarak, serginin bilim, teknoloji ve matematikle iç içe olduğunu ifade etti.

  • Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti
    17:20 Esenler Belediyesi, Dünya Sanat Günü'nde Filistin Soykırımına Dikkat Çekti

    Esenler Belediyesi, 15 Nisan Dünya Sanat Günü'nde Filistin'de yaşanan soykırıma dikkat çekmek amacıyla tiyatro gösterimi, sergi ve müzik konseri düzenledi. Etkinlikte, sanat yoluyla insanlığa önemli mesajlar verildi.

  • Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi
    17:09 Kral Sejong'un bronz heykeli temizlendi

    Güney Kore'nin başkenti Seul'da bulunan Kral Sejong'un bronz heykeli yıllık temizliği yapıldı.

  • Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi
    16:48 Kars'ta düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi

    Kars'ta Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara kitap hediye edildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, doğru cevaplayan katılımcılara kitap hediye etti. Yarışmanın amacı Kars'ın tarihi, kültürel, doğal ve diğer zenginliklerine dikkat çekmekti.

  • Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi
    16:28 Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi

    Mersin'de, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonunca Dünya Romanlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Roman müzisyenler sahne aldı, Roman kültürünü yansıtan oyunlar oynandı ve şarkılar söylendi. Programa, Vali Yardımcısı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, Akdeniz Belediye Başkanı ve diğer ilgililer katıldı.

  • Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu
    16:14 Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu

    Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında Tekirdağ'a gelen Macar öğrenciler, Rakoczi Müzesi önünde halk oyunları gösterisi sundu. Macaristan Mikes Kelemen Lisesi öğrencileri, Osmanlı'ya sığınan Macar Prensi 2. Ferenc Rakoczi'ye tahsis edilen ve daha sonra müzeye çevrilen yapıyı gezdi. Konuk öğrenciler, Müze Müdürü Ali Kabul'den bilgi aldı. Ardından öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi, müze önünde gösteri sundu. Öğrenciler, sahil dolgu alanındaki Barış ve Özgürlük Parkı'nda bulunan Macar Anıtı ve Mikes Kelemen Parkı'nı da ziyaret etti. Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç, 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında kentte sene boyunca etkinliklerin süreceğini belirtti. Tekirdağ'ın Macarlar için önemli bir kent olduğunu vurgulayan Dalgıç, Macar halkı tarafından iyi bilinen kente, bu ülkeden çok sayıda ziyaretçi geldiğini ifade etti. Tekirdağ Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Zübeyde Aykaç da 10 öğrencinin, kentteki Macar eserlerini ziyaret ettiğini dile getirdi. Aykaç, öğrencilerin katılımcılara güzel bir halk dansları gösterisi sunduğunu ve yarın da Türk-Macar ortak kültürüyle ilgili etkinlikler yapacaklarını söyledi.

  • İzzet Mehmet Paşa Camii: Asırlara Meydan Okuyan Bir Eser
    15:51 İzzet Mehmet Paşa Camii: Asırlara Meydan Okuyan Bir Eser

    UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan İzzet Mehmet Paşa Camii, minaresinin eğikliği ve fevkani tarzıyla dikkat çekiyor. 1796 yılında yapılan cami, tamamen kesme taştan inşa edilmiş olup, Akçasu Kanyonu'nun derin bir vadi oluşturduğu noktaya konumlandırılmıştır. Caminin minaresi ise rüzgara karşı dayanıklı olması için eğik yapılmıştır. İzzet Mehmet Paşa Camii, 228 yıldır ayakta kalmayı başarmış ve birçok restorasyon geçirmesine rağmen tahribatı neredeyse gözlemlenmemiştir.

  • Gaziantep'teki çocuklar sanat etkinliklerinde buluştu
    15:39 Gaziantep'teki çocuklar sanat etkinliklerinde buluştu

    Gaziantep Çocuk Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinliklere 500 küçük sanatsever katıldı. Çocuklar, atölye çalışmalarında sanatsal faaliyetlerde bulunarak eğlendi ve kabiliyetlerini geliştirdi. Merkez koordinatörü, amacın çocuklara sanatı sevdirmek ve onları iyi yerlere getirmek olduğunu belirtti.

  • Dune 2 Gişede Büyük Başarı Yakalıyor
    15:09 Dune 2 Gişede Büyük Başarı Yakalıyor

    Dune 2 filmi, büyük bütçelerle çekilen yapımların gişede başarısız olduğu dönemde büyük bir başarı elde ediyor. Timothée Chalamet ve Zendaya gibi oyuncuları barındıran film, dünya genelinde 684 milyon dolar gişe yaparak beklentilerin üzerine çıkıyor. Sektör analistlerine göre film, hala vizyonda olduğu sürece gişede 700 milyon doların üzerine çıkabilir. Dune 2'nin devam filminde de ana oyuncu kadrosu korunuyor.


Advertisement