Başparmak Çıkıntısı Kabusunuz Olmasın - Son Dakika
Güncel

Başparmak Çıkıntısı Kabusunuz Olmasın

Başparmak Çıkıntısı Kabusunuz Olmasın

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kalender, başparmak çıkıntısının cerrahi tedavi ile düzeltilebileceğini söyledi.

26.02.2018 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kalender, başparmak çıkıntısının cerrahi tedavi ile düzeltilebileceğini söyledi.

Başparmak çıkıntısının (Halluksvalgus), halk arasında sık görülen ancak ağrı yapmadıkça pek ciddiye alınmayan bir ayak başparmak deformasyonu olduğunu söyleyen Kalender, "Başparmakta kemik çıkıntısı olarak tanımlanabilir. Halluksvalgus genellikle düztabanlık ile birlikte görülen ve hanımlarda daha sık izlenen bir ayak ağrısıdır. Başparmak çıkıntısı oluşmasında en önemli risk faktörü genetik alt yapıdır. Aile fertlerinde tek kişide olması nadirdir. Ek olarak düz tabanlık veya yüksek kavisli olmak, romatizma rahatsızlıklar, ayak yapısı ile uygun olmayan ayakkabı kullanımı ve geçirilmiş travma gibi birçok faktör rol ile de oluşabilir. Dar ve topuklu ayakkabı ile deformasyon oluşur ve şikayetler artar. Hanımlar her istediği ayakkabıyı giyemez. Giydiğinde ise şiddetli ağrıya neden olur" dedi. Kilonun hastalığın seyrinde önemli bir oynadığını söyleyen Kalender, "Kilo hastalığın seyrinde artırıcı bir faktör gibi belirtilmiştir. Ancak topuklu ayakkabı giyme kilolu hanımlarda daha az izlendiği için şikayetler olmadan hastalık seyredebilir. Bu hastalar genelde yumuşak, ön kısmı geniş ve kısa topuklu veya düz ayakkabı tercih ederek ağrıdan kurtulmayı tercih eder. Genel olarak Halluksvalgus hastalığının seyrinde giderek artan şekil bozukluğu ve buna bağlı ayakkabı giyiminde kısıtlılık ön planda yer alır" şeklinde konuştu.

"AMELİYAT DIŞI TEDAVİLER HASTALIĞI YOK ETMEZ"

Başparmak çıkıntısının cerrahi müdahale ile düzeltilebileceğini söyleyen Dr. Ali Murat Kalender, "Hastalarda gelişmiş ağrının giderilmesinde ameliyat dışı tedaviler önerilebilir. Silikon tabanlık parmak arası silikon makara, halluksvalgus gece ateli gibi cihazlar kullanılabilmektedir. Fakat bunlar hastalığı azaltmaz veya yok etmez. Yalnızca ağrıyı azaltır. Esas olarak kesin tedavi cerrahi düzeltme işlemidir. Halk arasında tekrar edeceğine dair bir kanı vardır. Ancak uygun cerrahi yöntem ile hastalığın tekrarı çok nadir izlenir. Cerrahide amaç kozmetik değil fonksiyonel ağrısız bir ayaktır. Ek hastalıklar olunca çoklu işlemler ile ayak tek seferde düzeltilmeye çalışılır. Her iki ayağın etkilenmesi çok sık izlenir. Ancak cerrahi düzeltme işlemi tek tek yapılır. Aynı anda iki ayağa birden cerrahi pek tercih edilen yöntem değildir. Tedavisi acil değildir fakat geç kalındığında deri üzerinde yara, eklemde kireçlenme ve sertlik izlenebilir. Diyabet ve hipertansiyon hastalarına damar sertliği olan kişilerde ise cerrahi tedavi geciktirilmemelidir. Eğer bu kemik çıkıntı üzerinde yara gelişirse kapanması çok zor bir yara oluşur. Bu yaranın mikrop kapması durumunda ağır bir tablo oluşur. Başparmak çıkıntısı ameliyatı sonrası alçı atel gibi immobilizasyon artık pek tercih edilmeyen bir yöntemdir. İlk 2 günlük dönemde ayağın yukarıda tutulması ve buz uygulaması yapılır. Hastalara yumuşak sargı, rahat geniş bir terlik ile topuk üzerinde 3 hafta yürüme önerilir. Hastalar ameliyat sonrası 3-5 günde masa başı işine dönebilir. 20. gün normal ayakkabı giyebilir. Aktif yürüyen kişi normal yürümeye 4 hafta sonra geçebilir. Topuklu ayakkabıyı ise ancak 8 hafta sonra giyilebilir. HalluksValgus cerrahi tedavi ile çok net olarak sonuç alınan ve tekrar etme şansı düşük bir sorundur" diye konuştu.

(İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başparmak Çıkıntısı Kabusunuz Olmasın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.


Advertisement