Basra'daki Gösterilerin Öncü İsmi Kadın Aktivist Öldürüldü - Son Dakika
Güncel

Basra'daki Gösterilerin Öncü İsmi Kadın Aktivist Öldürüldü

Basra'da işsizlik ve elektrik kesintileri nedeniyle 8 Temmuz'da patlak veren gösterilerin önde gelen isimlerinden kadın aktivist Suad el-Ali, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

26.09.2018 11:24  Güncelleme: 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ın güneyindeki petrol zengini Basra'da yaklaşık iki ay süren gösterilerin öncü isimlerinden kadın aktivist Suad el-Ali uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

KADIN AKTİVİST ARACINA BİNERKEN SİLAHLI SALDIRIYA UĞRADI

Yerel basında yer alan haberlere göre, Basra'da işsizlik ve elektrik kesintileri nedeniyle 8 Temmuz'da patlak veren gösterilerin önde gelen isimlerinden Suad el-Ali eşiyle birlikte araçlarına bindikleri sırada silahlı saldırıya uğradı.

HAYATINI KAYBETTİ

Kadın aktivist olay yerinde yaşamını yitirirken eşi ise saldırıdan yaralı kurtuldu.

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Saldırı anına ilişkin sosyal medyada yayınlanan güvenlik kameraları görüntülerinde Suad el-Ali ve eşinin araçlarına doğru ilerledikleri sırada kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce kurşun yağmuruna tutuldukları görülüyor.

Basra'daki Gösterilerin Öncü İsmi Kadın Aktivist Öldürüldü

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜNE BAŞKANLIK ETTİ

Öldürülen kadın aktivistin, kendisinin kurduğu bir insan hakları örgütüne başkanlık ettiği belirtildi. Bir süre önce de Basra'daki gösterilerde gönüllü doktorluk yapan Hacer Yusuf isimli bir kadın aktivist yine kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından kaçırılmıştı.

İRAN'IN KONSOLOSLUK BİNASI ATEŞE VERİLMİŞTİ

Basra'da geçen temmuz ayında patlak veren gösteriler kısa süre içinde İran karşıtı eylemlere dönüşmüş ve İran'ın kentteki konsolosluk binası ateşe verilmişti. Bu nedenle kaçırma veya öldürme gibi bu tür eylemlerin arkasında göstericilerin gözünün korkutulmasını isteyen İran destekli Şii milisler olduğu iddia ediliyor.

Basra'daki Gösterilerin Öncü İsmi Kadın Aktivist Öldürüldü

BASRA HALKI SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80'inin çıkarıldığı Basra vilayeti, 8 Temmuz'dan 7 Eylül'e kadar büyük gösteriler ve ardından meydana gelen şiddet olaylarına sahne olmuştu. Basra halkı ilk önce elektrik kesintisi ve işsizlik için sokağa çıkmış daha sonra buna içme suyu krizi de eklenmişti.

Merkezi hükümetin "sorunları çözeceğiz" vaatlerine inanmayan öfkeli Basralılar, valilik, belediye, bazı Şii parti binalarıyla son olarak İran'ın Basra'daki Konsolosluk binasını ateş vermişti.

30'DAN FAZLA GÖSTERİCİ HAYATINI KAYBETTİ

Basra'da yaklaşık iki ay süren gösterilerde 30'dan fazla gösterici hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Basra\'daki Gösterilerin Öncü İsmi Kadın Aktivist Öldürüldü
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Basra'daki Gösterilerin Öncü İsmi Kadın Aktivist Öldürüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Ankara06: Irak saddamla beraber yokoldu zaten öleli 15 yıl oldu 8 2 Yanıtla
  • misafir : kesin ajanı iyi olmuş 1 8 Yanıtla
  • ttk: halkı sunni olduğu için petrol olmasına rağmen açlığa ve sefalete terk edilen Basra halkı irancılara ders olsun. 5 1 Yanıtla
    Neyse: Irakta sunniler kuzey de yasar.guneydeki basra kentinin cok buyuk cogunlugu şiidir.saddama ayaklanma basradan baslamistir.iskembeden atma ttk. 1 0
  • Ali turan: Muslumanlar kendini yonetemiyo ne olda duş güçler diıorlar oyda 190 ülke amerikaya duşman ama nedense hiç bi şe olmuyo 6 0 Yanıtla
  • Anka: Düşünün bir ülke gelip senin ulkeni işgal ediyor 1 milyon insanla birlikte ülkesini savunan vatansever lerini şehrini yok ediyor o ülkede huzur nasıl olur. Kfir gelmiş ülkeyi yakmış yikmis. Doğru ya onlar müslüman oldukları için bu zulüm e reva görülüyor lar 3 1 Yanıtla
  • dddaadasdad: iran askeri geçişte yapılan eylemin intikaminı almış anlaşılan 1 1 Yanıtla
  • ayhan gur: allah rahmet eylesin hep iyilik yapanlar zulum görüyor nedense 0 0 Yanıtla

Advertisement