Başvurmayan pişman olur! Torba yasadan indirimli emeklilik müjdesi - Son Dakika
Ekonomi

Başvurmayan pişman olur! Torba yasadan indirimli emeklilik müjdesi

Yürürlüğe giren torba yasa Bağ-Kur'a olan borçları sildirme imkanı getirirken eski günlerini satın almak isteyenler için de indirim avantajı sunuyor. Gününü dolduranlar bu sayede emekli olacak.

23.11.2020 13:52  Güncelleme: 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı yasa ile vatandaşın devlete olan borçlarına yapılandırma imkanı getirildi. Yasa aynı zamanda işverenlerin ve çalışanların değişik haklarının düzenlendiği bir istihdam paketini de kapsıyor. Burada işverenlere önemli teşvikler getirildi. Özellikle ilave istihdamda işçilerin primlerini devlet üstelendi. Böylece yeni işçi alan işverenler prim yükünden kurtulacak.

Yasanın içinde yer alan ve prim ve vergi borçlarının yapılandırılmasını içeren düzenleme ile milyonlarca vatandaş borçlarını daha düşük enflasyon farkı ile ödeyecek. Hatta borcunu peşin ödemek isteyenler için bu farkın yüzde 90'ı da silinecek. Taksitle ödemek isteyenlere de düşük oranlarda katsayı eklenecek ve 18 eşit taksite bölünüp iki ayda bir ödeme imkanıyla 36 aylık vade yapılabilecek.

Söz konusu düzenlemenin içinde özellikle Bağ-Kur borcu olanlar için de çok önemli değişiklikler yer aldı. Düzenlemede Bağ-Kur'lulara primleri için yapılandırma, dondurma, ihya (prim canlandırma) kolaylığı getirildi. Yapılandırmaya başvuranlar borcundan kolayca kurtulduğu gibi 5 puanlık indirimden de yararlanacak.

BORÇTAN KURTULMA İMKANI

Sabah gazetesinden Faruk Erdem'in aktardığına göre, Bağ-Kur prim borçları 31 Aralık'a kadar başvurularak yapılandırılabilecek. İsteyen peşin isteyen de 2'şer aylık dönemler halinde 18 eşit taksitte ödeme yapabilecek. Borçların gecikme ceza ve faizleri silinecek, bunun yerine Yİ-ÜFE üzerinden hesaplama yapılacak.

İlk taksit ödeme süresi içinde yani 1 Mart'a kadar peşin ödeme yapanlar, Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ını ödemeyecek. Hesaplanan tutarın tamamının ilk 2 taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Taksit seçilirse, borçlar belirlenen katsayılara göre artırılmış olarak ödenecek.

SİLDİRMEK MÜMKÜN OLACAK

Bağ-Kur'lulardan 31 Ekim 2020'ye kadar olan prim borçlarını düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödemeyenlerin ya da yapılandırmayanların prim borcu silinirken, borca ilişkin hizmet süreleri dondurulacak. Bu süreler emeklilik için geçerli olmayacak.

Dondurulan sigorta sürelerinin tamamı, daha sonra istenirse ihya edilebilecek. Yani tekrar satın alınarak emeklilik hesabında kullanılacak. Burada ileride yapacağınız ihyaları o dönemki asgari ücret üzerinden ödemeniz gerekecek. Tabi sürenin bir kısmını değil tamamını da almanız gerekiyor.

ŞİMDİ DÜŞÜK ÖDEME VAR

İhya işlemini yani satın alma işlemini bu yasanın kapsamında yapmak isteyenler için ise çok önemli bir avantaj getirildi. Bağ-Kur'lu olup da prim borçları nedeniyle daha önce sigortalılık süreleri durdurulanların kendileri veya hak sahipleri, Aralık ayı başından itibaren 2 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na ihya başvurusunda bulunabilecek.

Daha önce sigortalılık süresi durdurulan ve prim borcu silinen Bağ-Kur'lulardan bu günlerini kazanmak isteyenler, durdurulan sigortalılık süresinin primini bugünkü değeri üzerinden (aylık bin 15 lira) ödeyerek günlerini kazanabiliyordu. Yeni düzenlemeye göre ihya edilecek primlerde borçlu olunan tarihteki tutarlar baz alınacak ve sadece enflasyon farkı ile güncelleme yapılacak.

Böylece daha az ödemeyle dondurulan primler canlandırılabilecek. Özellikle geçmiş dönemlerden borcu olanlar böylece bugünkü değer yerine çok daha az bir tutarla emeklilik imkanına kavuşacak.

Prim borcu bulunduğu için emekli olamayanlar yapılandırma ile muradına erecek. Yeterli primi bulunup borçlu olduğu süreye ihtiyacı olmayanlar, borçlarını sildirip günleri dondurarak emekli olabilecek.

PUAN AVANTAJI VAR

Borcunu yapılandıranlar, 5 puanlık prim indiriminden de yararlanmaya başlayabilecek. Prim indiriminden yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim borcunun bulunmaması, prim ve hizmet belgeleri ile beyannamelerini yasal süresi içinde vermeleri gerekiyor.

Borcu bulunduğu için prim indiriminden yararlanamayanlar öncelikle yeni çıkan yapılandırma hakkı için başvuruda bulunacak. Yapılandırılan borçlarının taksitlerini aksatmadan ödeyenler, yapılandırma tarihinden itibaren 5 puanlık prim indiriminden yararlanabilecek.

GENELGE YAYIMLANDI

Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu da 17 kasım 2020 tarihli ve 2020/45 numaralı genelgeyi yayımladı. Genelge ile yapılandırma düzenlemesinden nasıl yararlanılacağı ile ilgili usullerde bütün ayrıntılarıyla anlatıldı. Söz konusu genelgeye SGK'nın internet sitesinden ulaşmak mümkün.

ONLİNE BAŞVURU

Bu arada yapılandırma için gerek e-devlet üzerinden gerekse kurumların internet siteleri vasıtasıyla online başvuru imkanı da getiriliyor. Böylece pandemi şartları altında yüz yüze başvuru ya da kurumlardaki yığılmalar da önlenmiş olacak.

Başvurmayan pişman olur! Torba yasadan indirimli emeklilik müjdesi

Son Dakika Ekonomi Başvurmayan pişman olur! Torba yasadan indirimli emeklilik müjdesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • celal gökalp: peki eyt ne olacak hak ettiyimiz emeklilik hakkımızı elimiden çalındı kanun geri işler mi bana mı sormuşlar ssk yı batırırken ben batırmadım ssk yı adam gibi pirimimi ödedim emekliliyi hak ettim 35 5 Yanıtla
  • bayram: peki vergi ve oda sııl kaydı mevcut ama bagkur kadı yok bu insanlar ne olacak 11 1 Yanıtla
  • beykozlu: ulkede bır tane dogru durus yasa yok ınsanlarımız borc harc ıcınde herkes bankalara kurumlara borclu herkes borc batagında devletın bıran once ınsanların borclarını tek kelmde sılmesı lazım hala koparayım derdınde olmaz boyle ulke yakında cok yakında batar bu gıdısle soyluyorum buradan herseyı sıfırlıması lazım sıfır bır ulke yaratması lazım devletın banka borclarını herkesın sılmesı lazım devletın acılen 7 5 Yanıtla
  • breat: insanlar ne kazanıyorki ayda 800-1000 tl ssk bagkur ödeyecek. 9 3 Yanıtla
  • Babasultans: Benim ., Ssk girişim 1989 yılında., 3000 günüm var .,Emeklilik yaşımı doldurdum ama 5450 günden emekli olmam gerekiyor fakat günüm eksik .,, bu yasa ile gün satın alabiliyor muyuz ? 8 0 Yanıtla
  • orko: SSK, Bağkur gibi kurumlar üzerinden insanların geleceğiyle oynayan her kim varsa hepsinin Allah belasını versin, hem bu Dünya'da hem diğer tarafta azaplandırsın! 4 0 Yanıtla
  • Babasultans: Bu yasa sadece pirim borcu olup da emekli olamayanlar için mi geçerli ? 3 0 Yanıtla
  • Lokman: Ben 1994 başlangıç 1998 biti maliye 1994 2013 esnaf sanatkarlar kaydım var ama bakura gittigimde kaydın yok diyorlar ama ben kayıt yapıp borcumu ödemek istiyorum ne yapmam lazım 0 0 Yanıtla
  • Keops Sfenks: Vergi mükellefiyetinin başladığı gün Bağ-Kur kaydında aktif hala geliyor, sadece vergi levhanı alıp sigorta müdürlüğüne gitmen yeterli. 0 0
  • eksper: tamam işte siliyor sıfırlıyor 5 buyuk mütehattinki silindi amma yaptın yaaa devlet işini bilirrr şişşşşttt sesini çıkarma otur oturduğun yerde 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement