Bataklık araziden tonlarca kivi hasadına - Son Dakika
Ekonomi

Bataklık araziden tonlarca kivi hasadına

Bataklık araziden tonlarca kivi hasadına Bataklığa 14 bin kivi fidanı diktiler, tonlarca ürüne ulaştılar Son 3 yılda 930 ton kivi hasadına ulaştılarBARTIN - Bartın'da Yonca-Tim aile şirketi tarafından 198 dönüm bataklık ve çorak araziye 14 bin fidanla kurulan kivi bahçesinde son 3 yılda 930...

16.11.2019 19:28  Güncelleme: 19:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bataklık araziden tonlarca kivi hasadına

Bataklığa 14 bin kivi fidanı diktiler, tonlarca ürüne ulaştılar

Son 3 yılda 930 ton kivi hasadına ulaştılar

BARTIN - Bartın'da Yonca-Tim aile şirketi tarafından 198 dönüm bataklık ve çorak araziye 14 bin fidanla kurulan kivi bahçesinde son 3 yılda 930 ton kivi hasadı yapıldı. Arazide bu yıl yaşanan don sorununa rağmen 300 ton ürün bekleniyor.

Bartın'da Yonca-Tim aile şirketi tarafından 2010 yılında Akçalı köyünde bataklık haldeki 198 dönümlük araziye 14 bin fidanla kurulan kivi bahçesinde 3 yılda 930 ton kivi üretimi yapıldı. İlk 5 yılda 400 ton üretimin yapıldığı arazide son 3 yılda ise 930 ton kivi üretimi sağlandı.

Şirketin ortaklarından Kerem Aydın, araziyi kivi üretimine verimli hale getirebilmek için büyük mücadeleler verdiklerini belirtti. 2019 yılı mart ayında kivi üretimini önemli ölçüde etkileyen don sorununa rağmen 250 -300 ton verim elde etmeyi beklediklerini söyleyen Aydın, "Her sene olduğu gibi bu sene de hasat zamanı başladı. Tabi ki bitmek üzere şu anda. Geçen seneye göre malum donla beraber biraz verimde düşüklük var ama Allah'a şükürler olsun 250 - 300 tona yakın bir şey bekliyoruz. Bugün toplamanın son günleri. İçeri aldık, şimdi içeride arıtma yapacağız makinede. Boylayıp ona göre pazarı bekleyeceğiz inşallah" dedi.

Araziyi bataklık ve çorak halde aldıklarını kaydeden Aydın, "Ekili alan 198 dönüm. Burada köyün hayvanları otluyordu. Bataklık bir haldeydi. Bataklık halden bu hale geldi. Bu Bartın için ve Doğu Karadeniz için güzel bir örnek aslında. Tarım İl Müdürlüğü de zaten toplamaya geldi arkadaşlar, onlarda bahçenin eski ve yeni halini gördüler. Güzel bir durumda gidiyor şu ana kadar" diye konuştu.

Bataklık araziden tonlarca kivi hasadına
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bataklık araziden tonlarca kivi hasadına - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.

  • Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama
    20:40 Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, gıdadaki KDV istismarını önlemek için başlattığı çalışma, sosyal medyada ''Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geldi'' şeklinde yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ''KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

  • Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı
    20:13 Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı

    Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentte 626 yatırım projesi için toplam 98 milyar 971 milyon 148 bin 240 lira bütçe ayrıldığını bildirdi. Çiftçi, yapılan toplantıda kurum müdürlerine yatırımlar hakkında bilgi verdi ve projelerin gerçekleşme oranını açıkladı.

  • Fethiye'de Tarım ve Turizm Fuarı Açıldı
    19:59 Fethiye'de Tarım ve Turizm Fuarı Açıldı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 12. Fethiye Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas ve 13. Fethiye Turistik İşletmeler, Villa Ekipmanları ve Dekorasyon Fuarı başladı. Fuarda 100 firma yer aldı. Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, ilçenin tarım ve turizm potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, fuarın üretici ve tüketiciyi bir araya getirmenin önemine vurgu yaptı. Fuarlar, 19 Nisan'da sona erecek.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek
    19:59 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadeleye yönelik mesajlar vererek, yıllık enflasyonun senenin ikinci yarısından itibaren düşüşe geçeceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonun ücretli kesimlerde yol açtığı sıkıntıları bildiklerini ve popülist adımlardan uzak duracaklarını belirtti.

  • Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı
    19:56 Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı

    Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı. Ziyarette, Manisa'nın potansiyeli ve işbirliği konuları ele alındı.

  • Selendi'de Tütün Fideleri Toprakla Buluştu
    19:51 Selendi'de Tütün Fideleri Toprakla Buluştu

    Manisa'nın Selendi ilçesinde tütün ekimi yeniden artış gösteriyor. Selendili çiftçiler, tütün fidelerini toprakla buluşturarak yoğun bir sezon geçiriyor. Tütün dikimleri yıl sonuna kadar sürecek ve üreticiler yüksek fiyatlar bekliyor.

  • Tesla, Yeni Ev Enerji Depolama Sistemi Powerwall 3'ü Tanıtacak
    19:09 Tesla, Yeni Ev Enerji Depolama Sistemi Powerwall 3'ü Tanıtacak

    Tesla'nın yeni ev enerji depolama sistemi Powerwall 3, önemli yeniliklerle birlikte geliyor. 11,5 KW gücünde sürekli bir güç çıkışına sahip olan cihaz, önceki modellere göre %130 daha fazla enerji sağlıyor. Ayrıca güneş panelleriyle tam entegre çalışabiliyor. Powerwall 3'ün fiyatı 9300 dolar olarak belirlenirken, invertersiz modelin daha uygun fiyatlı olacağı söyleniyor. Yeni nesil lityum demir fosfat pillere sahip olan cihaz, uzun bir kullanım ömrü sunuyor.

  • 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi
    19:04 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi

    Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, Eskişehir'de yaşanan kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, 2024 senesinin Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'ndeki üreticiler için çok sıkıntılı olacağını belirtti. Çelikoğlu, yetersiz yağışlar nedeniyle üreticilerin tedirgin olduğunu ve bu durumun tüketiciye de fiyat anlamında sıkıntı yaratacağını ifade etti.

  • Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL
    18:57 Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL

    Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, göreve başladığı ilk gün maaş ödemesinde zorlandıklarını ve kredi çekerek maaş ödemesi yaptıklarını açıkladı. Belediyenin toplam borcu ise 17 milyar 80 milyon 45 bin 700 TL olarak belirlendi.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor
    18:55 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni dönem ilk meclis toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması önergesi, değerlendirilmek üzere Plan ve Bütçe komisyonu ile Esnaf Komisyonuna sevk edildi.


Advertisement