BATEM, turizmin hizmetinde - Son Dakika
Güncel

BATEM, turizmin hizmetinde

BATEM, turizmin hizmetinde

Antalya Valisi Münir Karaloğlu Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nü (BATEM) ziyaret etti.

20.06.2019 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Valisi Münir Karaloğlu Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nü (BATEM) ziyaret etti. Antalya'nın tarımsal başarısını taçlandıracaklarını vurgulayan Vali Karaloğlu BATEM'i hem vatandaşlarımızın hem de turistlerin ziyaretine açacaklarını belirtti.

Tarımsal turizmde dev adım

Vali Münir Karaloğlu BATEM'in Narenciye (Merkez) ve Aksu'daki kampüsünü ziyaret ederek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. BATEM'in Narenciye kampüsünde yer alan Sergi evinin restorasyonunu inceleyen Vali Münir Karaloğlu "Sergi evi tamamlandığında Antalya'nın bir tarım müzesi gibi olacak. Şuan inşaatımız %95 oranında tamam. En kısa sürede tamamlayıp, çevre düzenlemesini yaparak hizmete açacağız" dedi.

Şehrin göbeğinde huzur bahçesi halka açılıyor

Tamamlandığında Sergi Evi bahçelerin Antalya'nın en huzurlu ve büyüleyici noktalarından birisi olacağına dikkat çeken Vali Karaloğlu "Sergi evi 1. katında çocuklara yönelik olarak düzenleme yapılacak. Çocuklarımız burada tarımın ne olduğu, nasıl yapıldığı ve onların bu sürece nasıl katkıda bulunabileceklerine yönelik film ve animasyonlar izleyecekler. Binanın ikinci katında ise Kurumumuz Antalya tarımına geçmişten bugüne sağladığı katkılar kronolojik bir akışla tarihi belge ve objeler ile sunulmaya çalışılacak. Ayrıca sergi evine gelen misafirlerimiz sergiyi gezdikten sonra portakal, ve lavanta bahçelerinde gezebilecek, tıbbi bitkiler ve onların yararları hakkında yetkililerden bilgi alabilecekler. Ayrıca ziyaretçilerimiz bitikleri kendi elleri ile dikerek bakımlarını üstlenebilecek. Vatandaşlarımız şehrin göbeğinde doğallığın tadını çıkaracak" ifadelerini kullandı.

Ziyarette Lavanta bahçesini gezen Vali Karaloğlu, BATEM'in sadece Antalya'nın tarımsal hafızası değil tarımsal üretim merkezi de olduğunu ve bu proje ile aynı zamanda bir tarımsal turizm merkezine dönüşeceğini ifade etti. Narenciye'deki Merkez kampüsünün ardından Aksu'daki BATEM kampüsünü ziyaret eden Vali Karaloğlu, burada inşaat çalışması devam eden laboratuvarları inceledi.

Antalya tarımsal üretimde bir numara olma yolunda

Vali Karaloğlu "Daha önceden BATEM'in Narenciye, Çallı, Aksu, Kocayatak ve Kayaburnu olmak üzere 5 farklı kampüsünde faaliyet göstermekte olan tüm laboratuvarları Aksu'da bir araya getiriyor, yeni laboratuvarlar inşa ediyoruz. İnşaatımız tamamlandığında; Gıda ve Tıbbi Bitkiler ile Bitki Koruma Labarutavarları diye iki ayrı bölümde toplamda 12 laboratuvar 1 eğitim kompleksi ve soğuk hava depolarımız olacak. Antalya'yı sadece Türkiye'nin değil dünyanın en önemli tarımsal üretim merkezlerinden birisi yapabilecek bir alt yapıya sahip olacağız. Yapılan bu çalışmalarla Antalya'nın tarımsal üretimde öncü olmasını, tarımsal kapasitemizi ve kalitemizi arttırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Tarımsal Üretim Denilince BATEM

Sorumluluk alanı Batı Akdeniz Bölgesi olan ve 5 ayrı lokasyonda 2 bin 856 dekar açık, 41 dekar örtüaltı ve 4 dekar kapalı laboratuvar alanında çalışmalarını devam ettiren BATEM, tarla bitkileri, subtropik meyveler, sebzeler, tıbbi ve aromatik bitkiler, gıda, bitki besleme, bitki sağlığı, tarım ekonomisi ve süs bitkileri konularında; ıslah, yetiştirme tekniği, bitki sağlığı, gıda teknolojisi ve hasat sonrası fizyolojisi ile ilgili araştırmalar yürütüyor. Tarım ürünlerinin gıda maddesi olarak işlenebilirliğine yönelik araştırmalar da yapan BATEM, tarım sektörünün sosyo-ekonomik durumunu incelemek, sorunları tespit etmek ve politika belirleyicilere sorunların çözümüne yönelik öneriler sunmak amaçlı araştırma projeleri yürütüyor. Ayrıca Enstitü sorumluluk alanına giren bölgelerde ve uzman olduğu konularda ülke genelinde deneme, kontrol ve danışmanlık hizmetleri de veriyor.

BATEM hakkında

Antalya'da bitkisel üretimin farklı konularında görev yapan 5 araştırma kuruluşunun (Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, Narenciye Araştırma Enstitüsü, Seracılık Araştırma Enstitüsü ve Bölge Pamuk Araştırma Enstitüsü) değişik zamanlarda birleşmesinden oluşan BATEM'in tarihi Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar uzanıyor. İlk olarak Narenciye Araştırma Enstitüsü adıyla Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde hizmet veren BATEM, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Türkiye'nin önemli araştırma kurumlarından biri olarak dikkat çekiyor. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel BATEM, turizmin hizmetinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Valiliği: Gökgürültülü Sağanak Yağışa Karşı Dikkatli Olunmalı
    20:29 İstanbul Valiliği: Gökgürültülü Sağanak Yağışa Karşı Dikkatli Olunmalı

    İstanbul Valiliği, bu gece saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini bildirerek, sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Meteorolojiye göre, İstanbul'da bu gece saatlerinden itibaren beklenen gök gürültülü sağanak yağışların yerel kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Ani sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

  • 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma
    20:28 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma

    31 Mart yerel seçimlerinde oy vermek için Ömer Keçecigil Okuluna giden askeri ve polis personellerine 'Konuş, sen nerelisin?' diyen DEM Partili Süleyman Salğucak, seçim kanuna muhalefet suçundan dolayı Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alındı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Salğucak hakkında 'Seçim kanununa muhalefet' ve 'Seçmenin oy kullanmasını engelleme' iddialarıyla ilgili soruşturma açtı.

  • Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı
    20:27 Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Osmanlı sembolü Süleyman Han Camii, restore edildikten sonra yeniden ibadete açıldı. 2 bin 700 yıllık Van Kalesi, hala görkemiyle ayakta duruyor ve cami bu tarihi yapıyı tamamlıyor. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, şehrin imar ve inşa edilmesi için yapılan çalışmaların vatandaşların huzuru ve refahı için olduğunu belirtti ve Van'ın kültür ve turizmine büyük değer katacak olan bu restorasyonların devam edeceğini söyledi.

  • 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı
    20:24 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı

    Manisa'da düzenlenen Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin programı tanıtıldı. Festival, 23 Nisan'da başlayacak ve çeşitli etkinliklerle 28 Nisan'da sona erecek. Festivalde konserler, paneller, sergiler ve mesir saçımı gibi etkinlikler yer alacak.

  • Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı
    20:23 Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yapılan silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda İ.O. ve M.Y. isimli 2 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramasında ruhsatsız tabanca, 60 fişek ve kurusıkı tabanca ele geçirildi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve nöbetçi hakimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek
    20:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile yarın İstanbul'da bir araya gelecek. Görüşmede Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıkları, ekonomik ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Ticaret hacminde 15 milyar dolar hedefi bulunuyor ve Türk yatırımcılar tarafından Mısır'da 100 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Ankara, iki ülkenin çıkarlarının giderek birleştiği görüşünde.

  • Trabzon'da Gençler İçin Gazetecilik Eğitimi Tamamlandı
    20:22 Trabzon'da Gençler İçin Gazetecilik Eğitimi Tamamlandı

    Trabzon'da düzenlenen Gençler İçin Gazetecilik eğitim programı sona erdi. 65 öğrenciye gazetecilik, hikaye anlatıcılığı, saha yapımcılığı ve mobil gazetecilik konularında dersler verildi. Eğitim sonunda öğrencilerin çektikleri videolar puanlandı ve birinci olan gruplara ödül ve sertifikaları verildi.


Advertisement