Batı Anadolu'nun ilk çiftçisinin iskeleti bulundu - Son Dakika
Güncel

Batı Anadolu'nun ilk çiftçisinin iskeleti bulundu

Batı Anadolu'nun ilk çiftçisinin iskeleti bulundu Apartman bahçesinde tesadüfen arkeolojik parçalar bulmasının ardından başlatılan kazılarda önemli bir bulguya rastlandı Kazı ekibi sorumlusu Doç. Dr.

02.11.2020 12:08  Güncelleme: 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batı Anadolu'nun ilk çiftçisinin iskeleti bulundu

Apartman bahçesinde tesadüfen arkeolojik parçalar bulmasının ardından başlatılan kazılarda önemli bir bulguya rastlandı

Kazı ekibi sorumlusu Doç. Dr. Erkan Fidan;"Bu bölgenin 9 bin sene önce kurulduğu TÜBİTAK raporuyla belgelendi"

"Yapılacak DNA analizleri sayesinde tüm bilgilere ulaşacağız"

BİLECİK - Bilecik'in Bahçelievler mahallesinde bir vatandaşın apartmanının bahçesinde tesadüfen arkeolojik parçalar bulmasının ardından başlatılan kazıda bulunan iskelet Batı Anadolu'nun ilk çiftçisi olduğu belirtildi.

Bilecik Belediyesi'nin destekleri ile Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından Bilecik'te yürütülen kazı çalışmaları neticesinde kazı alanında 8 bin 500 yıllık olduğu söylenilen insan iskeleti bulundu. 14-18 yaş aralığında bir erkeğe ait olduğu düşünülüyor. Bu iskelet, Bilecik ve Batı Anadolu'da bilinen en eski insan mezarı olma özelliği taşıyor. Kazı ekibi sorumlusu Doç. Dr. Erkan Fidan; büyük bir özveriyle çalışan kazı ekibinin ulaştığı bilgileri sevinçle açıkladı. Fidan, kazı bölgesinde bulunan iskelet kalıntılarının, Batı Anadolu'nun en eski Neolitik Dönemi ergen insanına ait olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

"Batı Anadolu'nun ilk çiftçisi Bilecik'te yaşamış"

Fidan yaptığı açıklamada; "İnsan kemiği, tarihleme konusunda en güvenilir materyaldir. Çünkü yaşam süresi, ağaç gibilere göre çok daha kısadır. İskeletin tarihlemesi günümüzden önce 8471 ila 8612 yılları arasında olarak gelmiştir. Kazı sırasında iskeleti bulduğumuz tabakanın yaklaşık olarak günümüzden 8 bin 500 sene öncesine ait olduğunu tahmin ettiğimi söylemiştim. Bunun bire bir şekilde tutması sevindirici, ayrıca yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu göstermesi beni çok mutlu etti. Bu iskelet sadece Bilecik'in değil, Batı Anadolu'nun en eski Neolitik Dönem ergen insanı. Batı Anadolu'nun bilinen ilk çiftçisi de diyebiliriz" dedi.

"Yapılacak DNA analizleri sayesinde tüm bilgilere ulaşacağız"

Fidan, açıklamasında ayrıca "Kazı alanında başka bireylere ve hayvanlara ait kemiklerin de bulunduğu belirtildi. Büyük büyük atalarımızdan kalan bu kemiklerin detaylı incelemesi Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Laboratuvarında yapılacak. Yapılacak DNA analizleri sayesinde bulunan iskeletlerin cinsiyetine ne yediklerine ne içtiklerine, yaşamlarında ne işler yaptıklarına, geçirdikleri hastalıklara ve ölüm sebeplerine ulaşabilecek. Atalarımıza dair edineceğimiz bu bilgiler bugün yaşayan biz insanlar için aydınlatıcı bilgiler olacak. Atalarımızın hayat tarzlarına, sağlıklarına dair edineceğimiz en küçük bilgiler bugünkü insanlar olan bizlerin hayatlarına etki edecek önemli bilgiler olduğunu göz önünde bulundurmamız kazıların önemini anlamamız için yeterli olacaktır" dedi.

"Bu bölgenin 9 bin sene önce kurulduğu TÜBİTAK raporuyla belgelendi"

Fidan açıklamasının devamında Bilecik'in Bahçelievler mahallesinde bulunan yerleşkenin günümüzden 9 bin sene önce kurulduğunun da yine bir TÜBİTAK raporu ile belgelendiğini söyledi. Fidan; "Yerleşimin ne zaman terk edildiğine dair henüz bilgi sahibi değiliz. Fakat bu bölgedeki yaşamın bin yıllık bir zamanı kapsadığı ve günümüzden 8 bin sene önce yani M.Ö. 6000'ler civarında Neolitik yerleşmenin son bulduğunu düşünüyorum. Yerleşmenin sonunu anlamak için de protokole uygun olarak yıl sonundan önce yeni analizler yaptıracağız. Başta Semih Şahin olmak üzere, sizlerin nezdinde Bilecik Belediyesi'ne destekleri için teşekkür ederim" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

"İlerleyen dönemlerde kazı alanını turizme kazandırmak istiyoruz"

Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin ise "Şehrimizin böylesine eski bir yerleşkeye ev sahipliği yapması bizim için oldukça sevindirici. Hem tarihimize dair böyle bilgilere sahip olabilmek hem de atalarımızın yaşayışlarına dair bilgi edinebilmek bizim için mutluluk verici. İlerleyen dönemde yapılan kazı çalışmalarının şehrimizin kültür ve turizmine büyük katkı sağlayacağına inancımız sonsuz. Tüm kazı ekibine özverili çalışmaları dolayısıyla teşekkür ederiz" dedi.

Batı Anadolu\'nun ilk çiftçisinin iskeleti bulundu
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Batı Anadolu'nun ilk çiftçisinin iskeleti bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yüzde 61,87 Arttı
    10:21 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yüzde 61,87 Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 Mart ayında tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 61,87, aylık yüzde 5,57 artış gösterdi. Tarım-ÜFE'de en yüksek artış yağlı meyveler alt grubunda gerçekleşirken, koyun ve keçi ile işlenmemiş süt ve yapağılar alt gruplarında aylık artış en yüksek seviyede oldu.

  • Bursa'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Gözaltına Alındı
    10:21 Bursa'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Bursa Emniyet Müdürlüğü Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği'ne bağlı ekipler, uyuşturucu madde sattığı tespit edilen şüphelilere yaptığı teknik ve fiziki takibin ardından eve operasyon düzenledi. 2 şüpheli kıskıvrak gözaltına alınırken; 130 gram uyuşturucu madde ve 9 bin 700 TL para ele geçirildi. Ayrıca şüphelilerden birinin 18 yaşına girdiği gibi ilk işinin uyuşturucu satmak olduğu öğrenildi.

  • Denizli Çardak Havalimanı'ndan 2024 Mart ayında 40 bin 489 yolcuya hizmet verildi
    10:19 Denizli Çardak Havalimanı'ndan 2024 Mart ayında 40 bin 489 yolcuya hizmet verildi

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Denizli Çardak Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Denizli Çardak Havalimanı'nda toplam 40 bin 489 yolcuya hizmet verilirken, iç hat yolcu trafiği 32 bin 445, dış hat yolcu trafiği ise 8 bin 44 olarak gerçekleşti. Ayrıca, Mart ayında havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 480, yük trafiği ise 399 ton oldu. Ocak - Mart döneminde ise havalimanında toplam 115 bin 919 yolcu, bin 369 uçak ve bin 122 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Aydın Efeler'de trafik kazası: 2 yaralı
    10:18 Aydın Efeler'de trafik kazası: 2 yaralı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kazada, İzmir Bulvarı üzerinde seyir halinde olan bir otomobil, arkadan çarptığı diğer otomobilde bulunan B.G. ve B.T.'yi yaraladı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Kazaya karışan araçların kaldırılmasıyla trafik normale döndü. Soruşturma devam ediyor.

  • İsrail Dışişleri Bakanı, İran'a karşı yaptırım talep etti
    10:18 İsrail Dışişleri Bakanı, İran'a karşı yaptırım talep etti

    İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, 32 ülkeye mektup göndererek İran'ın füze planına yaptırım uygulanmasını ve Devrim Muhafızlarının terör örgütü ilan edilmesini talep etti. ABD Savunma Bakanı da İsrail'in savunmasına destek vurgusu yaptı.

  • Bursa'da Geri Viteste Unutulan Otomobil Kaza Yaptı
    10:17 Bursa'da Geri Viteste Unutulan Otomobil Kaza Yaptı

    Bursa'nın Yıldırım ilçesinde bir sürücü, otomobilini geri viteste unutarak başka bir araca çarptı. Kazada herhangi bir yaralanma olmazken, güvenlik kamerası anları kaydetti.


Advertisement