Batı Dilleri ve Edebiyatları Topluluğu Öğrencilerinden Kadınlar Günü Etkinliği - Son Dakika
Güncel

Batı Dilleri ve Edebiyatları Topluluğu Öğrencilerinden Kadınlar Günü Etkinliği

Batı Dilleri ve Edebiyatları Topluluğu Öğrencilerinden Kadınlar Günü Etkinliği

Yrd. Doç. Dr. Ela İpek Gündüz, erkek-egemen toplumda kadınların bilim, sanat, ekonomi, kültür çalışmalarında genelde ikinci planda kaldığını belirtti.

08.03.2018 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Batı Dilleri ve Edebiyatları Topluluğu tarafından konuşmacılığını Yrd. Doç. Dr. Ela İpek Gündüz ile Yrd. Doç. Dr. Enes Kavak'ın yaptığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda düzenlendi.

Yrd. Doç. Dr. Gündüz konuşmasına şöyle devam etti: "Tüm bunlara karşın kadınlar artık kendi akıllarına ve emeklerine sahip olmaya çalışıyor. Feminist teorisyenler kadınların tecrübe ettiği tüm bu haksızlıkları ve ellerinden alınan hakların geri verilmesi noktasında uzun yıllar mücadele etti. Hatta görünüşte elde etmiş oldukları haklarını hâlâ uygulamada yaşayamayan kadınlar mevcuttur. Bu bağlamda ataerkil düzenin insanların bilinçaltlarına kazıdığı önyargılardan kurtulmak çok zordur. Kadınların hemen hemen her toplumda karşılaştıkları ve yüzyıllarca süren haksızlıklar Feminizmi doğurmuştur ve tüm bunların yansıtıldığı edebiyat ürünlerini de incelemek amacıyla, Feminist Edebiyat Eleştirisi oluşmuştur. Feminist Edebiyat Eleştirisinin temel iki amacı; mevcut erkek-egemen kültürel kuralları kaldırmak ve erkek-egemen kültürün bastırdığı fakat ortaya çıkması gereken kadına özgü bakış açısını oluşturmak. Bu açıdan bakıldığında, görmezden gelinen bu bakış açısının edebiyata olan katkıları, edebiyat çalışmaları açısından inkâr edilemez bir ivme."

Batı Kadınının Siyasi Haklar Mücadelesi: İngiltere Örneği konulu sunumunda; Avrupa'da 20. yüz yıla kadar kadınların toplumsal ve siyasal rollerinin oldukça sınırlı, hatta orta ve üst sınıf dışında modern anlamda kadın haklarından bahsetmenin mümkün olmadığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Enes Kavak, "19. Yüzyılın sanayi, teknoloji ve şehirleşme açısından en önemli merkezlerinden olan İngiltere'de bile kadınların sahip oldukları haklar yarım yüzyılı geçen bir süre boyunca ortaya koydukları mücadeleler, organize siyasi oluşumlar ve kamuoyunu etkilemeye yönelik aktiviteler sonucunda gerçekleşti. Bu süreç, İngiliz kadınının özgürleşme, kamusal alanda tanınma ve kendi rolünü yeniden tanımlama çabaları ile kıta Avrupa'sında bireysel özgürlükler ve eşitlik gibi ilkeleri tartışmaya açarak günümüz kadınlarına önemli bir örnek oldu. Bu tarihi olguyu yeniden okumak ve yorumlamak günümüzde eşitlik ilkesinin güvence altına alınmasını ve asırlar süren demokratikleşme çabalarının ne kadar zorlu süreçlerden geçtiğini bizlere yeniden hatırlatacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Batı Dilleri ve Edebiyatları Topluluğu Öğrencilerinden Kadınlar Günü Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement