"Batı'ya Doğru Akan Nehir" Belgeseli ABD'de İlk Kez Gösterildi - Son Dakika
Dünya

"Batı'ya Doğru Akan Nehir" Belgeseli ABD'de İlk Kez Gösterildi

"Batı\'ya Doğru Akan Nehir" Belgeseli ABD\'de İlk Kez Gösterildi

"Batı'ya Doğru Akan Nehir" adlı belgesel, ABD'de ilk kez New York'ta Columbia Üniversitesinde gösterildi.

28.03.2012 07:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Batı'ya Doğru Akan Nehir" adlı belgesel, ABD'de ilk kez New York'ta Columbia Üniversitesinde gösterildi.

Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa başkanlığında hazırlanan, "Batı'ya Doğru Akan Nehir"

(East to West, A Civilization Documentary) adlı belgeselin Columbia Üniversitesindeki gösterimine Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel de katıldı.

Columbia Üniversitesi'nde belgeselin gösteriminden önce konuşma yapan üniversitenin Eğitim ve Ekonomi Profesörlerinden Francisco Batiz, Doğu ve Batı medeniyetlerinin birbirine her zaman bağlı olduğunu belirterek, bu ilişkiyi anlatan bu önemli belgeselin ABD'deki prömiyerini Columbia Üniversitesi'nde yapmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel de konuşmasında, bu belgeselin son derece önemli olduğunu belirterek, 11 Eylül terör saldırılarının ardından dünyada bu tür belgesellere çok ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bahçeşehir Üniversitesi'nin genç ve yeni bir üniversite olmasına rağmen Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) kurduklarını anlatan Yücel, dünyada medeniyetler çatışmasına değil, medeniyetler ittifakına ihtiyaç duyulduğunu, bu çerçevede MEDAM'ın bu belgeselin yapılmasına 5 sene önce karar verdiğini ve amaçlarının belgeseli bütün dünya kamuoyuna izlettirmek olduğunu söyledi.

Belgesel için 16 ülkede çekim yapıldığını ve 200 civarında düşünür, sanatçı, bilimadamı ve politikacının görüşlerini aldıklarını ifade eden Yücel, belgeselin gösterilmesi için 20 ülkenin televizyon kanallarıyla da görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

"Umuyorum ki bu belgesel dünya okullarında ders kitabı olarak okutulur ve medeniyetlerin barışına katkı sağlar" diye konuşan Enver Yücel, aralarında bulunmayan MEDAM Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa'ya da teşekkürlerini sundu.

New York Üniversitesi öğretim üyelerinden Selçuk Şirin de konuşmasında, 11 Eylül'deki terör saldırılarının ardından ABD'de görev yaptığı üniversitede öğrencilerinin kendisine bir anda "Müslüman hoca" olarak bakmaya başladıklarını anlattı. Şirin, 11 Eylül'ün hemen ardından gelen 12 aylık dönemde ABD'de Müslümanlar açısından çok şeyin değiştiğini, Müslümanlara karşı ayrımcılığın bir anda yükseldiğini ve "nefret suçlarının" 17 kat arttığına dikkati çekti.

Selçuk Şirin bu belgeselin, "Medeniyetler Çatışması" kitabını yazan Samuel Huntington'un hocalık yaptığı üniversitelerden biri olan Columbia Üniversitesi'nde gösterilmesinin anlamlı olduğunu belirtti.

Bunun üzerine söz alan Columbia Üniversitesi Profesörü Batiz de gülümseyerek, "Evet Huntington'ın burada hocalık yaptığı doğru ama onun asıl üniversitesi Harvard'dır ve biz burada Huntington'dan çok Edward Said'i

(Filistinli ve İsrailli çocuklardan oluşan ünlü Divan Orkestrasını kuran Filistin asıllı ünlü profesör) severiz" deyince salondan da alkış aldı.

- NEW YORK

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya 'Batı'ya Doğru Akan Nehir' Belgeseli ABD'de İlk Kez Gösterildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement