Batman Hasankeyf'te 800 Tonluk Türbe de Taşınıyor - Son Dakika
Güncel

Batman Hasankeyf'te 800 Tonluk Türbe de Taşınıyor

Hasankeyf'te 800 tonluk türbe de taşınıyorBATMAN'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserlerin kurtarılma çalışmaları kapsamında 800 ton ağırlığında İmam Abdullah Türbesi yarın sabah yeni yerleşim yerine taşınacak.

09.09.2018 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hasankeyf'te 800 tonluk türbe de taşınıyor

BATMAN'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserlerin kurtarılma çalışmaları kapsamında 800 ton ağırlığında İmam Abdullah Türbesi yarın sabah yeni yerleşim yerine taşınacak.

Hasankeyf ilçesinde yapımı devam eden Ilısı Barajı nedeniyle, ilçedeki tarihi yapılan kurtarılması için Devlet Su İşler Genel Müdürlüğü tarafından daha önce Zeynel Bey Türbesi ile Artuklu Hamamı'nın taşınmasının ardından, bu kez İmam Abdullah Türbesi taşınacak. Eyyübiler döneminde inşa edilen 800 tonluk türbenin taşınma çalışmasının, yarın sabah erken saetlerde başlanması planlanıyor. İmam Abdullah Türbesi'nin taşınmasının ardından, 400 ton ağırlığında minaresi ile 200 ton ağırlığında müştemilatı bölümü ise önümüzdeki hafta için de taşınacak.

Taşınma çalışmaları hakkına yazılı açıklama yapan DSİ Genel Müdürlüğü, taşıma işlemleri öncesi eserler, bulunduğu yerlerden krikolarla kaldırıldığı, daha önce olduğu gibi tarihi eserler, özel araçla yaklaşık 2.5 kilometrelik alandaki arkeoparka taşınacağı belirtildi. Açıklamada, İmam Abdullah Türbesi 800 ton, minare 400 ton, müştemilat bölümü ise 200 ton olup taşıma tertibatı da dikkate alındığında taşınacak yük; türbede 850 ton, minarede 450 ton ve müştemilat bölümünde ise 250 ton olacaktır. İmam Abdullah Zaviyesinin üç ana kütle halinde taşınacağı mesafe, mevcut konumlarındaki başlangıç noktasından yeni konumlarındaki bitiş noktasına kadar 2 bin 400 metredir. Zaviye, 62 metre üst kota taşınacaktır denildi.

Batman Hasankeyf\'te 800 Tonluk Türbe de Taşınıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Batman Hasankeyf'te 800 Tonluk Türbe de Taşınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement