Batmanlı Avukat Kadının Soyadı Zaferi - Son Dakika
Güncel

Batmanlı Avukat Kadının Soyadı Zaferi

Batmanlı Avukat Kadının Soyadı Zaferi

Batmanlı avukat kadının soyadı zaferiBatman'da evli avukat Emine Şeker, eşinin soyadı 'Temel' yerine kızlık soyadı olan 'Şeker'i kullanmak için Aile Mahkemesi'ne açtığı dava 'yasal düzenlemeye aykırı' olduğu gerekçesiyle reddedilince, davayı Yargıtay'a taşıdı.

02.06.2016 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batmanlı avukat kadının soyadı zaferi

Batman'da evli avukat Emine Şeker, eşinin soyadı 'Temel' yerine kızlık soyadı olan 'Şeker'i kullanmak için Aile Mahkemesi'ne açtığı dava 'yasal düzenlemeye aykırı' olduğu gerekçesiyle reddedilince, davayı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, 'Evli kadının sadece bekarlık soyadını kullanamayacağına' yönelik içtihadı değiştirdiğini hatırlatan avukat Şeker, yerel mahkemenin kararını bozdurarak, Batman'da eşinin soyadını almadan kendi soyadını kullanan ilk kadın oldu.

Batman Belediyesi eski Başkanvekili Serhat Temel ile evli olan bir çocuk annesi 30 yaşındaki avukat Emine Şeker, 'Tekel' olan eşinin soyadı yerine kızlık soyadı olan 'Şeker'i kullanmak için 1.5 yıl önce Batman Aile Mahkemesi'ne dava açtı. Dava, 'Türk Medeni Kanunu'na aykırı' olduğu gerekçesiyle reddedildi. Şeker, davayı bu kez Yargıtay'a taşıdı. Doüsyayı inceleyen Yargıtay 2'inci Hukuk Dairesi, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 30 Eylül 2015'te, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda 'evli kadının sadece bekarlık soyadını kullanamayacağına' yönelik içtihadı değiştirdiğini hatırlatarak, Batman Aile Mahkemesi'nin kararını bozdu. Batman Aile Mahkemesi de yeniden gördüğü davada Yargıtay'ın bozma kararına uydu. Bu kararla Emine Şeker, Batman'da eşinin soyadını almadan kendi soyadını kullanacak ilk kadın oldu.

'EŞİM DE DESTEK VERDİ'

Soyadı konusunda verdiği hukuk mücadelesinde eşinin de kendisine destek verdiğini belirten Emnine Şeker şunları söyledi:

"Amacım eril sistemle mücadele etmekti. Kendi soy ismimi seviyorum ve kullanmak istiyorum. Eşim Serhat Bey de 'ben nasıl kendi soy ismimi kullanabiliyorsam senin de kullanabilmen lazım' dedi. Batman'daki yerel mahkeme talebimi reddedince temyize gittim. Yargıtay da içtihadını uluslararası sözleşmelere göre değiştirince, yerel mahkemenin kararı bozuldu. Bu kararla birlikte artık yerel mahkeme bu dosyaları kabul edecek ve evlenmeden önce soyadını kullanmak isteyen kadınlar Yargıtay'a gitmeden soy isimlerini kullanabilecek."

'MECLİS DÜZENLEMEYE GİTMELİ'

Hukuk mücadelesini kazandığı için mutlu olduğunu belirten avukat Emine Şeker, Yargıtay'daki içtihad değişikliğinin önemine vurgu yaptı. Yasanın TBMM tarafından değiştirmesi gerektiğini ifade eden Şeker şöyle devam etti:

"Burada en önemli husus, Yargıtay'ın artık Türk Medeni Kanunu'nu değil, AİHS ve AİHM içtihatlarını referans alarak karar vermiş olması. Bu yolla belki ulusal mevzuatın değişmesi sağlanabilecek. Zira artık başvuran herkes yaşadığı yerdeki aile mahkemesinden bu kararı alabilecek. Yargıtay, evli kadının evlenmeden önceki soyadını kullanması için hiçbir haklı gerekçe göstermesine gerek olmadığını, sadece talep etmesinin yeterli bir gerekçe olduğuna karar vermiştir. Bu, yol açıcı bir içtihat değişikliğidir. Kadınların mahkemeye gitmemesi için ise Meclis'in yasayı düzenlemesi gerekiyor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Batmanlı Avukat Kadının Soyadı Zaferi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement