Kar ve yağmur suları yeşillendirecek - Son Dakika
Güncel

Kar ve yağmur suları yeşillendirecek

Bayburt'ta meydana gelen hava olayları sonucu kar ve yağmur sularından yararlanacağı açıklandı. Kuraklıkla mücadele adına kar ve yağmur sularıyla sulama projesi geliştirilecek.

10.03.2021 08:34  Güncelleme: 08:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayburt Kar ve yağmur suları biriktirilerek yeşil alan sulamasında kullanılacak

BAYBURT'ta kuraklıkla mücadelede kentin yoğun kar yağışı alması da göz önüne alınarak proje hazırlandı. Üniversite yerleşkesinde yer altında kurulan 100 ton kapasiteli, 3 su tankında depolama sistemiyle biriktirilen kar ve yağmur suları, yaz aylarında yeşil alanların sulamasında kullanılacak.

Bayburt Üniversitesi'nce kuraklığa karşı hazırlanan proje kapsamında, Baberti yerleşkesi ve çevresinde bulunan yeşil alanların sürdürülebilir yöntemlerle sulanması amacıyla yer altına her biri 100 ton kapasiteli olan 3 su tankı yerleştirildi. Yerleşkenin çevresine döşenen bin 500 metrelik boru hattıyla kar ve yağmur suları bu tanklara taşınacak. Karların erimesiyle tamamen dolan tanklar, kurak dönemlerde kampüsün yeşil alanlarını sulamada kullanılacak. Projeyle bin 200 dönümlük arazinin üzerindeki kar ve yağmur suları, 200 bin metrekaredeki yeşil alanı sulayacak

'KAR VE YAĞMUR SULARINI, BİRİKTİRİP KULLANACAĞIZ'

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, kuraklıkla mücadelede üniversite olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek "Bayburt Üniversitesi Baberti külliyesinde yer altına inşa ettiğimiz 3 farklı depoda yağmur ve kar sularını biriktirmek istedik. Depolarımız bitti, bu seneden itibaren artık yağmur ve kar sularını depolarımızda biriktireceğiz. Yaz aylarında ise yeşil alanların sulanmasında kullanacağız. Muhtemelen depolarımız yetmeyecek ve yeraltına ilave depolar yapacağız. Arazimize düşen kar ve yağmur sularından maksimum seviyede istifade etmeye çalışacağız, biriktireceğiz ve kullanacağız. Depolarımız yaklaşık 300 tondan oluşuyor, bin 200 dönümlük bir arazimiz var. Bu arazinin tabi ki her tarafı yeşil alan değil, biz sadece yeşil alanları sulamak için burada biriktirdiğimiz suları kullanacağız. Kuraklıkla mücadele dünyanın gündeminde olan bir şey ve artık devlet politikası haline geldi. Dolayısıyla her birim ve her kurum kendi çapında kuraklıkla mücadeleyle ilgili tedbirlerini almak durumunda, biz de üniversite olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Kar ve yağmur suları yeşillendirecek
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kar ve yağmur suları yeşillendirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement