Bayburt'ta İlginç Gelenek; Tel Helvası İçin Kar Yağmasını Bekliyorlar - Son Dakika
Güncel

Bayburt'ta İlginç Gelenek; Tel Helvası İçin Kar Yağmasını Bekliyorlar

Bayburt'ta özellikle kış mevsiminde köy odaları ve köy konaklarında pişirilen yöreye özgü 'Bayburt tel helvası' geleneği yaşatılıyor.

12.02.2019 10:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayburt'ta özellikle kış mevsiminde köy odaları ve köy konaklarında pişirilen yöreye özgü 'Bayburt tel helvası' geleneği yaşatılıyor. Şeker, su, irmik ve limon kullanılarak hazırlanan ve hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 10 derecede kar yüzeyine bırakılıp soğutulan tel helva, kış aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor.

Kentte, 'pişmaniyenin atası' olarak da bilinen yöreye özgü 'Bayburt tel helvası', köy odaları ve köy konaklarında yapıyor. Özellikle kış mevsiminde karın da yağmasıyla yapılan tel helva geleneği Sarımeşe köyünde yaşatılıyor. Maliyeti az olan ve çeşitli aşamalarla emek isteyerek yapılan tel helvanın malzemelerini irmik, şeker, su ve limon suyu oluşturuyor. Köy sakinlerinin biraya gelmesiyle özenle hazırlanan ve miyane olarak adlandırılan macun kıvamına getirilen tel helvası, hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 10 derece soğukta bırakıldığı karın üstünde 5 veya 10 dakika soğuduktan sonra yeniden bir süre elde yoğruluyor. Karın üzerinde soğumasıyla lezzetini aldığı düşünülen tel helva, bölgede soğuk kış gecelerin de vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor.

'TARİFİN TUTMASI İÇİN KAR ŞART'

Yörede tel helva geleneği yıllardır yaşattıklarını anlatan Tunay Mutlu, müdavimlerinin de olduğu helvanın, birliktelik ve samimiyeti simgelediğini söyledi. Mutlu, İlk aşamada tel helvasının malzemeleri şeker, su, irmik, bir müddet kaynadıktan sonra limonunu atıyoruz. Bir müddet daha kaynıyor ve kıvamına geliyor. Sonra karın üstünde tepsiye döküyoruz. Orada da bir soğuma oluyor. Kıvamına geldikten sonra elimize alıp miyanesini katıp beyazlaşana kadar yoğuruyoruz. Tel tel olduktan sonra yaklaşık 2 saatte Bayburt'un kendine has özel tel helvası çekiliyor ve hazır hale geliyor. Tarifin tutması için kar ve hava sıcaklığın sıfırın altında eksi 10 derece olması şart. Pazar günleri olmazsa olmazımız tel helvasıdır. Geleneğimizi elimizden geldiği kadar sürdürmeye çalışıyoruz dedi.

Tel helvanın hazırlanışını yakından izleyen bazı misafirler, ilk kez tattıkları bu lezzetin yanı sıra oluşturulan kültürel birlikteliğe de hayran kaldıklarını belirtti.

Bayburt\'ta İlginç Gelenek; Tel Helvası İçin Kar Yağmasını Bekliyorlar
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bayburt'ta İlginç Gelenek; Tel Helvası İçin Kar Yağmasını Bekliyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement