Bayburt türküleri ve barlarının TRT repertuvarına eklenmesi için çalışma başlatıldı - Son Dakika
Güncel

Bayburt türküleri ve barlarının TRT repertuvarına eklenmesi için çalışma başlatıldı

Bayburt türküleri ve barlarının TRT repertuvarına eklenmesi için çalışma başlatıldı

Türkiye Radyo Televizyon (TRT) Kurumu Müzik Dairesi Başkanlığı'nca gerçekleştirilen derleme çalışması ile kayıt altına alınmamış ya da bilinmeyen Bayburt türküleri ile barlarının repertuvara eklenmesi için çalışma başlatıldı.

05.10.2019 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Radyo Televizyon (TRT) Kurumu Müzik Dairesi Başkanlığı'nca gerçekleştirilen derleme çalışması ile kayıt altına alınmamış ya da bilinmeyen Bayburt türküleri ile barlarının repertuvara eklenmesi için çalışma başlatıldı.

Çalışma kapsamında Bayburt'a gelen TRT Ankara Radyosu Sanatçıları Kenan Tuna ile Hüseyin Ceylan bir haftalık süre zarfında yüzden fazla türkü ve barı, nota ve figürleriyle kayıt altına aldı. Çalışmaların sonraki etabında eserlerin TRT repertuvarına eklenmesi için kurula sunulması sağlanacak. Vali Cüneyt Epcim şehir merkezi ve köylerde bilinmeyen ya da unutulmaya yüz tutmuş türkü ve barlar için çalışmalara katkı sunan isimlerle Şair Zihni Kent Ormanı'nda bir araya geldi. Buluşmada derleme çalışmalarını gerçekleştiren TRT Sanatçıları Kenan Tuna ile Hüseyin Ceylan da yer aldı.

"Bayburt Anadolu'da sözlü kültürün en güçlü olduğu noktalardan birisi"

Bayburt'un insani ve kültürel özellikleriyle öne çıkan bir şehir olduğunu belirten Vali Epcim, "Bayburt dediğimizde insani ve kültürel özellikleriyle öne çıkan bir şehirden bahsediyoruz. Özellikle kültürel korumacılık ile Türk gelenek ve göreneklerine sahip çıkılması anlamında Bayburt merkezi konumda olan bir şehir diyebiliriz. Çoruh Havzası olarak ifade ettiğimiz bu kesim, Anadolu'da sözlü kültürün en güçlü olduğu noktalardan birisi. Bu havzadan sözlü kültüre dayalı türkülerimiz, hikayelerimiz başta olmak üzere birçok yapıt çıkarabileceğimiz bir durum söz konusu. Bu noktada TRT'nin buraya gelip, kaybolmaya yüz tutan sözlü eserleri ortaya çıkaracak olmasından son derece mutluyuz. İnanıyorum ki; TRT repertuvarına girmeyi başaracak kalitede sözlü kültür unsurlarını burada tespit edeceğiz. Bayburt kültürüne ve geçmişine önemli bir hizmetimiz olacak." diye konuştu.

TRT arşivlerinde Bayburt'un otuz sekiz türküsü, altı da barı olduğunu ifade eden TRT Ses Sanatçısı Kenan Tuna ise Bayburt'un bu anlamda bilinenden daha zengin olduğunu dile getirdi. Arşivlerde Remzi Çavuldak, Remzi Kırıcı ve Bayburtlu Zihni'den eserlerin yer aldığını belirten Tuna, "İnşallah bu sayıyı iki yüz, üç yüzlere çıkaracağız. Zaman zaman bu çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

Kayıt altına alınmadığı için birçok eserin unutulduğunu ifade eden Bayburtlu Bağlama Sanatçısı Hüseyin Ceylan da "Çok güzel türkülerimiz var fakat bunlar hiç kaleme alınmamış. Mesela bazı arkadaşlarımız bir dörtlüğünü söylüyor, gerisi yok. Sanırım bu anlamda biraz geç kalındı. Ama buna rağmen hem oyun olarak hem de söz olarak çok güzel eserler var." İfadelerini kullandı.

Kurula sunulması planlanan eserlerden bazılarının seslendirildiği buluşmada çalışmalara katkı sağlayan isimlerle konu hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. - BAYBURT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bayburt türküleri ve barlarının TRT repertuvarına eklenmesi için çalışma başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    00:23 Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Fatih Sanayi Sitesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangının nedeni henüz belirlenemezken, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İş yerinin kepengi kesilerek müdahale edilen yangın, maddi hasara neden oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı
    00:21 Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı

    Burdur'un merkeze bağlı Çendik köyü yakınındaki çeşmeden su dolduran A.D. ile kimliği belirlenemeyen bir kişi arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada bıçakla yaralanan A.D, yakınları tarafından Burdur Devlet Hastanesine götürüldü. Hayati tehlikesi bulunan A.D, Isparta Şehir Hastanesine sevk edildi. Jandarma ekipleri, A.D'yi yaralayan kişiyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    00:18 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.


Advertisement