Baykal: 'Kuzey Irak Türkiye'ye Tehdit Olmamalı' - Son Dakika
Spor

Baykal: 'Kuzey Irak Türkiye'ye Tehdit Olmamalı'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kuzey Irak'ın Türkiye İçin Tehdit Olmaktan Çıkarılması İçin, 'Milli İrade' Sergilenmesi Gerektiğini Söyledi.

17.06.2007 23:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kuzey Irak'ın Türkiye'ye tehdit olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. Baykal, Kuzey Irak'a operasyon yapılmasının tek başına bir çözüm olmayacağını belirtirken, "Kuzey Irak'ın Türkiye için tehdit olmaktan çıkmasını sağlamamız lazım. Kuzey Irak Türkiye için maalesef bir tehdidi himaye ediyor. Buna son verilmesi lazım. Buna son verilmesini sağlamak bizim görevimizdir. Bu konuda bir kararlılık içine girmemiz lazım ve bunu mutlaka gerçekleştirmemiz lazım" dedi.

CHP lideri Baykal, Habertürk'te yayınlanan Basın Kulübü programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Terör konusuna değinen Baykal, Kuzey Irak'ın Türkiye'ye yönelik terörün yuvalandığı, lojistik destek aldığı ve eğitim olanaklarını kullandığı bir coğrafya haline geldiğini savundu. Bekaa Vadisi'nin görevini şimdi Kuzey Irak'ın üstlendiğini belirten Baykal, başka bir ülkeden himaye edilen terörün engellenmesinin zor olduğunu söyledi. Bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydeden Baykal, "Kuzey Irak Türkiye için tehdit olmaktan çıkarılmalı. Bu konuda bir kararlık içine girmemiz lazım" dedi. Operasyonun bir seçenek olduğunu ifade eden Baykal, "Operasyon Türkiye'ye yönelik terör girişiminin etkisiz kılınmasına yönelik bir tedbirdir. Operasyon tercih edilebilir bir şey değildir ama mecbur kalınırsa Türkiye'nin hukukunu her türlü resmi yöntemle savunacağını görmek zorunluluğu vardır" diye konuştu. PKK'nın Barzani ve Talabani'nin resmi himayesi altında olduğunu ileri süren Baykal, bu durumun Türkiye için "diplomatik yenilgi" olduğunu söyledi.

"ŞENER, AHLAKLI BİR SİYASETÇİ"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kendisinin Cumhurbaşkanlığı için, "Her vatandaş için her siyasetçi için adının alınması kuşku yok adının anılması şereftir. Cumhurbaşkanlığı konusunu çok önemli saydım" dedi.

Son Cumhurbaşkanlığı tartışmasının Türkiye açısından çok eğitici olması gerektiğini ifade eden Baykal, AKP'nin 364 milletvekili ile Cumhurbaşkanı seçemediğini savundu. Baykal, "Biz 49 milletvekili ile Meclis Başkanı seçtik. 364 milletvekili ile Cumhurbaşkanı seçemeyen bir yönetim kimseyi suçlayamaz, bu onların başarısızlığıdır. Türkiye'de Cumhurbaşkanı mutlaka uzlaşı ile seçilmelidir" diye konuştu.

Meclis oturumuna katılmamanın demokratik hak olduğunu dile getiren Baykal, AKP'nin terör konusunda Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdıklarında oturuma katılmadıklarını söyledi. Baykal, önümüzdeki dönemde çoğunlukta olması durumunda, diğer siyasi partilerden, AKP dahil yardım isteyeceğini de belirtti. Baykal, "Diğer partileri de ziyaret ederim. Seçimden sonra ilk yapacağım işlerden birisi AKP Genel Merkezi'ni ziyaret etmek olacak" dedi.

Baykal, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in aday olmamasını ise, "Şener son dönemde toplumun saygısını kazanan, kişilikli, onurlu, dürüst ve ahlaklı bir siyaset adamı olarak ortaya çıkmıştır. Böyle bir dönemde AKP'den böyle birinin ortaya çıkması çok önemlidir" sözleriyle değerlendirdi.

"TÜRKİYE'NİN KOŞULLARINA GÖRE SİYASET YAPIYORUZ"

CHP'nin sosyal demokrat olmadığı yönündeki eleştirilere tepki gösteren Baykal, CHP'nin çizgisinin Türkiye tarihinin içinden şekillendiğini kaydederek şunları söyledi:

"Biz, Türkiye'nin bütünlüğü ve birliğini korumakla yükümlüyüz. CHP'nin siyasi kimliği ortada. CHP hiç kuşku yok, önce Milli Mücadele vermiş bir bağımsız devlet oluşturmuş emperyalizme karşı dünyada öncü bir mücadeleyi gerçekleştirmiş bir siyasi parti olarak temel kimliğe sahiptir. Bu CHP'nin altı okunda kendini göstermiştir. Daha sonra CHP dünyanın açılımı ve gelişimi doğrultusunda siyasi yelpazesinin solunda konumlanmıştır. Bugün CHP Milli Mücadele damarını hiç unutmadan hareket ediyor. Bunu unutmaya Türkiye'nin üzerinde oynanan oyunlar izin vermiyor."

"CEVABI ALEVİLER VERDİ"

Bazı Avrupalı parlamenterlerin Aleviler'e "Siz nasıl CHP'ye oy veriyorsunuz, o sol parti değil, 301'e karşı çıkıyor" sözlerine en iyi tepkiyi Alevi toplumunun ve Alevi liderlerinin verdiğini ifade eden Baykal, şöyle dedi:

"Bir de Alevilerden aldığı cevabı dinleyin. Öyle saygın, öyle etkili, öyle güzel cevap vermişler ki, içlerinden alınlarından öpmek ve kutlamak geçti. Aktardılar ne söylediklerini. Onlara ders vermişler, onlara anlatmışlar Türkiye'nin ne olduğunu. Bunun farkında değiller onlar. O insanlar Türkiye'yi, Türkiye'nin dinamiklerini kavrayacak insanlar değil. Ben siyasi kimliğimi onlara mı soracağım. Bizim bu konularda hiçbir kuşkumuz yok."

"MİLLİYETÇİLİĞİMİZ SERT DEĞİL"

Baykal, MHP gibi sert milliyetçilik yaptıkları yönündeki eleştirileri de yanıtladı. "Sertlik yok" diyen Baykal, "Bizim Türkiye'deki gerçek azınlıklarla bu arada Ermeni toplumuyla gayet insani, gayet dostane gayet sıcak ilişkilerimiz var. Onlara saygımız var. Onların sorunlarını anlarız, dinleriz. Kimseyi biz etnik kimliği ile suçluyor, karalama anlayışı içinde değiliz" dedi. (ANKA)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Spor Baykal: 'Kuzey Irak Türkiye'ye Tehdit Olmamalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement