Bazen neşe, bazen keder; bugün bu derbiyle geçer! - Son Dakika
Magazin

Bazen neşe, bazen keder; bugün bu derbiyle geçer!

Bazen neşe, bazen keder; bugün bu derbiyle geçer!

Önce şunu bilelim: Bütün hafta sonumuz, hatta bütün haftamız bu maçla geçecek.

28.09.2019 08:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Önce şunu bilelim: Bütün hafta sonumuz, hatta bütün haftamız bu maçla geçecek. Maç yaklaşırken artan tantana, ilk düdükle birlikte yükselerek arşa değecek. Sevsek de takip edeceğiz, sevmesek de. Tuttuğumuz başka takıma, sevdiğimiz diğer sporlara, ilgilendiğimiz öteki alanlara bakılmayacak. Bu derbi konuşulacak, bu derbi tartışılacak. Ama asıl bugün, bir başka olacak. Hafta boyunca kurulan hayaller ete kemiğe bürünecek, ince ince örülen stratejiler ortaya çıkacak, hakem tartışmaları teyakkuza geçecek, bahisler kızışacak. Yetmeyecek, saat yaklaştıkça Aslanların, Kanaryaların kaşları çatılacak, hırs bastıkça basacak. Medya olarak biz de '32 kısım tekmilimiz birden' vereceğiz gazı, vereceğiz gazı. Bildik kutuplaşmalar çatırdayacak, yeni bir hat çizilecek, taraflar şaşacak, kartlar yeniden dağıtılacak. Misal, bir kötü hakem kararının yanlışlığında siyasetine, memleketine bakmadan milyonlarca insan şak diye birleşiverecek. Tıpkı bu sayfalarda olduğu, sabah gazeteler derbinin önemini anlatmaya ve anlamlandırmaya çalışacak bol bol. Sanki sonuç için bir anlamı varmış gibi birtakım veriler dönecek ortalıkta. 390'ıncı kez karşı karşıya geldiklerini söyleyecekler sık sık. Neredeyse her üç maçtan birinin berabere bittiği (122) bilgisi çok da vurgulanmayacak ama kayıtlara geçecek.

Sonra en çok gol atan oyunculardan bahsedecekler. Hala oynuyorlarmış gibi... İlk maçlar, son maçlar, en farklı maçlar, unutulmaz maçlar dizilecek arka arkaya. Akşamki stratejilere zerre etkisi olmadığı biline biline... Topluca havaya gireceğiz. Beklentiler şiştikçe şişecek. ve stres başrole geçecek. Oysa yüzyılı aşan derbinin son yıllarında başka bir gerçek var: Derbi artık öyle heyecan, kalite, futbol zevki barındırmıyor. Bir süredir, gerginliğin ve kasılmanın mücadelesi bu.

Bazen neşe, bazen keder; bugün bu derbiyle geçer!

Fenerbahçe'nin en önemli gol silahı Kosovalı yıldız Vedat Muriç, iddiasını "Derbide gol atmayı kim istemez ki" diyerek ortaya koydu. Centilmenliğin yeşerme alanı değil

Şöyle rakamlar vereyim isterseniz: Son 30 derbide 26 kırmızı kart gösterildi! Son 15 maçın 10'unda en fazla bir gol çıktı. 2000'lere kadar 10-15 maçta bir 0-0 görürdük. Şimdi son 20 maçın beşinde gol yok! Beraberlik en az alınan skordu eskiden, şimdi iki maçtan biri eşitlikle bitiyor. 'Aman tadımız kaçmasın' korkusu mu dersiniz, kaybetmenin dayanılmaz ağırlığı mı? Her ne ise! Peki ne oldu bu maçlarda? Gol olmadı, kazanan olmadı da gitti gitti geldi mi oyun? Fırtınalar koparsa kopsun muydu? Yooo... Kalite deseniz yerlerde süründü durdu. Maç önü, maç sonu gerginliği derken futbolu seven, oynayan, yöneten herkes kasıldı kaldı. Bu yüzden de en normal geçmesi gereken maçta bile ya kafalar yarıldı, ya taraftar birbirine girdi ya da demeçler ok gibi fırlatıldı karşılıklı. Çünkü bir süredir derbinin kimliği bu oldu. Baksanıza son üç haftanın bilançosuna: Başkanlar ve Fatih Terim en fazla ceza alma yarışına girmiş gibi. Şunu görmemek için kör olmak lazım: Bu memleketin en önemli spor müsabakası, artık futbolun depresif halini tetikleyen bir travma etkisi yaratıyor! Zannedilmesin ki şu olsun istiyor herkes: Takım elbiselerle gidilsin maça, küfür kıyamet olmasın, herkes centilmence seyretsin, rakibini tebrik etsin. Hepimiz biliyoruz, geçti o devirler. Derbiler centilmenliğin yeşerme alanı değil maalesef. Kimse bu kadar anlam yüklü bir maçta yapmacık bir kibarlığa teslim olmak istemez. Zaten öfke kontrolü sınırlı bir memleketin ahvadı olarak kabullendik artık: Derbi dediğin böyle bir şeydir. Mücadele olsun, hırs olsun, dişe diş gösterilsin. Fakat bir kıvamda da durulabilse keşke...

Bazen neşe, bazen keder; bugün bu derbiyle geçer!

Galatasaray'ın son yıllardaki en flaş transferi Radamel Falcao, performansı en merak edilen oyunculardan.

Fiyakası yedi düvelde bilinir

Yanlış anlaşılmasın; Galatasaray-Fenerbahçe maçının büyüklüğünü kimse reddetmiyor. Bu payeyi ne Olimpiyat yıldızları, ne büyük şampiyonlar ve şampiyonalar, ne süper rekabetler istemiştir ama vermemiştir. Bu gurur, bu hava onlarındır. Oyuncular değişir, kuşaklar değişir, çağ değişir, bu gerçek değişmez!

Kaldı ki fiyakası sadece ülke içinde değil, yedi düvelde bilinir. Avrupa'da futbolun merkezi olarak bilinenler dışında bir Arjantinli Boca-River'ı bilir dünya, bir de bizimkini. Dünyanın neresinde 'en iyi derbiler' listesi hazırlansa isteriz ki adı en tepelerde yer alsın. Alır da... Ama işte namımız pek bir belalıdır be abiler. O dünyaca ünlü derbilerin kimi futbol kalitesiyle öne çıkar, kimi yıldızlarıyla; kimi tarihini koyar yeşil sahaya, kimi politik geçmişini. Mezhep yarıştıranı bile vardır. Ama bizimkinin kütüğünde bir tek gerginlik ve şiddet yer alır. Aslında son 20-25 yıla kadar bu kimlikle de çok dertlenmezdik. 'Gerçek' futbol atmosferi görmek isteyen gelsin görsün çarpışmayı diye ayar verirdik. Ama işin dozunu kaçırdık biraz. Hatırlar mısınız bilmem; iki Brezilyalı yıldız, Galatasaraylı Lincoln ve Fenerbahçeli Roberto Carlos'un bir fotoğrafı vardı. Kale arkası adeta yanıyor, yerli futbolcular boğaz boğaza. Bunlar omuz omuza vermiş, 'bizimkileri' izliyor. Hadi abartalım ve diyelim ki bunda da sorun yok. Gerginlik bu işin doğası olsun. Ama azıcık kalite de olsun, değil mi? Gol olsun, cümbüş olsun, seyre değer iki hareket olsun. Bu akşam hiç değilse o güzel günlerden bir kuple de olsun.

Çok mu şey istiyoruz ya Hü!

Bazen neşe, bazen keder; bugün bu derbiyle geçer!

12 Nisan 2009 tarihli derbiden: Galatasaraylı Lincoln ve Fenerbahçeli Roberto Carlos'un efsane fotoğrafı...

Rakamlarla...

Bugün ezeli rekabette 390'ıncı maç oynanacak. Geride kalan 389 maçta Fenerbahçe 146, Galatasaray da 123 galibiyet aldı. 120 maç berabere bitti. Bu maçlarda Fenerbahçe, Sarı-Kırmızılı ağları 535 kez havalandırırken Galatasaray da Sarı-Lacivertli filelere 485 gol bıraktı. Ligdeki 125 maçtaysa Fenerbahçe'nin 50, Galatasaray'ın 33 galibiyeti var. Gollerde de Sarı-Lacivertliler 157-119 önde.

Bazen neşe, bazen keder; bugün bu derbiyle geçer!

Bu akşam 20.00'de İstanbul'da Türk Telekom Arena'da oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe derbisini Cüneyt Çakır yönetecek, VAR hakemi ise Koray Gençerler olacak. Karşılaşma beIN Sports 1 kanalından canlı yayımlanacak.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Bazen neşe, bazen keder; bugün bu derbiyle geçer! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su Hayal Garip, eski sevgilisi tarafından şiddete maruz kaldığını açıkladı
    09:51 Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su Hayal Garip, eski sevgilisi tarafından şiddete maruz kaldığını açıkladı

    Çocuklar Duymasın dizisinde Duygu rolünü oynayan Hayal Garip, eski sevgilisi Serkan K.'dan şiddet gördüğünü itiraf etti. 2 çocuk annesi oyuncu, "Hakaret, iftira ve dayak. Aylar süren döngüden güç bela çıktım. Bugün davamız var" dedi.

  • Yıldız Tilbe emekli oldu! Alacağı maaşı da hiç beğenmedi
    08:11 Yıldız Tilbe emekli oldu! Alacağı maaşı da hiç beğenmedi

    Uzun yıllardır sanat dünyasında yer alan başarılı şarkıcı Yıldız Tilbe, emekli oldu. Alacağı maaşı beğenmeyen Tilbe, ''Kimseye muhtaç olmamak için ömür boyu çalışmanın karşılığı bağlanan maaş bu mudur?'' dedi.

  • Aldığı kremlerden istediği etkiyi göremeyen Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
    07:49 Aldığı kremlerden istediği etkiyi göremeyen Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti

    Bir dönem ekranların aranılan yüzü olan son yıllarda değişimiyle sık sık adından söz ettiren Kuşum Aydın, yüzüne aldığı bakım kremleri istediği etkiyi vermeyince "Param bitti" diyerek isyan etti.

  • Halkbank Voleybol Takımı'nın oyuncusu Mert Matic, İrem Yaman'a evlilik teklif etti
    20:57 Halkbank Voleybol Takımı'nın oyuncusu Mert Matic, İrem Yaman'a evlilik teklif etti

    Halkbank Kulübü'nden yapılan açıklamaya göre, Mert Matic, AXA Sigorta Erkekler Kupa Voley finali sonrası eski milli tekvandocu İrem Yaman'a evlenme teklifinde bulundu. İrem Yaman'ın teklifi kabul etmesiyle çift mutluluklarını kutladı.

  • Kadir İnanır'ın sağlık durumuyla ilgili yeni açıklama
    16:34 Kadir İnanır'ın sağlık durumuyla ilgili yeni açıklama

    Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beyin kanaması geçiren Kadir İnanır'ın doktoru, başarılı bir operasyon sonrası sağlık durumunun daha iyi olduğunu belirtti. İlk zamanlarda tam bir felç tablosu olan İnanır'ın konuşmasında bir sıkıntı olmayacağı gözlemleniyor.

  • Erkan Petekkaya'nın babası vefat etti
    16:34 Erkan Petekkaya'nın babası vefat etti

    Erkan Petekkaya, sosyal medya hesabından babasının vefat ettiğini duyurdu. Cenaze namazı yarın öğlen namazında kılınacak ve Görele mezarlığına defnedilecek. Oyuncunun paylaşımına birçok ünlü isimden taziye mesajları geldi.

  • Kadir İnanır hastanede uyandırıldı
    15:53 Kadir İnanır hastanede uyandırıldı

    Beynine pıhtı atması sonucu hastanede tedavisine devam edilen oyuncu Kadir İnanır doktorlar tarafından uyandırıldı. Durumu daha iyiye giden İnanır'ın konuşması için henüz erken olsa da iletişimle cevap verdiği belirtildi.

  • Kadir İnanır Yoğun Bakımda Tedavi Ediliyor
    15:35 Kadir İnanır Yoğun Bakımda Tedavi Ediliyor

    Sanatçı Kadir İnanır, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde rahatsızlanarak yoğun bakıma alındı. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam, İnanır'ın tedavisinin devam ettiğini ve sonuçların olumlu olduğunu açıkladı. İnanır'ın bilinci açık ve motor hareketleri iyi. Tedavi süreci temkinli bir şekilde ilerliyor ve konuşma süreci için bekleniyor.

  • Mahmut Tuncer'in kızı Gizem Tuncer: Yanımda çulsuz birini istemem
    15:30 Mahmut Tuncer'in kızı Gizem Tuncer: Yanımda çulsuz birini istemem

    Mahmut Tuncer'in kızı Gizem Tuncer, Haberler.com stüdyosunda yaptığı açıklamada, hayatına girecek erkeğin ekonomik durumunun kendisine denk olması gerektiğini söyledi. Gizem Tuncer, "Zengin biri gelip kendi cebine para koyamaz, herkes kendine yetebilmeli" dedi.

  • Sevim Emre, eşi Orhan Gencebay için 'İktidar yanlısı' eleştirilerine tepki gösterdi: İstese Cumhurbaşkanı olurdu
    15:14 Sevim Emre, eşi Orhan Gencebay için 'İktidar yanlısı' eleştirilerine tepki gösterdi: İstese Cumhurbaşkanı olurdu

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul adayı Murat Kurum'a şarkı besteleyen Orhan Gencebay, dün akşam Kurum'un düzenlediği bir iftar yemeğinde Roman vatandaşlarla bir araya geldi. Gencebay'ın eşi Sevim Emre, yaptığı açıklamada, 'Eşim siyaset üstü bir kişilik. İstese Cumhurbaşkanı bile olurdu. Köpekler havlasın boş verelim.' ifadelerini kullandı. Görüntüler sonrasında Gencebay'a 'iktidar yanlısı' eleştirileri geldi.

  • İranlı oyuncu nişanlısını öldüresiye dövdü
    14:37 İranlı oyuncu nişanlısını öldüresiye dövdü

    İran kökenli oyuncu Mike Shouhed'ın eski nişanlısı Paulina Ben-Cohen'e yönelik şiddet içeren anlara ait görüntüler ortaya çıktı. Sosyal medya fenomeni olan Paulina, nişanlısı tarafından uğradığı şiddet sonrası hukuki yollara başvurdu.

  • Türk Filmi Mori, Almanya'da Yarışacak
    14:36 Türk Filmi Mori, Almanya'da Yarışacak

    Bu yıl Almanya'nın Oberhausen şehrinde düzenlenecek olan kısa film festivalinde Türkiye'den finale kalan tek film olan Mori, En İyi Kısa Film Ödülü için yarışacak. Yakup Tekintangaç'ın yönettiği film, bir kız çocuğunun okula yeni gelen öğretmeni babası zannederek onu ikna etme çabasını anlatıyor. Filmin başrolünde Hayrünisa Akbaş yer alırken, profesyonel oyuncular da rol aldı. Mori, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından destekleniyor ve haziran ayında Asya kıtasının en büyük festivallerinden birinde prömiyer yapacak.


Advertisement