Bazı Batılı Yayın Organları, Seçimlerle İlgili Haberlerde Tarafsızlığı Korumuyor" - Son Dakika
Güncel

Bazı Batılı Yayın Organları, Seçimlerle İlgili Haberlerde Tarafsızlığı Korumuyor"

Bazı Batılı Yayın Organları, Seçimlerle İlgili Haberlerde Tarafsızlığı Korumuyor"

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Kişilerarası İletişim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ulağlı, "Belli başlı Batı medyası Türkiye'deki yerel seçimlerle gereğinden fazla ilgileniyor ve yayınladıkları haberlerde tarafsızlığını kesinlikle korumuyor ve AK Parti'nin...

07.03.2019 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MURAT PAKSOY - Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Kişilerarası İletişim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ulağlı, "Belli başlı Batı medyası Türkiye'deki yerel seçimlerle gereğinden fazla ilgileniyor ve yayınladıkları haberlerde tarafsızlığını kesinlikle korumuyor ve AK Parti'nin uygulamalarını olumlu olarak yansıtmıyor, bilgi eksikliği ile dolu haberler servis edilerek Türkiye karşıtı bir izlenim oluşturulmaya çalışılıyor. Bazı Batılı yayın organlarının yerel seçimlere yönelik bu tarz tarafgir haberleri açıkça ve direk olarak Türk seçimlerine bir müdahaledir." dedi.

Prof. Dr. Ulağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye karşıtı politikalar yürüten Batılı medya kuruluşlarının 24 Haziran genel seçimlerdeki tavrını, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde de gösterdiğini anlatarak, Batı medyasında şu anda Türkiye karşıtı ciddi bir kara propaganda ortamı oluşturulduğunu söyledi.

Söz konusu medya organların haberlerinde, Türk ekonomisinin kötü durumda olduğu, insan haklarının ihlal edildiği ve yaklaşan seçimlerin çok ciddi bir değişim yaratacağına dair izlenim oluşturmaya çalıştığını belirten Ulağlı, bazı medya organlarının yerel seçimleri "Hükümet için bir güven oylaması" olarak nitelendirmesinin ülkede siyasi bir kriz olduğu algısı oluşturulmaya yönelik sinsi bir oyun olduğunu dile getirdi.

Orta Doğu coğrafyasını yeniden şekillendirmeye çalışan emperyalist politikaların Türkiye tarafından engellendiğini anlatan Ulağlı, Türkiye'nin bölgedeki stratejileri belirleyen esas aktör olması nedeniyle Türkiye'deki siyasal iktidarın güç kaybetmesinin Batı için önem arz ettiğini kaydetti.

Ulağlı, Türkiye'nin bölgedeki siyasal gücünün, Batılı bazı güçlerin bu coğrafya üzerindeki siyasi oyunlarını gerçekleştirmesine engel olduğunu ifade ederek, "Bu nedenle yabancı kamuoyunun Türkiye'deki seçimlerle yakından ilgilendiğini söyleyebiliriz. Mevcut hükümetin iktidarı kaybetmesi için manipülasyona yönelik çok ciddi haberler yapıldığını görüyoruz." dedi.

Bazı Batılı yayın kuruluşlarının şu anda seçime birlikte giren Cumhur İttifakı'na yönelik eleştirilerini yoğunlaştırdığını aktaran Ulağlı, bu medya organlarının, "Ülkede ekonomik kaosun ve siyasal bir boşluğun bulunduğu, AK Parti içinde yeni yapılaşmaların olduğu" yönünde haberleri kasıtlı olarak dolaşıma soktuğunu kaydetti.

Ulağlı, buradaki temel hedefin AK Parti iktidarını düşürmenin ardından ülkede bir siyasal istikrarsızlık izlenimi oluşturarak Türk kamuoyunda siyasal bir infial yaratmak olduğunu dile getirdi.

Belli başlı Batı medyasının Türkiye'deki yerel seçimlerle gereğinden fazla ilgilendiğini anlatan Ulağlı, "Bu medya organları, yayınladıkları haberlerde tarafsızlığını kesinlikle korumuyor ve AK Parti'nin uygulamalarını olumlu olarak yansıtmıyor, bilgi eksikliği ile dolu haberler servis edilerek Türkiye karşıtı bir izlenim oluşturulmaya çalışılıyor. Bazı Batılı yayın organlarının yerel seçimlere yönelik bu tarz tarafgir haberleri açıkça ve direkt olarak Türk seçimlerine bir müdahaledir." ifadelerini kullandı.

"Seçimler yaklaştıkça Türkiye karşıtı görüşler artmaya başladı"

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye için verdiği notlara da işaret eden Prof. Dr. Ulağlı, bu kuruluşların Türkiye hakkındaki olumsuz görüşlerinin seçimler yaklaştıkça artmaya başladığını ifade etti.

Ulağlı, bu gelişmelerle ülkede ekonomik bir krizin kapıda olduğu, Türkiye'nin IMF ile gizli görüşmeler yaptığı yönünde yayınlanan birçok haber üzerinden algı oluşturulmaya çalışıldığına vurgu yaparak, "Bu, seçmen kitlesinde iktidara karşı olumsuz bir geri dönüş olacağı mantığıyla yapılıyor." diye konuştu.

Son olarak Avusturya Başbakanının "Başka bir ülkede oy kullanan insanların artık ülkelerinde oy kullanmayacağı" yönündeki açıklamalarına dikkati çeken Ulağlı, şunları kaydetti:

"Özellikle iktidar partisinin büyük oy potansiyeline sahip olduğu yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının seçim için ülkemize gelerek oy kullandığını biliyoruz. Bu da ülkemizdeki seçimlerin sonuçlarını etkileyebiliyor. Yapılan açıklamayı, bu potansiyel oyların önüne geçmek için yapılmış bir açıklama olarak değerlendirebiliriz."

- "Yerel seçimlere aşırı ilgi, izah edilir bir durum değil"

Uluslararası yayın yapan Batı merkezli bazı yayın organlarının yerel seçimler için özel dosyalar açmaya başladığını dile getiren Ulağlı, bu konuyla DeutscheWelle, BBC, Euronews ve Reuters gibi yabancı basın kuruluşlarının son zamanlarda yaptığı haberlerden ve kamuoyu yoklamalarından örnekler verdi.

Prof. Dr. Ulağlı, şu ana kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, girdiği bütün seçimlerden başarıyla çıkmasından, Türk halkının Erdoğan'a olan güven ve bağlılığından rahatsız olan bazı Batılı çevrelerin, bu haberlerle aslında Türk halkının AK Parti politikalarına ve Erdoğan'a olan güvenini yıkmayı amaçladığını dile getirdi.

AK Parti'nin seçimlerde başarılı olması durumunda Batı'nın kendi dış politikasını gözden geçirmek zorunda kalacağını anlatan Ulağlı, "AK Parti politikalarına duyulan güveni özümseyeceği doğal olarak da Batı'nın bölgenin en önemli aktörü olarak Türkiye ile yeniden masaya oturacağı düşüncesindeyim. Öte yandan seçimlerin aksi şekilde sonuçlanması durumunda ise kimi Batılı kamuoyu çevrelerince memnuniyetle karşılanacağından eminim." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye karşıtı lobi ve çevrelerin son dönemde propagandalara daha da ağırlık verdiğini ve terör örgütleriyle iş birliği yaptığını dile getiren Ulağlı, BM'nin Cenevre ofisinde PKK ve FETÖ'nün önderliğinde Türkiye aleyhtarı bir toplantı düzenlendiğini vurguladı.

Prof. Dr. Serhat Ulağlı, şunları kaydetti:

"Ülkemizin yurt dışındaki imajı ile alakalı kurumsal bir çalışmanın yapılması gerektiğini ve Türkiye'nin uluslararası stratejisini belirleyen bir kurula ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Özellikle yabancı kamuoyunda propaganda faaliyetlerini yürütecek, kamuoyu çalışmalarına önderlik edecek ve Türkiye'nin algısını tüm uluslararası alanlarda koordine edilmesini sağlayacak bir üst kuruluşa ihtiyaç olduğu fikrindeyim. Karşı propaganda stratejileri, lobi faaliyetleri ve kamuoyu oluşturma gibi konuları içeren bir iletişim stratejisinin hayata geçirilerek tüm dünyada koordineli olarak yürütülmesinin hem ülke imajımız hem de terör örgütleri ile küresel anlamda mücadelede çok etkili olacağı kanaatindeyim."

"İslamofobi ile mücadelede Türkiye bir misyon üstlenmiştir"

Batı toplumlarında İslamofobinin artık düşünsel bir olgu olmaktan uzaklaşıp, siyasal bir tutum ve kolektif bir reaksiyona dönüştüğünü ifade eden Ulağlı, "Batı kendi içinde yaşadığı olumsuzlukların sorumlusu olarak yabancıları görürken aslında kendi topraklarındaki hızlı Müslüman nüfus artışına karşı tepkisini dile getiriyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Ulağlı, Avrupa'da son yıldaki seçimlerde sağ partilerin tümünün "Müslümanları sınır dışı etmek, Müslümanlara vatandaşlık hakkı vermemek" gibi söylemlerinde, ciddi oranda artış olduğunu gözlemlediklerini söyledi.

İslamofobinin her geçen gün arttığını aktaran Ulağlı, "Bu konuda İslam dünyası maalesef bir suskunluk içinde. Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'nin inisiyatifiyle oluşturulan bazı çalışmalar var. İslam dünyasının bu konuda Türkiye'nin çabalarını çok desteklediğini düşünmüyorum." dedi.

Ulağlı, İslamofobinin bir endüstriye dönüştüğünü dile getirerek, bunun üzerinden sinema, dizi ve sanat etkinlikleri gibi organizasyonlarla halkın nezdinde bu algının oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bazı Batılı Yayın Organları, Seçimlerle İlgili Haberlerde Tarafsızlığı Korumuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi
    07:31 Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi

    AFAD verilerine göre Tokat'ta sabah saatlerinde 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Sivas ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerde de hissedilen depremde olumsuz bir durum oluşmazken, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu geceyi dışarıda ateş yakarak geçiren vatandaşları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Öte yandan 3 ilçede okullar tatil edildi.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.


Advertisement