Bazı Kamu Alacakları Yeniden Yapılandırılıyor - Son Dakika
Politika

Bazı Kamu Alacakları Yeniden Yapılandırılıyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili haksız eleştiriler yapıldığını belirterek, "Kelimelerin arasına konulan ifadelerle, aslında Türk vergi hukukuna yepyeni bir boyut kazandıran düzenlemeyi son derece olumsuz bir...

09.05.2017 21:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili haksız eleştiriler yapıldığını belirterek, "Kelimelerin arasına konulan ifadelerle, aslında Türk vergi hukukuna yepyeni bir boyut kazandıran düzenlemeyi son derece olumsuz bir çerçevede göstermek istiyorlar. Bunu asla kabul etmiyorum." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifininin görüşmelerinde söz alan, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, partisinin Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın milletvekilliğinin düşürüldüğünü anımsatarak, Aydoğan'ın da Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olduğunu hatırlattı.

Aydoğan'ın oturduğu sırada bulunan isimliği gösteren Paylan, milletvekilliğini halkın verdiğini ve ancak halkın düşürebileceğini savundu. FETÖ'cülerin hazırladığı fezlekeler üzerine yargılamaların gerçekleştirildiğini ileri süren Paylan, yapılanın siyaset kurumuna darbe olduğunu öne sürdü.

Meclisin itibarını korumanın herkesin boynunun borcu olduğuna işaret eden Paylan, yaşananlardan dolayı üzgün olduğunu ifade etti.

"İki yılda bir vergi affı getirilemez"

Teklifin geneli üzerine söz alan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da 2 yılda bir "vergi affı" getirilemeyeceğini, ekonomide sıkıntı varsa bunun aflarla çözülemeyeceğini söyledi.

Kuşoğlu'nun değerlendirmeleri üzerine söz alan Bakan Ağbal, ekonomide bir kriz olmadığını, darbe girişimi nedeniyle yavaşladığını ifade etti. Ağbal, bu ara dönemin de düzenlemeye sokulmasıyla vatandaşa destek olmayı amaçladıklarını kaydetti. Ağbal, mevcut yapılandırma kapsamında, 120 milyarlık alacağın 19 milyarının tahsil edildiğini belirterek, yeni düzenlemeyle de 1 Temmuz-31 Mart döneminine ilişkin Maliye Bakanlığı'nın 47, SGK'nın 23 milyar lira olmak üzere 70 milyar liranın yeniden yapılandırmaya sokulacağını kaydetti.

"Aslı olmayan haber ve yorumlar"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, düzenlemede bazı hususların çerçevelerinin kesin olarak çizilmediği eleştirisinde bulunarak, bunun acilen yapılması gerektiğini söyledi. Kalaycı, aksi halde vatandaşın sorunlarını çözmek üzere hazırlanan düzenlemenin şimdiden eleştirilere muhattap olduğunu ifade etti.

Bakan Ağbal da söz alarak, özellikle bazı basın yayın organlarında yer alan eleştirilerin haksız olduğunu söyledi.

Ağbal, şunları kaydetti:

"Bunlar tamamen yalan, uydurma, aslı olmayan haber ve yorumlar. Ben bu işi bilen, yıllardır yapan bir insanım o haberi yazan arkadaş herhalde hayatında hiç vergi kanununu okumamış. veya okumuş olmasına rağmen o haber kendisine yaptırılmış. Kanunun hiçbir yerinde, hiçbir kelimesinde özel olarak Bakanlar Kuruluna şirket düzeyinde belirleme yetkisi vermiyor. Bu gazetemiz, bu gazetedeki arkadaşımız bütün basın ve ahlak kurallarını bir tarafa bırakıyor ve olmayan bir şeyi varmış gibi gösteriyor. Bugün Hürriyet Gazetesi'nde Erdal Sağlam Bey kendisi 'Eleştiri getirirsem cevabımı alırım' diye bir akademisyenin eleştirilerinin arkasına sığınarak, olmayan şeyleri varmış gibi gösteriyor. Her zaman eleştiriye açığız ama bu yalana ve iftiraya dayalı... Sisteme getirilen öneri, mükelleflerin haklarını kuvvetlendiren, vergide hiçbir şekilde af getirmeyen bir düzenleme olmasına rağmen, kelimelerin arasına konulan ifadelerle, aslında Türk vergi hukukuna yepyeni bir boyut kazandıran düzenlemeyi son derece olumsuz bir çerçevede göstermek istiyorlar. Bunu asla kabul etmiyorum."

"Hep af yaptık hep af yaptık"

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise konuşmasında, 16 Nisan'daki referanduma değinerek, "referandum sonucu öncesinde anayasa gereği tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı'nın, 'Evet' kampanyalarına katılmasını" eleştirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ise başta Varlık Fonuna ilişkin düzenlemeler olmak üzere, Meclis'te tartışılması gereken pek çok konunun kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) hayata geçirilmesinin kamu vicdanını yaraladığını söyledi.

Çok sayıda vergi affı yapılmasını doğru bulmadığını da ifade eden Tamaylıgil, "Bunlara çok güzel adlar veriyoruz; yeniden yapılandırma diyoruz, af diyoruz, barış diyoruz, şu diyoruz, bu diyoruz da sonuçta bize ne getiriyor, devletin harcama ve gelirleri açısından ortaya konulan stratejik gelecekle ilgili ne vaat ediyor onun da hiçbir zaman tam olarak cevabını alamadık. Çünkü hep af yaptık hep af yaptık." şeklinde konuştu.

Tamaylıgil'in, konuşmasında 16 Nisan'daki referandumda kabul edilen anayasa değişiklikleri ile bütçenin yapımında da değişiklikler olacağını belirtmesi ve "Ben bu komisyonun adının bile ileride ne olacağını bilemiyorum." ifadesini kullanması üzerine, Komisyon Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç yanıt verdi.

Mevcut anayasa içindeki pek çok antidemokratik unsurun, 16 Nisan referandumu ile temizlendiğini, yeni düzenlemeleri çok daha doğru bulduğunu belirten Bilgiç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun ise yalnızca bütçe ile ilgili olmadığını, yasaların yüzde 70, 75'inin içerikleri itibariyle bu komisyonda görüşüldüğünü anlattı.

Bilgiç, "Önümüzdeki süreçte Plan ve Bütçe komisyonu çok daha güçlü bir şekilde yasama süreçlerinde ve denetimde etkili olacaktır." dedi.

Teklifin görüşmeleri, yarın maddeler üzerinde devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bazı Kamu Alacakları Yeniden Yapılandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement