Bbc Sunucusu Savile Hakkındaki İddialar - Son Dakika
Güncel

Bbc Sunucusu Savile Hakkındaki İddialar

İngiltere'de BBC gibi yayın kuruluşlarında da sunuculuk yapan ve 2011 yılında 84 yaşındayken ölen Jimmy Savile'in yaklaşık 50 yıl boyunca BBC'de çalıştığı dönemde çok sayıda kişiye cinsel tacizde bulunduğu ve o dönemde görevli bazı kurum çalışanlarının da Savile'in uygunsuz cinsel davranışlarından haberdar olduğu ortaya çıktı.

25.02.2016 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'de BBC gibi yayın kuruluşlarında da sunuculuk yapan ve 2011 yılında 84 yaşındayken ölen Jimmy Savile'in yaklaşık 50 yıl boyunca BBC'de çalıştığı dönemde çok sayıda kişiye cinsel tacizde bulunduğu ve o dönemde görevli bazı kurum çalışanlarının da Savile'in uygunsuz cinsel davranışlarından haberdar olduğu ortaya çıktı.

Savile'in BBC'de çalıştığı döneme ilişkin cinsel taciz ve tecavüz iddialarını araştıran Eski Temyiz Mahkemesi Yargıcı Janet Smith, konuya ilişkin hazırladığı raporundaki bulguları, düzenlenen basın toplantısında detaylandırdı.

Toplantıda Smith, Savile'in BBC'de çalıştığı yaklaşık 50 yıl boyunca aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 10 kişiye tecavüz ettiğini, toplamda 72 kişinin Savile'in cinsel tacizine maruz kaldığının tespit edildiğini bildirdi.

Smith, 1959-2006 yılları arasında birçok farklı BBC yerleşkesinde gerçekleşen olaylardan BBC'nin o dönemdeki bazı çalışanlarının da haberdar olduğunu kaydetti.

Söz konusu dönemde BBC'nin üst düzey çalışanlarının taciz ve tecavüzlerden haberdar edilmediğini bildiren Smith, "Savile'in BBC'deki işiyle bağlantılı olarak gerçekleştirdiği uygunsuz cinsel davranışlarından kıdemsiz ve orta seviyedeki BBC çalışanlarının haberdar olduğu kesin. Ancak, tüzel kişi olarak BBC'nin, Savile'in bu uygunsuz davranışlarından haberdar olduğuna dair bir kanıt bulamadım" diye konuştu.

Bugün yayımladığı raporunu hazırlamaya Ekim 2012'de başlayan Smith, BBC yönetiminin Savile'in taciz ve tecavüzlerinden haber edilmemesine ilişkin olarak, ünlülerin el üstünde tutulduğunu ve bu nedenle çalışanların rahatsızlık duyduklarını konuları müdürlerine aktarmaktan çekindiğini söyleyerek, "BBC'de işe girmenin zorluğu, kurumdaki aşırı rekabetçi ortam ve çalışanların sözleşmelerinin güvensiz olması sebebiyle BBC'deki korku atmosferinin bugün halen devam ettiğine" dikkati çekti.

Rapor kapsamında 800'den fazla kişiyle mülakat yapılırken, Savile'in BBC'de çalıştığı dönemde taciz ettiği 72 kişiden en küçüğünün 8 yaşında olduğu, 8 tecavüz kurbanından ise ikisinin 10 yaşındaki bir erkek ile 13 yaşındaki kız çocuğu olduğu aktarıldı.

- "BBC'den özür"

Basın toplantısında söz alan BBC Genel Müdürü Tony Hall ise, Smith'in raporundaki tüm bulguları kabul ettiklerini bildirdi.

Hall, tecavüz ve taciz kurbanlarından özür dileyerek, "Bu kurumumuzun geçmişinin kara bir bölümü ancak sizler için daha da kara. BBC sizleri koruyamadı. Özür diliyoruz. Sizi hayal kırıklığına uğrattığımızı biliyoruz. Bu korkunç olaylardan ders çıkaracağız" dedi.

2012 yılında BBC, Savile'in kurumda çalışırken genç kızlara cinsel tacizde bulunduğu iddiaları nedeniyle özür dilemiş, iddialara ilişkin kapsamlı soruşturma başlatılacağını duyurmuştu. İngiltere Başbakanı David Cameron da iddiaların şok edici olduğunu söylemişti.

Öte yandan, Savile ile ilgili iddiaları araştıran bir başka heyet, 2014 yazında yayımladığı raporda, Savile'in ülke genelinde devlet hastanelerinde kalan 5 ila 75 yaşlarındaki yatağa bağımlı hastalar ve akıl hastalarına tecavüz yanında nekrofili yaptığının tespit edildiğini kaydetmişti.

İngiltere'nin ünlü isimleri arasında gösterilen ve dönemin "Top of the Pops" ve "Jim'll Fix It" gibi popüler programlarının sunuculuğunu yapan Jimmy Savile, devlet hastanelerini ve vakıflara bağışta bulunarak, buraları sıklıkla ziyaret etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bbc Sunucusu Savile Hakkındaki İddialar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sakarya'da 796 bin 924 seçmen sandık başına gidiyor
    11:00 Sakarya'da 796 bin 924 seçmen sandık başına gidiyor

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimi çerçevesinde Türkiye yerel yöneticilerini seçmek için Pazar günü sandık başına gidecek. Sakarya genelinde toplam 2 bin 639 sandıkta 796 bin 924 seçmen oy kullanacak.

  • Elazığ'da Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan 27 Kişi Yakalandı
    11:00 Elazığ'da Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan 27 Kişi Yakalandı

    Elazığ'da polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 27 kişi yakalandı. Yakalanan şahıslar arasında hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak, kasten öldürme ve yaralama gibi suçlardan hüküm giyenler bulunuyor. Zanlılar, adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, Vatandaşlarla İftar Programında Buluştu
    10:59 AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, Vatandaşlarla İftar Programında Buluştu

    AK Parti Karabük Belediye Başkan adayı Özkan Çetinkaya, Bahçelievler ve 75. Yıl Cumhuriyet mahalleleri sakinlerine yönelik düzenlenen iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi. Çetinkaya, orucunu açan vatandaşlara teşekkür ederek, Ramazan ayının birlik, beraberlik ve dayanışma ayı olduğunu vurguladı. Daha sonra ise partisinin önceki dönem Karabük il başkanları, milletvekilleri, İl Gençlik Kolları başkanları ve Merkez ilçe başkanlarıyla bir araya gelerek istişarelerde bulundu.

  • Gebze'de Park Halindeki Araçta Yangın Çıktı
    10:58 Gebze'de Park Halindeki Araçta Yangın Çıktı

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde park halinde olan ve bir anda hareket ederek içinden dumanların yükseldiği araç, itfaiye ekipleri tarafından büyümeden söndürüldü. Olayda araçta ufak çaplı hasar meydana geldi. Polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Jandarmadan yasaklı maddeye geçit yok: 1 kişi tutuklandı
    10:58 Jandarmadan yasaklı maddeye geçit yok: 1 kişi tutuklandı

    Tekirdağ'da jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde ele geçirilerek gözaltına alınan 5 kişiden biri tutuklandı. Operasyonlar sonucunda 10 gram uyuşturucu, 7 adet sentetik hap ve diğer suç delilleri ele geçirildi.

  • Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor
    10:57 Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor

    Çukurova'nın bereketli topraklarında yetişen turp, ıspanak ve pırasa, deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürerek ürünleri toplarken, erkekler ise nakliye işlemleriyle uğraşıyor. Ürünler tazyikli sularda yıkanarak Malatya'ya sevk ediliyor.

  • Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesiyle Yazarlık Atölye Çalışması Gerçekleştirdi
    10:56 Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesiyle Yazarlık Atölye Çalışması Gerçekleştirdi

    Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesi kapsamında öğrencilerin düşünme ve yazma becerilerini geliştirmek için Yazarlık Atölye çalışması düzenledi. Okul Öncesi ve Çocuk Kitapları Yazarı Bilge Sunay Sönmez tarafından gerçekleştirilen atölye çalışmasına Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın da katıldı.

  • Adana'da kamyonet çalan çift kamerada
    10:55 Adana'da kamyonet çalan çift kamerada

    Adana'da bir kadın 8 yaşındaki çocuğu ve sevgilisiyle park halindeki kamyoneti çaldı. Olayın ardından kadın ve sevgilisi tutuklandı. Kamyoneti çalan çift, güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerle tespit edildi.


Advertisement