BDDK'dan Ticari kredi kullanımına yeni düzenleme! - Son Dakika
Güncel

BDDK'dan Ticari kredi kullanımına yeni düzenleme!

BDDK\'dan Ticari kredi kullanımına yeni düzenleme!

Bugün akşam saatlerinde BDDK tarafından yapılan açıklama ile birlikte ticari kredi kullanım koşulu getirildi.

24.06.2022 21:54  Güncelleme: 22:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bugün akşam saatlerinde BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından yapılan açıklama sonrasında Dolar ve Euro düşüşe geçti. Yeni getirilen koşul sonrası, ticari kredi kullanımında bazı kriterlere uyulması gerekecek.

BDDK tarafından getirilen ticari kredi kullanım koşulu nedir?

BDDK tarafından getirilen ticari kredi kullanım koşulu ile birlikte artık bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki bağımsız denetime tabi şirketler, döviz varlıklarının karşılığı 15 milyon TL'nin üzerinde değilse, kredi kullanımı sonrasında bu varlıklarını yine karşılığı 15 milyon TL'yi geçmeyecek şekilde tutmak zorunda olacaklar.

BDDK'dan Ticari kredi kullanımına yeni düzenleme!

Yani başka bir değişle, şirket eğer kredi çekmeden önce 15 milyon TL'nin altında bir döviz varlığına sahipse, kredi çektikten sonra da döviz varlığını 15 milyon TL'nin altında tutmak zorunda olacak. Dolayısıyla miktarı fark etmeksizin bankalardan çekilen krediyi diledikleri gibi Dolar ve Euro gibi farklı para birimlerine çeviremeyecekler.

Cezası iptal edilmişti: Intel, AB'den 625 milyon dolar istedi

BDDK tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi:

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan muhasebe ve finansal raporlama standartları çerçevesinde konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan şirketler için bu değerlendirmenin konsolide bilançolar üzerinden yapılmasına karar verilmiştir.

Bu kuralın istisnası olarak, ilgili mevzuat uyarınca yabancı para cinsinden kredi kullanması mümkün olmayan şirketlerle sınırlı olmak üzere, bu şirketlerin bankaya kredi başvurusunda bulunduğu tarihten itibaren 3 aylık dönem içinde yabancı para net pozisyon açığı bulunduğunu Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşları tarafından en güncel finansal tabloları üzerinden yapılacak incelemeye göre tespit ettirmeleri ve bu kuruluşlarca onaylanmış belgelerle bankaya başvurmaları şartıyla, bu şirketlere yalnızca başvuru tarihini izleyen 3 aylık dönemdeki, söz konusu tespit edilen pozisyon açığı ile sınırlı olmak üzere TL cinsinden nakdi ticari kredi kullandırılabilmesine karar verildi.

Yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayan şirketlerin, kredi başvuru tarihi itibarıyla, mevcut yabancı para nakdi varlıkları ile en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamını ve son 1 yıllık net satış hasılatını bağımsız denetim kuruluşuna tespit ettirmeleri ve kullanacakları kredinin vadesi boyunca yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon TL'yi aşmayacağını beyan ve taahhüt etmeleri, söz konusu beyan ve taahhüdün banka tarafından kontrolünün sağlanmasını teminen şirketlerin her ayın ilk 10 iş günü içinde bir önceki ay sonu bilançosuna göre yabancı para nakdi varlıklarının, aktif toplamının ve bir önceki ay sonu itibarıyla son 12 aylık net satış hasılatının güncel değerini bankaya iletmeleri şartıyla bu uygulamadan muaf tutulmalarına, bu uygulama kapsamında, yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının hesaplanmasında hesaplama tarihine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılmasına, karar verilmiştir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Kaynak: Shiftdelete

Son Dakika Güncel BDDK'dan Ticari kredi kullanımına yeni düzenleme! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tekirdağ'da Kaçak İçki Operasyonu: 227 Şişe İçki ve 62 Litre Etil Alkol Ele Geçirildi
    11:17 Tekirdağ'da Kaçak İçki Operasyonu: 227 Şişe İçki ve 62 Litre Etil Alkol Ele Geçirildi

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yapılan operasyonda, kaçak olduğu belirlenen 227 şişe içki ve 62 litre etil alkol ele geçirildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir iş yerinde yapılan aramada bu kaçak içkilere ve alkolle ilgili bir şüpheliyi gözaltına aldı.

  • Bodrum'da 33 düzensiz göçmen kurtarıldı, 67 göçmen yakalandı
    11:16 Bodrum'da 33 düzensiz göçmen kurtarıldı, 67 göçmen yakalandı

    Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Botu tarafından yapılan operasyonlarda 33 düzensiz göçmen kurtarıldı, 67 göçmen ise yakalandı. Ayrıca, olaylarda 2 göçmen kaçakçısı şüphelisi de gözaltına alındı.

  • Niğde'de Kırmızı Işık İhlali Kaza Yaralıları
    11:16 Niğde'de Kırmızı Işık İhlali Kaza Yaralıları

    Niğde'nin Bor ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, kırmızı ışık ihlali yapan bir otomobil başka bir otomobile çarptı. Kazada 2 kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • 90 Yaşındaki Emekli Cerrah Erdoğan Sönmez Hayatını Kaybetti
    11:15 90 Yaşındaki Emekli Cerrah Erdoğan Sönmez Hayatını Kaybetti

    Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde yaşayan 90 yaşındaki emekli cerrah Erdoğan Sönmez, kuruttuğu yaprakları sanata dönüştürerek tanınmıştı. Sönmez'in cenazesi Kocacamide kılınan namazın ardından Börülceköy mezarlığında defnedildi. Meslektaşları ve sevenleri cenaze törenine katıldı.

  • Süs Bitkisi Çalınan Esnaf: 'İki Gün İçinde Getirmezse Şikayetçi Olacağım'
    11:15 Süs Bitkisi Çalınan Esnaf: 'İki Gün İçinde Getirmezse Şikayetçi Olacağım'

    Aydın'ın Efeler ilçesinde havalandırmak için dükkanının önüne çıkardığı süs bitkisinin saksısında olmadığını fark eden esnaf Aykut Ünlü, kamera kayıtlarını izleyince çalındığını fark etti. Ünlü, hırsıza seslenerek 'İki gün içerisinde geri getirmezse elimizdeki görüntülerle suç duyurusunda bulunacağız' dedi.

  • AK Parti Bilecik Belediye Başkan Adayı Mustafa Yaman, Beşiktaş Mahallesi'nde Vatandaşlarla Buluştu
    11:14 AK Parti Bilecik Belediye Başkan Adayı Mustafa Yaman, Beşiktaş Mahallesi'nde Vatandaşlarla Buluştu

    AK Parti'nin Bilecik Belediye Başkan adayı Mustafa Yaman, Mihalgazi Camisi'nde teravih namazını kıldıktan sonra Beşiktaş Mahallesi'ne geçerek vatandaşlarla bir araya geldi. Yaman, vatandaşların sorunlarını dinleyerek kente ilişkin projelerini anlattı. Mahalleliler ise ziyaretten memnuniyetlerini dile getirdi. Yaman, Bilecik'i vatandaşlarla birlikte yönetmek ve daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek için aday olduğunu belirtti.

  • Embryo Grubu, İzmir Avrupa Caz Festivali'nde konser verdi
    11:14 Embryo Grubu, İzmir Avrupa Caz Festivali'nde konser verdi

    Embryo grubu, 31. İzmir Avrupa Caz Festivali kapsamında İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen konserde cazseverlerle buluştu. Grup, 55 yıllık geçmişlerinden süzülüp gelen, doğaçlamalarla renklenen bir konser sundu. Festival, yarın Ondrej Krajnak konseriyle sona erecek.

  • AK Parti Bilecik Belediye Başkan adayı Yaman, iftar programına katıldı
    11:14 AK Parti Bilecik Belediye Başkan adayı Yaman, iftar programına katıldı

    AK Parti'nin Bilecik Belediye Başkan adayı Yaman, Anadolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Programda Yaman, Bilecik için planladığı projeleri anlattı ve şehri daha yaşanabilir ve gelişmiş bir kent yapmak için çalışacaklarını belirtti. Etkinliğe AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, İl Başkanı Serkan Yıldırım, Merkez İlçe Başkanı Servet Yılmaz, Belediye ve İl Genel Meclisi üyesi adayları ile partililer de katıldı.

  • Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor
    11:14 Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor

    Sakarya, yılın ilk iki ayında 943 milyon 556 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye'nin otomotiv ihracatında öncü illerden biri oldu. Sakarya, otomotiv sektörünün yanı sıra demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, fındık ve mamulleri, çelik gibi sektörlerle de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep'in ardından Türkiye'nin en çok ihracat yapan 7. ili olarak sıralanıyor. Sakarya, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 9,2 artırarak 118 ülke ve 9 serbest bölgeye ürün gönderdi. Özellikle otomotiv alanında yüzde 86,8'lik bir paya sahip olan Sakarya, iki ayda 819 milyon 720 bin dolarlık taşıt ihracatı gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 büyüme kaydetti. Sakarya'nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler ise Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Polonya ve Almanya oldu.


Advertisement