BDP, 1 Ekim'de Meclis'e Gidecek Mi? - Son Dakika
Politika

BDP, 1 Ekim'de Meclis'e Gidecek Mi?

BDP, 1 Ekim\'de Meclis\'e Gidecek Mi?

BDP'nin 10 - 11 Eylül'de yaptığı PM ve MYK toplantısında önemli kararlar alındı. Peki BDP Meclis'e gidecek mi?

12.09.2011 13:06  Güncelleme: 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP, 1 Ekim'de açılacak olan TBMM'ye gidip gitmeme kararını blok milletvekillerine bıraktığını açıkladı. BDP'nin 10 - 11 Eylül'de yaptığı PM ve MYK toplantısında alınan kararda, "1 Ekim'de açılacak olan TBMM'de çalışmalara katılma konusunda, Parti Meclisi olarak Blok milletvekillerinin alacağı her türlü kararın arkasında olduğumuz ifade edilmiştir" denildi.

BDP'nin Ankara'da gerçekleştirdiği 2'inci Olağan Genel Kurulu'ndan sonra 10- 11 Eylül tarihleri arasında toplanan Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu'nun iki gün süren toplantısının sonrasında sonuç bildirisi açıklandı. Sonuç bildirisinde, son gelişmelerden de anlaşıldığı üzere, AK Parti hükümetinin özellikle Kuzey Afrika ve Suriye'de meydana gelen gelişmelerden sonra, Kürt halkının ve Türkiye demokrasi güçlerinin bu güne kadar elde ettiği bütün kazanımları yok etmeye çalıştığı iddia edildi.

Bildirgede şöyle denildi:

"AKP'nin seçimlerden önce Genelkurmay'la anlaşarak, 'Kürt kazanımlarını yok etme ve yeni kazanımlar için kullanılmasını önleme' amaçlı savaş kararı aldığını göstermektedir. AKP ile Genelkurmay arasındaki bu anlaşma, Başbakan tarafından seçimlerden önce, 'Kürt sorunu yok PKK sorunu var' ve PKK önderi için 'ben olsaydım asardım' dediği zaman, seçimlerden sonra savaşın tırmanacağı, İmralı ile yapılan görüşmelerin sona erdirilip, Abdullah Öcalan'a ağır bir tecrit uygulanılacağı açıkça ilan edilmişti. Başbakan seçimlerden sonra aldığı yüzde 50 oya güvenerek, yalnız silahlı olanları değil, silahsız sivil güçleri de savaşta hedef alacağını, yani sivillere karşı da silah kullanacağını açıkça söylemiştir. Başbakan'ın bu demeçleri, polise ve askere 'öldür' emrinden başka bir şey değildir"

'SAVAŞ, TÜRKİYE'Yİ YIKIMA SÜREKLER, HEPİMİZ FATURASINI ÖDERİZ'

Kürt sorununun, dağ- taş bombalanarak çözülemeyeceği kaydedilen bildiride şu görşlere yer verildi:

"Kürt sorunu çözülmemiştir, vardır. Kürt sorunu ancak Kürtler 'bizim bir halk olarak sorunumuz kalmadı' dedikleri zaman biter. Kürt sorunu bitmiştir deme hakkı yalnız Kürt halkına aittir. Kürt sorunu Türkiye'nin en temel sorunudur ve pek çok sorunun çözümü de Kürt sorununun demokratik çözümüne bağlıdır. Kürt sorununu çözmek yerine, silaha ve uluslararası güçlerin savaş oyunlarına yaslanmak, Türkiye'nin geleceğini tehlikeye atmak demektir. AKP hükümeti, zorla başlattığı bu savaştan başarıyla çıkamaz, bu savaşın kazananı olamaz. Erdoğan da, devletin bütün diplomatik, askeri ve istihbarat güçleri de bu gerçeği biliyor. Savaş Türkiye'yi yıkıma sürükler. Hepimiz sadece bu savaşın faturasını öderiz, acılarını yaşarız. "

'BLOK MİLLETVEKİLLERİNİN VERECEĞİ KARARIN ARKASINDAYIZ'

BDP'nin PM ve MYK toplantısıyla ilgili açıklanan sonuç bildirgesinde milletvekillerinin Meclis'e gidip gitmemesi konusunda ise, "Yine 1 Ekim'de açılacak olan TBMM'de çalışmalara katılma konusunda Parti Meclisi olarak Blok milletvekillerinin alacağı her türlü kararın arkasında olduğumuz ifade edilmiştir" denildi.

BDP, bugüne kadar boykot ettikleri Meclis'e gidip gitmeme konusundaki kararı, blok milletvekillerine bırakırken, partinin Çarşamba günü Diyarbakır'da yapacağı grup toplantısında da bu konunun tartışılarak değerlendirileceği belirtildi.

Öte yandan BDP kongresinin ardından toplanan parti meclisi, yeni BDP yönetimini belirledi.

BDP kongresinin ardından toplanan parti meclisi, yeni BDP yönetimini belirledi. Buna göre, kongrede tekrar genel başkan seçilen Selahattin Demirtaş'ın yanına eş başkan olarak önceden olduğu gibi Gültan Kışanak getirildi.

BDP PM toplantısında, 1 Ekim'de Meclis'in açılacağı hatırlatılarak, BDP şemsiyesi altında Meclis'e giren milletvekillerinin "yemin etme" yönünde karar almaları halinde partinin bunun arkasında duracağı açıklandı. BDP PM kararına göre; "1 Ekim'de açılacak TBMM'de çalışmalara katılma konusunda Parti Meclisi olarak Blok milletvekillerinin alacağı her türlü kararın arkasında olduğumuz ifade edilmiştir. " denildi.

Toplantılar sonucu seçilen MYK üyeleri ve görev dağılımı şöyle:

Eşbaşkanlar: Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak.

MYK üyeleri: 1- Fatma Kurtulan-Örgütlenmeden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı.

2- Filiz Koçali-Basın ve Yayın İşlerinden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı.

3- Meral Danış Beştaş-Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı.

4- Hamit Geylani-Seçim ve Propagandadan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı.

5- İdris Baluken-Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan yardımcısı.

6- Nazmi Gür-Dış ilişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı.

7- Selami Turhan-Eğitimden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı.

8- Yüksel Mutlu-Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Örgütlerinden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı.

9- Abdullah Bozkoyun-Genel Sayman.

10- M. Salih Yıldız-Genel Sayman Yardımcısı.

11- Kibriye Evren-Kadın Meclisi Sözcüsü.

12- Gülçin İsbert (MYK)

13- Yıldız Aktaş (MYK)

14- Mukaddes Kubilay (MYK)

15- Abdulkerim Bingöl (MYK)

16- Mustafa Avci (MYK)

17- Nimet Sezgin (MYK)

18- Nizamettin Öztürk (MYK)

19- Mihdi Perinçek ( MYK)

Parti Disiplin Kurulu: Başkan: Zeki Çelik, Sekreter: Sayım Abay, Üyeler: Azade Geylani, Elif İke, Mahmut Tanzi, Hikmet Özcan, Rıza Taşdelen.

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika BDP, 1 Ekim'de Meclis'e Gidecek Mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement