BDP Kongresinde Barzani Şoku - Son Dakika
Politika

BDP Kongresinde Barzani Şoku

BDP Kongresinde Barzani Şoku

BDP'nin 2. Olağanüstü Kongresi'nde Demirtaş yeniden başkanlığa seçilirken kongrede Barzani şoku yaşandı.

14.10.2012 11:11  Güncelleme: 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçtiğimiz haftalarda yapılan AK Parti Kongresi'ne katılarak, salondakilerden de büyük alkış alan ve tartışma yaratan Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin, bugün Ankara'da gerçekleştirilen BDP kongresine katılmaması adeta şok etkisi yarattı.

BDP'nin 2. Olağanüstü Kongresi Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Kongre öncesinde ise yüzü poşuyla kapalı bir kişi sahneye çıkarak elindeki Öcalan posteriyle tur attı.

DİVAN BAŞKANI GEYLANİ

Partinin eski ve yeni yöneticilerinin, milletvekillerinin, yerli ve yabancı konukların katıldığı Kongre, Divan başkanlığına Hamid Geylani'nin seçilmesiyle başladı.

"ÖCALAN MUHATAP ALINMALI"

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, olağanüstü kongrede yaptığı konuşmada Kürt sorununun çözümü için teröristbaşı Abdullan Öcalan'ın muhatap alınması gerektiğini söyledi. Demirtaş, hükümeti eleştirdi.

"GERİLLA VE ASKER CENAZESİNDE YAN YANA DURALIM"

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Kürt sorununun çözümü olarak teröristbaşı Abdullah Öcalan'ı gösterdi. Kışanak, "Gerilla ve asker cenazesinde birlikte yan yana durup 'artık ölüm istemiyoruz' diye haykıralım." dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 2. Olağanüstü Kongresi Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda başladı. Kongrede bir konuşma yapan Gültan Kışanak, ölümleri durdurmanın tüm Türkiye'nin görevi olduğunu dile getirdi.

Kışanak, "Kürt halkının talepleri makul taleplerdir. Bu taleplerden biri de Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşmasıdır. Herkesi özgürlüğe götürecek ortak çözüme kavuşturacak bir olanaktan bir bahsetmek istiyorum. Bu da Sayın Abdullah Öcalan gerçeğidir. Öcalan, 13 yıldan beri tek kişilik bir hücrede bulunuyor. 15 aydır tecrit uygulanıyor. Öcalan Kürt halkını önderidir, Öcalan PKK'nın lideridir, Öcalan Türk ve Kürt halkları için de barış içinde bir şanstır." diye konuştu.

Kışanak'ın konuşması sırasında bir kişi baygınlık geçirdi. Sağlık görevlileri müdahale etti.

BARZANİ KONGREYE KATILMADI

BDP'nin Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yi kongreye davet etti, fakat Barzani kongreye katılmadı.

GAZETECİLER AYAĞA KALKMADI

BDP kongresinde dikkat çeken bir başka nokta ise öldürülen bölücü terör örgütü mensupları için kongrenin başlarında saygı duruşunda bulunulması oldu.

Saygı duruşu için anons yapılırken, herkesin ayağa kalkması çağrısı yapıldı. Salonda bulunan bütün partililerin ayağa kalkarak teröristler için saygı duruşunda bulunduğu görülürken, gazetecilerin ise saygı duruşu için ayağa kalkmaması dikkat çekti.

Daha önceki BDP kongresinde de gazeteciler teröristler için düzenlenen saygı duruşunda ayağa kalkmamış ve tribünlerdeki partililerin tepkisiyle karşılaşmıştı.

KONGREDEN DETAYLAR

SİNEVİZYONU İZLEYENLER GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI

Kongre salonuna kurulan platformda dev ekranın iki yanına Türk bayrağı ve BDP bayrağı asıldı, platformun üzerinde "Direnerek özgürlüğe yürüyoruz" yazılı dev afiş yer aldı.

Salon içindeki ekrandaki sinevizyon gösterisinde ise BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın çeşitli mitinglerindeki konuşmalarından, BDP'li milletvekillerinin yer aldığı eylemlerden ve Uludere'den görüntüler kongreye katılanlara izletildi.

Sinevizyon gösterisini izleyen birçok katılımcının göz yaşlarına hakim olamadı.

Diğer taraftan salonun dışı da BDP bayraklarıyla donatılmış durumda. Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nun dışına kurulan ekran sayesinde salon içindeki görüntüler ve konuşmalar salon dışındaki katılımcılara izletildi.

Ayrıca, katılımın yoğun olduğu kongrede salona ve bahçesine sığmayan katılımcıların yol üzerindeki kaldırımlarda oturduğu, salon girişinde "2. Olağanüstü Büyük Kongre'ye hoş geldiniz" yazısının Zazaca ve Kürtçe de yazıldığı görüldü.

Salon dışına asılan "İlkelerimizdir" başlıklı pankartta ise "Demokratik ulus, ortak vatan, demokratik cumhuriyet, demokratik anayasa, demokratik çözüm, bireysel ve kolektif haklar, özgürlüklerin birlikteliği, ideolojik bağımsızlık ve özgürlük, tarihsellik ve şimdilik, ahlak ve vicdan, demokrasilerin öz savunması" ifadeleri yer aldı.

YABANCI MİSAFİRLERDEN BDP KONGRESİ'NE İLGİ

Kongreye, Kürt kurum temsilcileri ve siyasetçileri ile Avrupa'dan da milletvekilleri, siyasetçiler ve kurum temsilcileri katıldı.

Yurt dıından gelen diğer katılımcılar da şöyle sıralandı:

Alman Sol Parti Milletvekili ve AKPM Üyesi Andrej Hunko,

İsveç Sosyal Demokrat Parti Temsilcisi Bertil Kinnunen,

İsveç Sol Parti Milletvekili Jacob Johnson,

Sırbistan Demokrat Partisi Milletvekili Konstantin Samofalov,

Basklı Avrupa Parlamenteri Jon Inarritu,

Cumhuriyetçi Türk Partisi PM Üyesi Ahmet Barçın,

Yeni Kıbrıs Partisi Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı,

Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan

Örgüt Sekreteri Abdullah Korkmazhan,

Rosa Luxemburg Vakfı Türkiye Direktörü Kadriye Karcı,

İsveç Sosyal Demokratik Gençlik Başkanı Evin İncir

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika BDP Kongresinde Barzani Şoku - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement