Bedelli Askerlik Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

Bedelli Askerlik Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda

CHP İzmir Milletvekili Moroğlu: "Hazırlanırken, 'bir daha nasıl gündeme gelmez, yurttaşlarımız arasında nasıl eşitlik sağlarız' düşüncesiyle hareket edilmeden bu kanun teklifi gündeme geldi.

10.12.2014 00:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda bedelli askerlik ve sözleşmeli er ve erbaş başvurularını da kapsayan, Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifinin görüşmelerine başlandı.

HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, teklifin tümü üzerinde yaptığı konuşmada, teklifi karşı olmadıklarını, ancak eşitsizliği doğru bulmadıklarını söyledi. Zenderlioğlu, bedelin makul bir seviyeye çekilmesinin haksızlığın giderilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

HDP olarak teklife vicdani reddin eklenmesini talep ettiklerini, ancak bunun karşılık bulmadığını ifade eden Zenderlioğlu, askerliğin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğini de savundu.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da 2011'de yasalaşan bedelli askerlik uygulamasından beklenen sayıda kişinin yararlanamadığını söyledi.

O dönemde muhalefetten gelen tüm önerilerin iktidar tarafından reddedildiğini, bu nedenle bedelli askerlik uygulamasının bugün tekrar gündeme geldiğini savunan Moroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bedelli askerliğin gündemlerinde olmadığına yönelik açıklamaları nedeniyle de çok sayıda gencin yakın zaman önce askere gittiğini söyledi. Moroğlu, "Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a güvenen gençlerimizin suçu ne? Ülkenin içinde bulunduğu durumdan dolayı bu parayı ödeyemeyecek gençlerimizin suçu ne?" diye sordu.

-"Nasıl bir ordu hedeflendiğini bilmek herkesin hakkı"

İktidarın, muhalefetin hiçbir önerisine duyarlılıkla yaklaşmadığını ileri süren Moroğlu, "Hazırlanırken, 'bir daha nasıl gündeme gelmez, yurttaşlarımız arasında nasıl eşitlik sağlarız' düşüncesiyle hareket edilmeden bu kanun teklifi gündeme geldi. Bu tip ciddiyetsiz yaklaşımların sancısını milletimiz çekiyor" dedi.

Moroğlu, teklifteki sözleşmeli er ve erbaşlara ilişkin düzenlemelere de değinerek, ileride nasıl bir ordunun hedeflendiğini bilmenin herkesin hakkı olduğunu söyledi. İktidarın son dönemdeki düzenlemeleri nedeniyle endişeli olduklarını ifade eden Moroğlu, bu düzenlemelerin AK Parti'ye hizmet etmeyen herkesi cezalandırmaya yönelik olduğunu düşündüklerini kaydetti.

-" Genelkurmay Başkanlığı'nın ne düşündüğünü tamamen biliyor değiliz"

MHP Gaziantep Milletvekili Edip Semih Yalçın ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun bedelli askerliğin gündemlerinde olmadığına ilişkin yakın zamanda yaptıkları açıklamalar olmasına karşın, bu teklifin apar topar Meclis'e getirilmesinin nedenini öğrenmek istediklerini ifade etti. Zamanlamanın manidar olduğunu belirten Yalçın, yaklaşan seçimler nedeniyle buna yönelik bir yatırım olabileceğine ilişkin eleştirilerin de kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Yalçın, askerlik görevinin maddi bir karşılıkla ölçülemeyeceğine işaret ederek, "Toplumda zengin fakir uçurumunu yaratacak şekilde bir kanun çıkarılması takdir edersiniz ki kamuoyunu rahatsız eder. Bunu, fakir olan insanlardan bedelli askerlik ücretini almamak yönünde bir tasarruf kullandığınız takdirde çok rahatlıkla çözüme kavuşturabilirsiniz" diye konuştu.

Teklifin, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili olduğunu, bu bakımdan Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşünün de önemli olduğunu vurgulayan Yalçın, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Genelkurmay Başkanlığı'nın bu konuda ne düşündüğünü, çekincelerinin ne olduğunu tamamen biliyor değiliz" değerlendirmesinde bulundu.

Yalçın, teklifi olumlu oy vereceklerini, ancak iktidarın muhalefetin uyarılarına dikkat etmesini beklediklerini de vurguladı. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bedelli Askerlik Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement