Bediüzzaman Said Nursi, Üsküdar Üniversitesi'nde anıldı - Son Dakika
Güncel

Bediüzzaman Said Nursi, Üsküdar Üniversitesi'nde anıldı

Bediüzzaman Said Nursi, Üsküdar Üniversitesi\'nde anıldı

Bediüzzaman Said Nursi, ölümünün 57'nci yıl dönümünde Üsküdar Üniversitesi'nde anıldı. Açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, "Bediüzzaman aslında çağın Mevlanası olacak bir kişi.

18.03.2017 16:43  Güncelleme: 16:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof.Dr. Nevzat Tarhan: "Said Nursi çağın Mevlanası, yeni yeni anlaşılıyor"

Bediüzzaman da kendi hayatında anlaşılmamış, şimdi bile yeni yeni anlaşılmaya başlandı. 50'nin üzerinde kitapları yabancı dile çevrildi ve bütün dünyada okunuyor" dedi.

Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikte Bediüzzaman Said Nursi, ölümünün 57'nci yıl dönümünde anıldı. Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğin onur konukları Mehmet Fırıncı ve İhsan Kasım Salihi oldu.

Açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ilginç bir hayat hikayesi olan Bediüzzaman Said Nursi'nin saltanatı, meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerini gördüğünü ve bu üç dönemde de farklı metodlarla kendi davası ve ideali için çalıştığını belirterek Üsküdar Üniversitesi olarak Said Nursi'yi andıklarını söyledi.

Prof.Dr. Nevzat Tarhan: "Said Nursi 21. yüzyıla hitap etti"

Said Nursi'nin çok yanlış anlaşılmış, hakkında psikolojik savaş yürütülmüş biri olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, "Bediüzzaman aslında çağın Mevlanası olacak bir kişi fakat Mevlana nasıl kendi döneminde anlaşılmamış sonradan anlaşılmış, Bediüzzaman da kendi hayatında anlaşılmamış, şimdi bile yeni yeni anlaşılmaya başlandı. 50'nin üzerinde kitapları yabancı dile çevrildi ve bütün dünyada okunuyor. Şu anda okunması acaba Bediüzzaman'ın 20. yüzyıla değil de 21. yüzyıla mı hitap etti diye düşünmek gerekir" diye konuştu.

Bediüzzaman'ın anlaşılması gereken bir şahsiyet olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, Said Nursi'nin yaşadığı dönemde bilimle ilgili çeşitli çıkarımlarda bulunduğunu söyledi. Bilim filozofu Karl Popper'ın sadece ispatlamanın değil, yanlışlamanın da gerekli olduğunu savunduğunu hatırlatan Tarhan, bunu aynı şekilde Bediüzzaman'ın da söylediğini ifade etti. Kuantum ile Bediüzzaman'ın çok ilginç bir şekilde ilgisi olduğunu ifade eden Prof.Dr. Tarhan, Nursi'nin güven ukdesi ile bugünkü Kuantum felsefecilerinin savunduğu fikirlerin örtüştüğünü söyledi. Tarhan, "Şu an standart atom modeli var, ortada nötron proton ve elektronlar dönüyor. Ancak bilim insanları bunun %4'ü atom, kalan % 96'lık bölüm karanlık madde diye tanımlanıyor. Bediüzzaman bunu esir maddesi olarak tanımlıyor. İlginçtir 1920'lerde Barla'da tek başına yaşarken böyle bir akıl yürütmeyle felsefi çıkarımlar ve önermeler yapıyor ki bu önermeler sonucunda 21. yüzyılda Kuantum dinamiğiyle bulduğumuz şeylere o dönemde buna işaret ediyor, bu çok ilginçtir" dedi.

Programa onur konukları olarak katılan Mehmet Fırıncı ve İhsan Kasım Salihi de Said Nursi'yi anmak ve yeni kuşaklara anlatmanın çok önemli olduğunu vurgulayarak Üsküdar Üniversitesi'ne teşekkür etti.

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ: "Hakikat ve ilimi beraber sorgulayan kitap"

Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, "İnanıyorum O Halde Varım" kitabının sunumunu yaptı. Kitabının alışılmış bir beyin kitabı olmadığını belirten Prof.Dr. Tanrıdağ, "Biraz önce sayın büyüğümüzün söylediği gibi hakikat ve ilim ikilemi içinde ikisini de birlikte sorgulayan bir beyin kitabıdır. O zaman ana özellikleriyle sadece biyolojiden bahsetmiyor, sadece biyolojiden başlayıp biyolojide bitirmiyor. Biyolojiden başlayıp fiziksel dünya ve fiziksel aktivite, insan işlevlerinde bitirmiyor. O alışılmış bir beyin kitabı. Burada fiziksel bir maddenin mana yaratması değil ama manayı araştırması, hakikate nasıl giderim diye çabalaması ile ilgili bir yaklaşım var. Dolayısıyla bilim doğruluk beyinle ilgili birçok doğru burada söyleniyor ama alışılmış beyin kitaplarının dışında hiç de beklenmeyen sonuçlara ulaşılıyor. Ve sonuçlardan bir tanesi de inanıyorum o halde varım" dedi.

Şu anda beyinle ilgili yapılan araştırmaların her şeyin başının insan beyninde inanma, ödül, haz ve motivasyon diye kavramlarla ifade edilecek bir yönelimden kaynaklandığını ortaya koyduğunu belirten Prof. Dr. Tanrıdağ, "Araştırmalar o bölgenin harekete geçmesiyle bazı şeylerin idrak edildiğini, insanın ufkunun açıldığını gösteriyor ve dolayısıyla inanmayı mümkün kılan veya yaratılmış olan bir şeyin idrakini sağlayan bir bölge var, bir değerlendirme bölgesi var" dedi.

Üsküdar Üniversitesi Çağın Vicdanı Kulübü ve Sağlıkta Pozitif Düşünce Kulübü'nün düzenlediği "Bediüzzaman'ın Paradigması olarak Din - Bilim Birlikteliği" başlıklı panelde Prof. Dr Adem Tatlı, Prof. Dr Adem Ölmez, Prof. Dr İbrahim Özdemir birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. İbrahim Özdemir: "Üniversite projesi hayata geçseydi belki bugünkü sorunlar yaşanmayacaktı"

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Said Nursi'nin 21 yaşında bir üniversite projesi ile Abdülhamid'e gittiğini ancak aklından şüphe edilerek tımarhaneye gönderildiğini anlatarak "Buna rağmen bir üniversite projesi ile bunu dile getiriyor, burada öğretilecek dersleri söylüyor. Sadece bu üniversite projesi gerçekleşebilseydi bugün başta Doğu Anadolu genele baktığımızda bütün Ortadoğu'daki sorunlar belki de yaşanmayacaktı. Bütün bunları hiçbir güvenlik politikası olmadı hiçbir silahlanma olmadan hiçbir füze almadan sadece bir eğitim modeliyle çözülebileceğini ve bölgede farklılıkların zenginlik olarak kabul eden farklılıkların birbirini düşman olarak görmediği kendi dillerini de öğrenebildikleri kendi kültürlerinin dışlanmadığı bir eğitim modelini sunuyor. Bence bir aydının bundan daha iyisini yapacak bir görevi yok" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bediüzzaman Said Nursi, Üsküdar Üniversitesi'nde anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizlispor'un golcü futbolcusu sezonu kapattı
    15:19 Denizlispor'un golcü futbolcusu sezonu kapattı

    Denizlispor'un TFF 2. Lig'de mücadele eden ve düşme hattında olan golcü futbolcusu Bekir Turaç Böke'nin yapılan son tetkiklerde sol arka adalesinde yırtık tespit edildiği ve sezonu kapattığı açıklandı.

  • İstanbul'da Taksici Bıçaklanarak Öldürüldü, Şüpheli Yakalandı
    15:18 İstanbul'da Taksici Bıçaklanarak Öldürüldü, Şüpheli Yakalandı

    60 yaşındaki taksici Yaşar Yanıkyürek, Sarıyer Tarabya'da yolcu olarak binen bir kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Taksiciler, olayı protesto ederek can güvenliklerinin sağlanmasını istedi. İran uyruklu şüpheli, sivil polisler tarafından yakalandı.

  • Samsun'da akreple temas eden kişi otobüste fenalaşarak öldü
    15:18 Samsun'da akreple temas eden kişi otobüste fenalaşarak öldü

    Samsun'un Havza ilçesinde akreple temas ettikten sonra yolcu otobüsünde fenalaşarak öldüğü öne sürülen kişinin cenazesi Kayseri'de defnedildi. Bilal Y. (56) için Hulusi Akar Camisi'nde tören düzenlendi ve cenazesi Kocasinan ilçesi Hasancı Mahallesi'nde toprağa verildi. Tören sonrası basın mensuplarıyla katılımcılar arasında arbede yaşandı. Bilal Y'nin akreple temas ettiği ve psikolojik rahatsızlığı olduğu iddia edilmişti.

  • Aksaray'da Genç Gasp Edilmeye Çalışıldı, Darp Edilerek Hastanelik Oldu
    15:17 Aksaray'da Genç Gasp Edilmeye Çalışıldı, Darp Edilerek Hastanelik Oldu

    Aksaray'ın Ereğli Kapı Mahallesi'nde bulunan bir parkta arkadaşlarıyla gezen genç, gasp etmeye çalışan bir şahıs tarafından darp edildi. Gasp edemeyince sinirlenen şüpheli, genç üzerinde şiddet uygulayarak hastanelik etti. Olayın ardından genç ve arkadaşları hızla parktan uzaklaşarak durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Yaralı genç, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Polis ekipleri, şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Gümüşhane'de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Gözaltı
    15:17 Gümüşhane'de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Gözaltı

    Gümüşhane'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda 3 kişi gözaltına alınırken, yapılan aramalarda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi. İstihbari çalışmalar sonucunda, Malatya'dan temin edilen uyuşturucu maddelerin Gümüşhane'ye getirileceği bilgisi üzerine operasyon düzenlendi. Yapılan aramalarda 14 gram metamfetamin, 2,6 gram kubar esrar, 5,5 gram bonzai ve 2 adet sentetik uyuşturucu bulundu. 3 kişi gözaltına alındı, 2 kişi serbest bırakıldı ve Y.A. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın Vatandaşları Ağırladı
    15:16 Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın Vatandaşları Ağırladı

    Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, makamında vatandaşları ağırlayarak hayırlı olsun dileklerini kabul etti. Başkan Aydın, yeni dönemde yapmayı planladıkları projeler hakkında bilgiler verdi.

  • Osmangazi Belediyesi'nin eski müdürü Yüksel Aslan vefat etti
    15:16 Osmangazi Belediyesi'nin eski müdürü Yüksel Aslan vefat etti

    Osmangazi Belediyesi'nin Ruhsat ve Denetim eski müdürü Yüksel Aslan, amansız hastalık sonucu vefat etti. Belediye bahçesinde düzenlenen törende mesai arkadaşları tarafından dualarla uğurlandı.

  • Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Muhtarlarla İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    15:15 Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Muhtarlarla İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Talas Kaymakamı Yaşar Dönmez ile birlikte yeni dönem muhtarlarıyla ilk toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Yalçın, muhtarları tebrik ederek sunulan hizmetlerin kalitesinden bahsetti.


Advertisement