Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko cezaevindeki muhalefet öncüleriyle görüştü - Son Dakika
Dünya
BBC

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko cezaevindeki muhalefet öncüleriyle görüştü

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko cezaevindeki muhalefet öncüleriyle görüştü

Ülkede 26 yıldır devlet başkanı olan Lukaşenko'nun yeniden kazandığının açıklandığı seçimlerin ardından başlayan protesto gösterileri, 2 aydır sürüyor.

11.10.2020 18:08  Güncelleme: 18:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkede 26 yıldır devlet başkanı olan Lukaşenko'nun yeniden kazandığının açıklandığı seçimlerin ardından başlayan protesto gösterileri, 2 aydır sürüyor. Lukaşenko, Cumartesi akşamı sürpriz bir adım atarak tutuklu muhaliflerle cezaevinde görüştü.

Devlet medyasına göre Lukaşenko, anayasa reformunu görüşmek üzere cezaevine gitti ve muhalifleriyle bir araya geldi.

Muhalifler, Lukaşenko'nun görüşmek için cezaevine gidişinin "zayıflığının bör göstergesi olduğunu" söylüyor.

9 Ağustos'ta yapılan devlet başkanlığı seçiminin sonucunu kabul etmeyen Belaruslular iki aydır Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'nun istifa etmesi talebiyle protesto gösterileri düzenliyor. Protestolara katılan ya da organize ettiği belirtilen binlerce kişi gözaltına alındı ya da tutuklandı.

Yüzlerce kişi de protestolarda polisin sert müdahalesi sebebiyle yaralandı.

ABD ve Avrupa Birliği Lukaşenko'nun seçimi kazandığı açıklamasını kabul etmezken Rusya, Lukaşenko'ya destek veriyor. Rus lider Vladimir Putin, gösterilerin birinci ayında bir araya geldiği Lukaşenko'ya kredi ve askeri destek sözü vermişti.

Cezaevindeki görüşmede ne oldu?

Cumartesi akşamı düzenlenen görüşme 4 buçuk saat sürdü.

Görüşmeyle ilgili fotoğrafları basına dağıtan Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, tutuklu muhalif liderler görüşmenin içeriğini gizli tutma sözü verdi. Fotoğraflarda Lukaşenko'nun 11 tutuklunun bir masada olduğu; bu kişilerin bir hayli solgun olduğu görülüyor.

Ağustos ayındaki seçimde Lukaşenko'nun en güçlü rakiplerinden biri olarak görülen Viktor Babaryko da bu kişilerden biri. Ancak Babaryko'nun seçimlere katılması yasaklanmış ve Temmuz ayında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Muhalif Koordinasyon Konseyi üyesi ve avukat Liliya Vlasova ile Belarus ve Amerikan pasaportu taşıyan siyasi stratejist Vitali Shkliarov'un da fotoğrafta olduğu görülüyor.

Yine Cumhurbaşkanlığı'nın paylaştığı kısa videoda da Lukaşenko'nun muhalif liderlere "Sadece sizin destekçilerinizi değil tüm toplumu, meselelere daha geniş bir çerçeveden bakmaya ikna etmeye çalışıyorum" dediği görülüyor.

Devam eden protestolara değinen Lukaşenko'nun "Anayasayı sokakta yazamazsınız" dediği de duyuluyor.

Videonun sonunda toplantıya katılanların bir şeye güldüğü görülüyor ama o sırada videonun sesi kesildiği için ne konuşulduğu bilinmiyor.

Görüşmeye nasıl tepkiler geldi?

Cumhurbaşkanı'nın Litvanya'da bulunan en büyük rakiplerinden Svetlana Tikhanovskaya, sosyal medyada yaptığı paylaşımda "Lukaşenko'nun daha önce 'suçlu' ilan ettiği siyasi rehinelerin varlığını kabul ettiğini" yazdı. "Ancak cezaevi hücresinde diyalog olmaz" diye ekledi.





Belarus'un eski Paris Büyükelçisi olan, yakın zamanda Koordinasyon Konseyi'ne katıldığı için ülkeyi terk etmeye zorlanan Pavel Latuşko da, "Parmaklıkların arkasına koyduğu isimlerle diyalog başlatmış olması, Lukaşenko'nun zayıflığını gösteriyor" değerlendirmesi yaptı.

Pazar günü protestoların devam ettiği Başkent Minsk'te yurt dışından yayın yapan muhalif medya kuruluşlarına çalışan 3 muhabirle birlikte 10'a yakın gazeteci gözaltına alındı.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko cezaevindeki muhalefet öncüleriyle görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

BBC

Advertisement