Belediye Başkanı Genç, Afganlı Aileyi "Kardeş Aile" Seçti - Son Dakika
Kültür Sanat

Belediye Başkanı Genç, Afganlı Aileyi "Kardeş Aile" Seçti

- Göçmenlerle Kardeş Aile Projesi Ortahisar ilçe Belediye Başkanı Genç'in Afgan Hosseini ailesini ziyareti Ortahisar ilçe Belediye Başkanı Genç'in konuşması Belediye başkanı Genç'in kendisinin adı verilen Afgan çocuk ile ilgilenmesi Afgan Muhammed Naim Hosseini'nin konuşması Ailenin kızı...

16.03.2018 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Göçmenlerle Kardeş Aile Projesi

Ortahisar ilçe Belediye Başkanı Genç'in Afgan Hosseini ailesini ziyareti

Ortahisar ilçe Belediye Başkanı Genç'in konuşması

Belediye başkanı Genç'in kendisinin adı verilen Afgan çocuk ile ilgilenmesi

Afgan Muhammed Naim Hosseini'nin konuşması

Ailenin kızı Arzu'nun konuşması - Trabzon'da Ortahisar İlçe Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Göçmenlerle Kardeş Aile Projesi" kapsamında 5 çocuklu Hosseini ailesi ile "kardeş aile" oldu

Genç:

"İnsanlara zor zamanlarında yardımcı olmak lazım. Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir"

Afganlı Muhammed Naim Hosseini:

"Memleket gibi burası. Anne, baba yok ama buradaki herkes anne, baba, ağabey gibi"

TRABZON (AA ) - HAKAN YOLOĞLU - Trabzon'da, Ortahisar İlçe Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Göçmenlerle Kardeş Aile Projesi" kapsamında Afganlı Hosseini ailesini "kardeş aile" seçti.

Ortahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından, sığınmacı ailelerle yöre insanını bir araya getirmek amacıyla, "Göçmenlerle Kardeş Aile Projesi" başlatıldı. Proje kapsamında 603 fertten oluşan 125 sığınmacı ailenin, Türk ailelerle kardeş aile olması hedefleniyor.

İlçe Belediye Başkanı Genç, örnek olmak için 5 çocuğu bulunan Afganlı Hosseini ailesi ile kardeş aile oldu.

Genç, Muhammed Naim (38) ve eşi Masoumeh Hosseini'ni, ilçeye bağlı Yeni Mahalle'deki evlerinde ziyaret etti. Baba Hosseini ile sohbet eden Genç, Arzu (11), Asef (9), Hediye (7), Saleh (3) ile 1 yaşındaki Ahmet'e çeşitli hediyeler verdi.

Başkan Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da Suriyeli, Pakistanlı, Afgan, Irak ve İranlı 7 bin 550 civarında sığınmacı misafir bulunduğunu söyledi.

Medeniyetin getirdiği sorumlulukla, sığınmacılara, gönüllerini ve evlerini açtıklarını belirten Genç, bunun hem İslam inancının hem de Türk milletinin asaletinin gereği olduğunu vurguladı.

Genç, insana, insan sıfatından dolayı hizmet eden ve insanlık için güzel işler yapan bir medeniyetin devamı olduklarına işaret ederek, "Bugün kendi ülkelerinde yaşamayı herkes gibi arzu etmelerine rağmen, özellikle savaş gibi olağanüstü sebeplerden ve felaketlerden dolayı ülkemize sığınmış misafirlerimiz var. Misafirlerimizi elimizden geldiğince ülkemizde, şehrimizde iyi ağırlamanın gayretindeyiz." dedi.

Göçmenlerle Kardeş Aile Projesinin birinci şartının, yardımlaşma ve dayanışma olduğuna dikkati çeken Genç, "İnsanlara zor zamanlarında yardımcı olmak lazım. Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir. Zoru paylaşmanın mutluluğu ise iki boyuttur, hem bu dünya hem de ebedi alem için önemlidir." diye konuştu.

Genç, projenin olumlu sonuçları olacağına inandığını dile getirerek, hemşehrilerinin projeye duyarlılık gösterdiğini ve kendilerine destek olduklarını aktardı.

"Şu küçük yavrulara yarın dünyayı teslim edeceğiz"

Çocukları gördüğünde çok mutlu olduğunu belirten Genç, şöyle devam etti:

"Şu küçük yavrulara yarın dünyayı teslim edeceğiz. İnsanlık, kardeşlik ve barış adına onlara güzel bir şeyler öğütlememiz lazım. İnsanlık adına güzel şeyler verirsek, onlar da daha yaşanır bir dünyaya doğru adım atarlar. O sorumluluk ve şuurla yetişirlerse, inanıyorum ki geleceğimiz daha aydınlık olur. Dünya maalesef güçlü olanların, politika ve emelleri uğruna mazlumları ezdiği bir dönemi yaşıyor. Mazlum ve mağdur olan çok insan var etrafımızda. Bundan dolayı üzgünüz ama üzgün olmak bir şey ifade etmiyor. Onlar için elimizden ne geliyorsa yapmamız lazım. Bu ailemizle beraber proje kapsamında güzel bir serüveni başlatıyoruz inşallah."

Genç, ailenin en küçük ferdine "Ahmet" adının verildiğini anımsatarak, bu durumun kendisini mutlu etiğini söyledi.

Çocukların güzel bir şekilde yetişmesini dileyen Genç, "İsteğimiz şudur ki bu kardeşlerimiz ülkemizde eğitim alsınlar. Kendi hayatlarını kurtarsınlar ve sonra da ülkelerinde onları bekleyen sorumluklar var, gidip ülkelerinde güzel işlere imza atsınlar. O nedenle bu yavruların iyi yetişmesi ve eğitim alması bizim açımızdan çok önemli." ifadelerini kullandı.

Genç, 125 aile için başlatılan projede aile sayısını artırmayı arzuladıklarını ve bu doğrultuda ilgili müdürlük görevlilerince çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Belediye Başkanı Genç, Trabzonlulara şu çağrıda bulundu:

"Ülkemiz şu anda çok büyük, insanlığa ait bir sorumluluğu yerine getiriyor. İnsan hakları konusunda her fırsatta ahkam kesen Avrupa'nın aldığı göçmen sayısı ile ülkemizde bulunan yaklaşık 3,5-4 milyon göçmen sayısını muhakeme ettiğimizde, kimin insan ve insan haklarına değer verdiğini tüm dünya görüyor. Görüyorlar da görmek istemiyorlar. Bu manada Allah'a şükürler olsun, geçmişe nazaran ülkemiz çok daha iyi durumda ki mağdur ve mazlumlara elini uzatabiliyor. Ülkemi bu konumlara taşıyan Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz."

Hosseini: "Memleket gibi burası"

Afganlı Muhammed Naim Hosseini, iki yıl önce ülkesindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığındığını söyledi.

Trabzon'da bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Hosseini, "Şükürler olsun burada herkes bize yardımcı oldu. Allah onlardan razı olsun." dedi.

Hosseini, çocuklarının okula gittiğini anlatarak, "Çocuklarım eğitim alabildiği için mutluyuz. Memleket gibi burası. Anne, baba yok ama buradaki herkes anne, baba, ağabey gibi." diye konuştu.

Genç'e, kendilerine yardım eli uzattığı için teşekkür eden Hosseini, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Belediyeye yardım almaya gitmiştim. Orada bir resim gördüm. Kızım biraz Türkçe biliyordu, ona 'resimdeki kim, ismi nedir?' diye sordum. Bana, 'ismi Ahmet, belediye başkanı' dedi. Hanım o zaman hamileydi, 'erkek dünyaya gelirse adı Ahmet olacak' dedim. Bize o kadar yardımı dokundu ki o nedenle çocuğumun adını Ahmet koydum."

Bulduğu geçici işlerde çalışarak ailesinin geçimini temin eden Hosseini, Türkçeyi daha iyi öğrenmeyi istediğini vurguladı.

Ailenin en büyük çocuğu, ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi Arzu Hosseini ise okulunu ve arkadaşlarını çok sevdiğini söyledi.

Trabzon'da mutlu olduğunu ifade eden Arzu, "Arkadaşlarımla oynuyorum, ders çalışıyorum. Büyüyünce öğretmen olmak istiyorum. En çok Türkçe dersini seviyorum. İnşallah ben de Türkçe öğretmeni olacağım." dedi.

Belediye Başkanı Genç, Afganlı Aileyi "Kardeş Aile" Seçti
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Belediye Başkanı Genç, Afganlı Aileyi 'Kardeş Aile' Seçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.


Advertisement