Belediye Ev Tipi Salça Üretti Yoğun Talep Geldi - Son Dakika
Ekonomi

Belediye Ev Tipi Salça Üretti Yoğun Talep Geldi

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde belediye tarafından kurulan tesiste üretilen ev tipi domates salçası, İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Bursa gibi birçok ilden talep görüyor.

25.09.2018 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HARUN KAYMAZ - Bilecik'in Osmaneli ilçesinde belediye tarafından kurulan tesiste üretilen ev tipi domates salçası, İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Bursa gibi birçok ilden talep görüyor.

İlçeye bağlı Beşevler köyünde belediye tarafından 3 dönümlük arazide kurulan ve 450 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren tesiste, günlük 800 kilogram salça üretiliyor.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansından (BEBKA) alınan 600 bin lira destekle 2 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen günde 2 ton domates işleme kapasiteli tesis, bölgenin tarım ekonomisine canlılık getirdi.

Tesisten sorumlu Osmaneli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Abdullah Tetik, AA muhabirine, BEBKA'nın da desteğiyle kurulan tesis sayesinde ilçe ekonomisine büyük destek verileceğini söyledi.

Tetik, ilk planda amaçlarının üreticilerin ürünlerine değer kazandırmak olduğunu belirterek, "Bölgemizde üreticilerimiz ürünlerini bize getiriyor onları işliyoruz. Şu an salçalık domates işleme faaliyeti devam ediyor. Günde iki ton domates işleme kapasitesine sahibiz. Günlük 800 kilogram salça çıkarıyoruz." dedi.

Günümüzde doğal gıdaya dönüş olduğunu dile getiren Tetik, "Tesiste ev tipi salça üretiliyor. Artık günümüzde doğallığa yönelik bir yönelme başladı. Biz de kamu eliyle bu işin nasıl yapılabileceğini gösterme, üreticimizin elindeki domatesleri değerinde alma ve para kazandırma adına bu tesisi kurduk." diye konuştu.

Ülke genelinden sipariş

Tetik, ülkenin birçok yerinden talep aldıklarını söyledi.

Tesisin bu yaz faaliyete girdiğini dile getiren Tetik, şunları kaydetti:

"Şu an bölgemizde tüketilen salçayı yapıyoruz. Önceden kendi evinde salça yapanlar siparişini bize vermeye başladılar. Bilecik'te tüketime sunulan salçayı, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa gibi birçok ile de gönderiyoruz, yoğun sipariş alıyoruz. İsteyene doğal köy salçasını, kavanoz salçasını gönderiyoruz. Şanlıurfa'dan toptan satış firmaları aradı biz de bu salçadan istiyoruz diye. Oraya da gönderiyoruz, çoğu zaman talebe yetişemiyoruz. Çünkü bizim salçamız doğal yöntemlerle üretildiği için tüketimi de Türkiye genelinde yaygınlaşmaya başladı. "

Tetik, üreticilerin domatesleri kendilerine teslim ettikten sonra ürünün ilk olarak hijyenik bir şekilde yıkandığını, beşe bölünerek haşlandığını, püreye çekilmesinin ardından 5 saat kaynatıldığını ve kavanozlara koyulduktan sonra etiketlerinin yapıştırıldığını ifade etti.

Gaziler köyünden Emrah Seyyar, kendini bildiği günden bu yana çiftçilik yaptığını belirterek, "Yağışlar nedeniyle çok sıkıntı çektik. Şimdi biraz canlandı. Belediyenin de verdiği destekler ile tekrar ümitlendik. Bugün tarlada çalışıyoruz ve topladığımız domatesleri belediyeye veriyoruz. Onlar da salça yapıyor." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Belediye Ev Tipi Salça Üretti Yoğun Talep Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mansur Yavaş: Belediyelerin Borçları İsrafı Gösteriyor
    11:46 Mansur Yavaş: Belediyelerin Borçları İsrafı Gösteriyor

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AKP ve MHP'den devralınan belediyelerin toplam borcunun 100 milyarı bulmasını değerlendirdi. Yavaş, lüks belediye binaları yapmanın ve çöp projelere para harcamanın doğru olmadığını belirtti.

  • Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınmayı Destekliyor
    11:38 Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınmayı Destekliyor

    Muğla Büyükşehir Belediyesi, S.S. Madenler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile işbirliği protokolü imzalayarak üreticilere 500 balya kaba yem dağıttı. Büyükşehir Belediyesi, yem bitkisi ekimi yaparak çiftçilere destek oldu.

  • Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi
    11:25 Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi

    Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın Düzce Üniversitesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte geliştirdiği Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü projesinde üretim aşamasına geçildi. DÜFAM Laboratuvarına kurulan model fabrika ile fındık üreticileri, hasat ettikleri fındıkları işleyerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürebilecekler. Model fabrikanın test çalışmaları tamamlandığında açılışı yapılacak.

  • Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor
    11:15 Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor

    Şırnak'ın Silopi ilçesinde başlatılan 'Şırnak yer fıstığıyla şahlanıyor projesi' kapsamında çiftçilere sertifikalı tohum dağıtıldı. Projede 30 yer fıstığı üreticisine 2 milyon 250 bin TL değerinde tohum verildi. Dağıtım töreninde konuşan Şırnak Valisi Cevdet Atay, tohumların üreticilere bol ve bereketli kazançlar getirmesini diledi.

  • Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor
    11:13 Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor

    Bursa'nın Orhangazi ve İznik ilçelerinde yapılan gümüş balıkçılığında avlanan balıklar, cips haline getirilerek Yunanistan başta olmak üzere yurt dışına satılıyor. Gümüş balıkçılığı sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçılar ağlarını İznik Gölü'ne bırakmaya başladı. Balıkların öncelikli olarak Yunanistan'a ihraç edildiği ve burada cips haline getirilerek satıldığı belirtiliyor. Ancak İznik Gölü çevresinde soğuk hava depo yapılması halinde balıkların Türkiye'de işlenip paketlenebileceği ve yurt dışına gönderilebileceği ifade ediliyor.

  • Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi 460 Engelliye İş Sağladı
    11:13 Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi 460 Engelliye İş Sağladı

    Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM), bugüne kadar 460 engelli vatandaşın istihdamını sağladı. İşverenlerle iş arayanları bir araya getiren ESBİM, engelli bireylerin istihdam edilmesine katkı sağlıyor.

  • Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları
    11:09 Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları

    Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayınlanan Mart 2024 raporuna göre, Türkiye'de kart kullanımı hızla artmaktadır. Rapor, her beş kartlı ödemenin dördünün temassız olarak gerçekleştirildiğini ve toplam ödeme tutarının 1,2 trilyon TL'ye ulaştığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, ülkemizdeki toplam kart sayısı 406,7 milyona yükselmiştir. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar arasında da önemli artışlar yaşanmıştır. Kredi kartlarının sayısı yüzde 17, banka kartlarının sayısı yüzde 10 ve ön ödemeli kartların sayısı yüzde 23 artmıştır. Ayrıca, kartlı ödemelerde internetten yapılan işlemlerde yüzde 135 artış görülmüştür.

  • CHP Milletvekili: Çiftçiden alınan ürünler markette 4 katına satılıyor
    11:08 CHP Milletvekili: Çiftçiden alınan ürünler markette 4 katına satılıyor

    CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, çiftçiden alınan ürünlerin market raflarında 4 katına satıldığına dikkat çekerek, vatandaşların gıdaya erişiminin imkansız hale geldiğini belirtti. Başevirgen, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki farkın 4 kat olduğunu ifade etti. Ayrıca, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki uçurumun çiftçilerin ve tüketicilerin en büyük sorunu olduğunu vurguladı.

  • Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla
    11:08 Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla

    CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Merkez Bankası'nın 818.2 milyar liralık zararının, 8 bakanlığın bütçesinin toplamından daha fazla olduğunu belirtti. Uzun, bu zararın Adalet Bakanlığı bütçesinin 4 katından ve Sağlık Bakanlığı bütçesinden fazla olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu zararın 6 Şubat depremlerinde hesaplanan hasara eşit olduğunu söyledi. Uzun, Türkiye'nin sefalet endeksinde 5. sıraya yerleştiğini ve dar gelirli yurttaşların zor günler geçirdiğini vurguladı.


Advertisement