Belediye, Oda ve Siyasi Parti Başkanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü Kutladı - Son Dakika
Yerel

Belediye, Oda ve Siyasi Parti Başkanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü Kutladı

Mersin’de belediye, oda ve siyasi parti başkanları, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü yayınladıkları mesajlarla kutladı.

07.03.2017 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de belediye, oda ve siyasi parti başkanları, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü yayınladıkları mesajlarla kutladı.

Mesajında Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, kadının ihmal edildiği bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Toplumun temel taşını oluşturan ailenin en önemli parçasının kadın olduğunu vurgulayan Tuna, "Bir toplumun sağlıklı olabilmesi için öncelikle sağlıklı nesillere gereksinimi vardır. Sağlıklı nesillerin dünyaya gelmesi, kadınların fiziksel, ruhsal, sosyal yönden sağlıklı olmasıyla gerçekleşebilecek bir olgudur. Eğer kadın; mutluysa, sağlıklıysa ve umutluysa toplum ve ülke olarak biz de umutlu oluruz. Toroslar Belediyesi olarak kadınlarımızın sosyal hayatta daha etkin yer almalarını sağlamak ve kadının toplumdaki yerini güçlendirmek amacıyla bir çok projeyi hayata geçirdik. AB projelerimiz ve kısa adı TORTEK olan Toroslar Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarımızla kadınlarımızı meslek sahibi yapıyor, istihdam oluşturuyoruz. Kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla da ortak projeler hazırlıyor, sağlık, hukuk, aile içi iletişim ve girişimcilik konularında eğitim seminerleri veriyoruz. Dezavantajlı kadınlarımızın kendi işlerini kurmaları için mesleki ve girişimcilik eğitimlerimizle sertifika sahibi olmalarını sağlıyoruz. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM) ile yaptığımız ortak proje ile kadınlarımızı meme kanserinde erken teşhis için belli periyotlarda ücretsiz sağlık taramasından geçiriyoruz. Son zamanlarda artan boşanmaların önüne geçilmesi amacıyla açtığımız Evlilik Okulu projemizle de; evlendirme memurluğumuza başvuran çiftlerimize nikah akitleri öncesinde iletişim, hukuk ve sağlık başlıklarında eğitim seminerleri veriyoruz. Sosyolog, psikolog ve aile hekimi tarafından verilen bu eğitimler ile çiftler arasındaki bağın daha da arttırılmasını hedefliyoruz" dedi.

Türk milletinin, tarih boyunca her zaman kadınları baş tacı eden ve değer veren bir medeniyete sahip olduğunun da altını çizen Tuna, "Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 'Dünyada hiçbir ulusun kadını, Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, ulusumu kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar gayret gösterdim' diyemez sözleri ile kadınlara verdiği değeri en güzel şekilde ifade etmektedir. Bu vesileyle, 'cennet Anaların ayakları altındadır' hadisine layık olan başta evlatlarını vatan savunmasında kaybeden şehit annelerimizin, tüm annelerimizin ve anne adaylarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyor, sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum" ifadelerini kullandı.

Akdeniz Kaymakamı ve Belediye Başkanı Hamdi Bilge Aktaş ise kadınların erkeklerle eşit haklara kavuşabilmesi için verdiği mücadelenin başlangıç tarihi olan 8 Mart'ın yıldönümünde kadın-erkek eşitliği yolunda elde edilen kazanımların arttırılması gerektiğini belirterek, "Dünyada demokrasinin gelişmesi ile birlikte kadınlar da eşit haklara sahip olma yolunda önemli kazanımlar elde ettiler. Ancak ülkemizde kadın hakları konusunda büyük ve köklü değişiklikler, dünyanın gelişmiş birçok ülkesinden bile önce, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte gerçekleşti. Nitekim 4 Nisan 1926'da Medeni Kanunun kabulünün ardından birden fazla kadınla evlenme, küçük yaşta evlenme kaldırıldı. Evli kadının haklarını daha iyi koruyan esaslar kabul edildi, miras hukukunda cinsiyet ayrımı kaldırılarak kadın ve erkeğin eşitliği sağlandı. Yine İsviçre dahil birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce, 1930 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. Kadınlarımız çalışma ve sosyal yaşamda daha aktif rol alarak, adeta toplumun mimarları haline geldiler" şeklinde konuştu.

Bütün bunlara rağmen, son yıllarda kadına yönelik baskı ve şiddetin arttığına da dikkat çeken Aktaş, "Toplumumuzun bu kanayan yarasına karşı hepimize, ancak en çok da yöneticilere büyük görevler düşmektedir. Başbakanlık ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı çerçevesinde mevzuat düzenlemeleri, farkındalık yaratma ve zihniyet dönüşümü çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca, aynı plan doğrultusunda koruyucu ve önleyici hizmet sunumu ve şiddet mağdurlarının güçlenmesi, sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi ve uygulanması ile kurum kuruluşlar arası işbirliği geliştirilmektedir. Bu 5 temel alanda gerçekleşecek iyileştirme ve düzenlemelerin yansımalarını kısa zamanda göreceğimize inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum" dedi.

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da son yıllarda kadına yönelik şiddetin arttığını kaydederek, aslında şiddetin eskiden beri var olduğunu ancak son yıllarda kadınlar konusunda başta basın olmak üzere bir farkındalık yaratılmasıyla daha çok gözler önüne serildiğini belirtti. Bu anlamda var olan şiddetin basın mensupları sayesinde gün yüzüne çıktığını, üstünün kapatılmadığını vurgulayan Tollu, bu hassasiyeti taşıyan tüm basın mensuplarına teşekkür etti. Tüm insanların eşit olduğuna vurgu yapan Tollu, "Daha da net ifade edersek, kadınlar daha da fazla önem arz etmektedir. Çünkü onlar olmasa bizler olmayız. Bunu fizyolojik anlamda söylemiyorum. Kadınlarımız anadır, başarının arkasında durandır. Kadınlarımız fiziksel anlamda şiddete maruz kalan değil, her anlamda el üstünde tutulması gereken insanlardır. Bu duygu ve düşüncelerle 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlar, daha güzel bir dünya dilerim" ifadelerini kullandı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye olarak en büyük zenginliğimizin insan olduğunun altını çizerek, "Ancak, nüfusumuzun yüzde 50'sini kadınlar oluşturmasına rağmen, ülkemizde kadınlarımızın iş gücüne katılımı yüzde 25. Girişimci kadın anlamında bu oran yüzde 6-7'lerde. Eğitim sektörü hariç kadınların baskın olduğu sektör neredeyse yok. Kadınlarımız hayatın içinde değil, ekonominin ve üretimin yeterince parçası değil. Çalışan kadınlarımızın ise hak ettikleri düzeyde olmadıkları bir gerçek. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, son yıllarda yaptığımız eğitim projelerinin büyük bir kısmının özellikle genç kızlarımıza ve kadınlarımıza yönelik sertifika kursları, kişisel gelişim ve mesleki eğitimler olması Odamızın konuya verdiği önemin bir göstergesidir. TOBB öncülüğünde, MTSO çatısı altında oluşturduğumuz İl Kadın Girişimciler Kurulu çalışmaları ile kadınlarımızı sadece bir çalışan olarak değil, bir işveren olarak, kentimizin zenginliği olan girişimcilerimiz olarak görmek istiyoruz. Çünkü iş gücüne katılım yüzde 25 olan kadınlarımızın girişimci oranı ise daha kötü, sadece 6-7 düzeyinde. Ülke olarak en büyük zenginliğimizi israf ederek dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içine girmeye çalışıyoruz. Bir toplumda kadınlar hak ettiği yerde değilse, o toplumun gerçek anlamda bir medeniyete sahip olduğu söylenemez. Bu anlamda, kadınlarımızı gerek çalışma yaşamında gerekse toplumsal anlamda hak ettikleri düzeye getirmek, hak ettikleri eğitime ulaşmalarını sağlamak, onları toplumda yüceltmek aslında medeniyetimizi, Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi yüceltmektir. Bu anlamda, kadınlarımızın ülkemizin en büyük zenginliği olduğuna inanan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadılar Günü'nü kutluyoruz" diye konuştu.

AK Parti Mersin İl Başkanı Cesim Ercik ise Türkiye'nin kurtuluş mücadelesinden bu yana kadınların hem toplumun gelişmesinde hem de milli iradeye sahip çıkılması açısından önemli katkılar sağladığını belirterek, "En son 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında kadınlarımızın yaptığı fedakarlıklar halen hafızalarımızdadır. Hem toplumun hem de ailenin temelini oluşturan kadınlarımızın daha fazla siyasi arenada boy göstermesi ve söz sahibi olabilmesi önemlidir. Bu noktada AK Parti Hükümeti kurulduğu günden bu yana kadınlarımıza her zaman pozitif ayrımcılık yapmış ve siyasette daha fazla söz sahibi olmalarını sağlamıştır. Hükümetimiz kadınlarımızın her zaman hakkını vermiştir. Hayata geçirilen projelerle, geleceğin kadınları, anneleri olan kız çocuklarımızın eğitimine önem verilmiş; kadın hakları, aile ve çocuk eğitimi gibi pek çok konuda, gerek devletimiz gerek sivil toplum kuruluşları ve kadın örgütleri tarafından eğitim çalışmaları yapılmıştır. Bundan sonraki süreçte de aynı bilinç ve sorumlulukla hareket edeceğimizin bilinmesini ister, başta Mersinli kadınlarımız olmak üzere tüm dünyada ve ülkemizde her türlü bedeni ve ruhi şiddetten uzak, adalete, eşitliğe, barışa ve huzura katkı sağlayıp, geleceğe güvenle bakmamıza vesile olan kadınlarımızın gününü kutluyorum" şeklinde konuştu.

AK Parti Mezitli ilçe Başkanı İhsan Gültekin de hayatın her alanında kadınların fedakarlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil ettiğini ifade ederek, kadınların sonsuz sevgi ve hoşgörüyle yetiştirdikleri nesillerle de geleceğin şekillendirilmesinde en önemli katkıyı sağladıklarının altını çizdi. Gültekin, "Hükümetimiz her geçen gün kadın-erkek eşitliği, kadın haklarının korunması, kadına karşı şiddetin önlenmesi ve kadınların istihdamıyla ilgili önemli yasal düzenlemelere imza atarak kadına yönelik şiddetin son bulması için çalışıyor. Kadınlarımız; bizlerin en iyi şekilde yetişmesini sağlayan, gelecek nesillerin mimarlarıdırlar. Toplumsal yaşamın her kademesinde önemli roller üstlenen kadınlarımız, üstün fedakarlık duygusu içinde yaptıkları çalışmalarla, ülkenin her açıdan kalkınmasında büyük bir payın sahibi olmuşlardır. Bu nedenden dolayı büyük saygıyı hak eden kadınlarımıza yönelik gerçekleştirilen çirkin saldırıların ve şiddetin tüm dünyada son bulması için dua ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü'nü kutlar, başarılı ve mutlu bir yaşam sürmelerini temenni ederim" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Belediye, Oda ve Siyasi Parti Başkanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement