Belediye Pasajı Esnafı Çözüm Bekliyor - Son Dakika
Yerel

Belediye Pasajı Esnafı Çözüm Bekliyor

Belediye Pasajı Esnafı Çözüm Bekliyor

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatları yenilenmediği için geçtiğimiz günlerde mühürlenen Belediye Pasajı esnafı sorunun çözülmesini istedi.

05.08.2016 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatları yenilenmediği için geçtiğimiz günlerde mühürlenen Belediye Pasajı esnafı sorunun çözülmesini istedi.

Pasajın önüne '52 esnaf günlerdir çözüm bekliyor' yazılı dev bir pankart asan esnaf adına açıklamalarda bulunan Pasaj Başkanı Zeki Aslan, günlerdir kapalı olan iş yerlerinden dolayı aylık çeklerini ödeyemedikleri için icralık olma endişesi taşıdıklarını söyledi. Aslan, "Bilindiği üzere çok uzun yıllardır Belediye Pasajı olarak faaliyet yürüten esnaflarımızın dükkanları 11 Temmuz'da mevcut ruhsallarımızın tarihlerinin geçmesi nedeniyle yenilenmemesinden dolayı mühürlenmiş ve iş yerlerimiz eşyalarımız içeride kalmak sureliyle kapatılmıştır. Biz esnaflar, Van'da medyana gelen büyük depremlerden sonra söz konusu binanın ağır hasarlı olması gerekçesiyle tahliye edilmek istendik. 2012 yılında başlayan yargı süreci, belediye başkanlığı ile uzlaşma üzerine durduruldu ve bugüne kadar kiralarımızı ödemek suretiyle bu binada kiracı olarak kalmaya devam ettik" dedi.

"Halihazırda tahliye kararı söz konusu değildir"

2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından binaya ilk olarak ağır hasarlı raporu verildiğini, ancak sonrasında yapılan incelemelerde binanın ağır hasarlı olmadığını belirten Aslan, "Daha sonra alınan 24 Temmuz 2015 tarih ve 454 numaralı encümen kararı ile binanın ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle kira sözleşmesinin feshi ve tahliye kararı alındı. Biz esnaflar bu encümen kararına karşı Van 3. İdare Mahkemesi 2016/92-esas sayılı dosyasında dava açtık ve bu encümen kararının yürütmesini 27 Mayıs 2016 tarihinde durdurduk ve bu davamız şu an devam etmektedir. Van 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurmasının nedeni, bu binanın iki farklı raporu olmasındandır. Bu raporlardan biri 12 Kasım 2011 tarihli olduğu ve ağır hasarlı olarak gösterilmesi, bir diğer raporun ise 5 Mayıs 2012 tarihli olduğu ve ağır hasarlı olmadığı şeklinde hazırlandığı, bu gerekçeyle de binanın hasar durumunun net olmadığı ve tahliye yapılamayacağıdır. Haliyle halihazırda bir tahliye kararı söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

"Haklıyken haksız duruma düştük"

Haklı durumundayken kendilerinin haksız durumuna düşürüldüğünü aktaran Aslan, "İş yeri çalıştırma ruhsatlarımızın süresi dolması ile belediye başkanlığına yeni ruhsat için başvurduk. Belediye başkanlığı, encümen kararına dayanarak yeni ruhsat veremeyeceğini söyledi. Bu durum üzerine iş yerimizin ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlendi. Bu yapılan idari İşlemlerde hem hukuka, hem de vicdana aykırı olup bu konuda açmış olduğumuz davamızda devam etmektedir. Hala devam eden davalar varken ve bina ile ilgili durum net değilken, iş yerlerimiz için yeni ruhsatlar almak için süresinde başvurumuza rağmen, yürütülmesi durdurulmuş bir encümen kararına dayanarak ruhsat talebimiz geri çevrildi. Bunun sonrasında ise iş yerlerimizin mühürlenmesi bizlerde ve kamuoyunda da derin yaralar oluşturmuş, bizlere haksız ve işgalci gözüyle bakılmıştır" diye konuştu.

Aylık çeklerini ödeyemeyen esnafın icralık olma endişesinden dolayı seyyar satıcılığa başladığına dikkat çeken Aslan, bu konuda kendilerine verilen sözlerin ve ekmeklerinin peşinde olduklarını ifade etti. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Belediye Pasajı Esnafı Çözüm Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement