Belediyeler Borçta - Son Dakika
Ekonomi

Belediyeler Borçta

Ege Bölgesi'ndeki 7 İl Belediyesinin Toplam Borcu 629.5 Milyon Tl'ye Ulaştı. Balıkesir, 227 Milyon Tl ile En Borçlu, Çanakkale İse 16 Milyon Tl ile En Az Borçlu Belediye Oldu.

28.05.2009 01:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EGE Bölgesi’ndeki 7 il belediyesinin toplam borcu 629.5 milyon TL’ye ulaştı. Balıkesir, 227 milyon TL ile en borçlu, Çanakkale ise 16 milyon TL ile en az borçlu belediye oldu. Kucaklarında yüklü miktarda borç bulan belediye başkanları tepkilerini dile getirdi. Manisa’da Bülent Kar (AKP), Balıkesir’de Sabri Uğur (AKP), Uşak’ta Mesut Apaydın (AKP) ve Aydın’da İlhami Ortekin’den (DP) görevi devralan başkanlar isyan etti.

Balıkesir Belediye Başkanı MHP’li İsmail Ok, "227 milyon TL borç var. Manisa’nın 94 milyon TL borcu varmış, kavga sürüyor. Bir de bize bakın. Dönemimizde, başta asfalt paralarının alınmaması olmak üzere, tüm sözlerimizi yerine getirmek için çaba göstereceğiz" dedi.

Kemer sıkılacak

100 milyon TL borçları bulunduğunu bildiren Aydın Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu da, "Bu borç Aydın için çok fazla. Bir ödeme planı yaptık. Borcun yarısını bir yılda ödeyeceğiz. Giderlerimizi kısıp, gelirlerimizi artırmaya ve özenli kullanmaya çalışıyoruz. Kemer sıkacağız" diye konuştu.

Uşak Belediye Başkanı MHP’li Ali Erdoğan ise geçen dönemden kalan 55 milyon 420 bin TL borç yüzünden zor bir döneme girdiklerini vurguladı, "Hizmet mekanizmasında olanlar kamu kaynaklarını en iyi şekilde kullanmalıdır. Borç nedeniyle sıkıntı çekeceğimiz kesin görülüyor. Tasarruf edeceğimiz bir döneme girdik" görüşünü savundu.

92 milyon TL borçla görevi aldıklarını aktaran Manisa Belediye Başkanı MHP’li Cengiz Ergün de "Borç umduğumuzun üzerinde çıktı. Bizden önceki AKP’li yönetim 35 milyon TL özelleştirme geliri elde etmesine karşın bu borcu bırakmış. Yurt dışından proje karşılığı hibe kredi almak veya çok düşük faizli kredi almanın peşindeyiz. Göreve geldiğimizden bu yana 17 milyon TL’lik tasarrufa gittik. 12.8 milyon TL’ye yapılmaya başlanan yeni belediye binası projesini iptal ettik" diye konuştu.

Onlar yakınmıyor

29 Mart’ta koltuklarını koruyan üç başkan ise borçların geçen dönemki yatırımlardan kaynaklandığını savundu. Yerel seçimle birlikte kendilerine bağlanan 13 belde belediyesinden dolayı 32 milyon TL borç devraldıklarını, daha önceki dönemden de 60 milyon TL bulunduğunu kaydeden Denizli Belediye Başkanı AKP’li Nihat Zeybekci, "92 milyon TL borç var. Bu büyük değil. 2009 bütçemiz 250 milyon TL. Personele borcumuz yok, yatırımlarımız sürüyor. Mali sıkıntımız yok" dedi.

Muğla Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün de 47 milyon TL borç bulunduğunu açıkladı, "Bu borcun Dünya Bankası’ndan olan kısmı kanalizasyon ve altyapıdan kaynaklanıyor. İller Bankası’ndan olan kısmıyla asfalt ve parke yol yapımı var. Personele, esnafa ve müteahhitlere borcumuz yok. Yatırım için borçlandık, bunun da geri dönüşümü hizmet olarak halka yansıyacak. Hükümetten yeterince destek alamıyoruz" diye konuştu.

Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan da, "16 milyon TL borcumuz var. Düzenli ödüyoruz. İller Bankası’nın risk analizinde kredi limiti yüksek belediyeler arasındayız. Belediyemizin 43.7 milyon TL geliri var. Kendi yağıyla kavrulan bir bütçeye sahibiz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Belediyeler Borçta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement