Belediyelerin Yoksullukla Mücadelesi Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Belediyelerin Yoksullukla Mücadelesi Sürüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 17 Ekim 1993'te söz konusu günü tüm ülkelerde yoksulluğun ortadan kaldırılması ve farkındalığın arttırılması için "Dünya Yoksullukla Mücadele Günü" olarak belirledi.

17.10.2017 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEFA MUTLU - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 17 Ekim 1993'te söz konusu günü tüm ülkelerde yoksulluğun ortadan kaldırılması ve farkındalığın arttırılması için "Dünya Yoksullukla Mücadele Günü" olarak belirledi.

Çok kez tanımı yapılan yoksulluk, beslenmede, eğitimde, sağlıkta, sosyo-kültürel yaşama gibi alanlara katılımda yoksunluğu ifade ediyor.

Bu anlamda Türkiye'de merkezi yönetimin haricinde yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları yoksulluğun ortadan kaldırılması için farklı alanlarda çok çeşitli projeleri hayata geçiriyor.

İstanbul'daki belediyeler sosyal yardımları ve çalışma hayatına yönelik eğitimleri öncelerken, yoksulluğun ortadan kaldırılması için projelerini çeşitlendirmeye devam ediyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Çekmeköy Belediyesi, projelerde ailelerin kendi gelirlerini elde edebilmesi üzerine yoğunlaşıyor. Belediye eleman ihtiyacı olanlar ve iş arayanları "İstihdam masası"nda bir araya getiriyor.

Bu sayede yüzlerce kişiyi iş sahibi yapan belediye, maddi durumu yetersiz bir aile ile varlıklı bir ailenin eşleştiği başka bir projede, ailelere rehberlik hizmetleri sunuyor. Eğitim, sağlık ve kira gibi giderlere destek veren belediye, kardeş aile projesinde isteğe göre aileleri bir araya getiriyor.

Çekmeköy Belediyesi ayni ve nakdi yardımlara da ağırlık verirken, yardımlar öncesinde belediyeye bağlı sosyologlar saha araştırması yapıyor. Saha araştırmasını 3 ve 6 aylık periyotlarla yenileyen belediye, bu sayede yapılacak yardımın içeriği ve miktarını belirliyor.

Belediye bünyesinde kurulan ekipler, Çekmeköy sınırları içerisindeki bütün hanelere ulaşmak için çalışırken, yalnız ve bakıma muhtaçlara evde sağlık hizmetinin yanı sıra 365 gün sıcak yemek ulaştırıyor.

Sarıyer Belediyesi

Sarıyer Belediyesi yoksullukla mücadele etmek için, maddi desteğe muhtaç ailelere, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 38 maddesinin (n) bendi gereğince ayni ve nakdi yardımlarda bulunmaya devam ediyor.

Bu kapsamda belediye yıllık ortalama 9 bin hasta bezi, 7 bin 500 kişilik eğitim, 300 sünnet kıyafeti, bin 462 kişiye nakdi yardım, 20 bin ramazan gıda kolisi, hasta yatağı, tekerlekli sandalye, akülü araç gibi destekleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Öte yandan Sarıyer Belediyesi, fırtına ve kar gibi doğa olaylarında evleri hasar görenlerin tadilatlarını üstlenirken, ayni ve nakdi yardımlarda asker ailelerine öncelik tanıyor.

Beylikdüzü Belediyesi

Beylikdüzü Belediyesi ise 2015'te kurulan "Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü" kapsamında yoksullukla mücedelesini sürdürüyor.

Sosyal işlevselliğini yerine getiremeyen ya da yerine getirmekte büyük zorluk yaşayan, bu yönüyle sosyal sorunları oluşturan nüfus gruplarına; maddi, manevi, ruhsal ve duygusal destekler sunan Beylikdüzü Belediyesi, bireyler arası yoksunlukları, fırsat eksikliklerini ve bireysel haklardan yoksunluğu azaltmayı hedefliyor.

Beylikdüzü ilçe sınırlarında yaşayan bireyler için "Gıda Bankası", "Dosteller" giyim ve ikinci el ev eşyası mağazası, yakacak ve eğitim desteklerinin yanı sıra, çocuklara bayramlarda giyim yardımı sağlıyor.

Ayrıca ilçede yaşayan ihtiyaç sahibi yaşlı ve engelli vatandaşlar için evlere sıcak yemek, evde öz bakım, kuaför ve temizlik hizmetleri ücretsiz olarak sunuluyor.

Beylikdüzü Belediyesi ayrıca, madde bağımlısı bireylerin sosyal hayata kazandırılması ve tedavileri için çalışmalarını sürdürürken, aile ve toplum refahını arttırmak üzere, "Aile Danışma Merkezi" kurumunu ihdas etti.

Tuzla Belediyesi

Tuzla Belediyesi kurulan "Gönül Elleri Çarşısı" ile "veren el ve alan el" arasında köprü kuruyor. Belediye, bütün sosyal yardımları tek çatı altında toplayarak, ihtiyaç sahibi ile yardımseveri tek noktada buluşturdu. Gönül Elleri Çarşısı ile giyim, beyaz eşya ve mobilya gibi ihtiyaç fazlası ve yeni eşyalar, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

Belediye ayrıca, sosyal doku çalışmaları kapsamında dezavantajlı kesimlere desteklerini sürdürüyor. "Halk Günü" ve "Tuzla Belediyesi Beyaz Masa" projeleri bu çerçevede hayata geçirildi.

Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'nın bizzat katılarak halkın taleplerini dinlediği toplantılar sonrasında, Sosyal İnceleme Komisyonu'na bağlı tespit ekipleri, başvuru ve talepte bulunanları yaşadıkları ortamda ziyaret ediyor.

İnceleme sonunda ihtiyaç sahibi ailelere verilecek yardımlar, belediye ekiplerince ulaştırılıyor. Gönüllü Eller Çarşı kapsamındaki çalışmalarda bugüne kadar 14 bin 792 aileye ulaşıldı. Öte yandan belediye bünyesinde kurulan "Sosyal İnceleme", "AR-GE", "Yetimler", "Özel Çocuklar", "Yaşlılar", "Çocuk ve Gençlik", "Eğitim" "Aileyi Güçlendirme", "El Sanatları", "Şehit ve Gazi Aileleri", "Gönüllüler" komisyonlarıyla mesleki eğitimler ve yardımlar konusunda organizasyon sağlanıyor.

Esenler Belediyesi

Esenler Belediyesi, ihtiyaç sahibi yoksul vatandaşlara yardımların ulaştırılması için uygulanacak projeleri "Esenler Dayanışma ve İyileştirme Merkezi" (EDİM) çatısı altında yürütüyor.

"Sosyal Belediyecilik Proje Yarışması"nda birincilik sahibi Esenler Belediyesi, EDİM projesi kapsamında ihtiyaç sahibi ailelere EDİM Kart dağıtıyor. Aileler ihtiyaç durumlarına ve çocuk sayılarına göre, kartlara yüklenen kredilerle alışverişlerini yapabiliyor.

Esenler Belediyesi ayrıca, "Kardeş Aile" projesiyle hayat standardı yüksek ailelerle mağdur, muhtaç ve yoksul aileler arasında manevi kardeşlik köprüleri kuruluyor. Gönüllülük esasına göre projeye katılan aile, belirlenen kardeş aileye ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir geçim seviyesine ulaşıncaya kadar her konuda destek veriyor. Bugüne kadar 90 ailenin yararlandığı proje ile toplumda yardımlaşma ve hayır yapma bilinci yaygınlaştırılıyor.

İlçede ayrıca Esenler Belediyesi Kariyer Merkezi (ESKAM) Projesi kapsamında 2009'dan buyana 29 bin 612 kişinin iş sahibi olması sağlandı.

ESKAM ile EDİM projesinden yararlanan vatandaşların büyük bir kısmı da işe yerleştirildi. Bu sayede EDİM projesinden yararlanan aile sayısı 2 bin 611'den 905'e geriledi.

Sultangazi Belediyesi

Sultangazi Belediyesi, her gün 2 bin aileye sıcak yemek ulaştırırken, 2009'dan bu yana 925 adet halı, 720 adet çekyat, bin 950 adet battaniyeyi de ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Öte yandan Elden Ele Yardım Merkezi faaliyetlerinde 17 bin 728 kişiye 3 milyon 604 bin 913 lira kredi desteği verildi. Bu yıl içinde ise 2 bin 582 kişiye 775 bin 786 liralık kredi desteği sağlandı.

Evde Bakım Hizmetleri kapsamında 94 kişiye evde bakım ücreti bağlanırken, engelliler için 897 tekerlekli sandalye yardımı gerçekleştirildi. Sultangazi Belediyesi 2009'dan bugüne ihtiyaç sahibi vatandaşlara toplam 9 bin 900 adet mont, 9 bin 775 çift ayakkabı yardımı yapıldı. Ayrıca kardeş belediyelere yardımlarını sürdüren Sultangazi Belediyesi, dezavantajlı gruplar başta olmak üzere yoksullukla mücadele eden birey ve ailelere yardımlarını ulaştırıyor.

Beyoğlu Belediyesi

Beyoğlu Belediyesi, 2010'da kurduğu Sosyal Market ile yoksul ailelere desteğini sürdürürken, 5 bin 500 aileden yaklaşık 30 bin kişiye aylık, üç aylık ve altı aylık olmak üzere maddi durumlarına göre sürekli yardım ulaştırıyor.

Diğer yandan Beyoğlu Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan "Muhtaç Er Ailesine Yardım Bürosu" ile ihtiyaç sahibi asker ailelerine maddi yardım yapılıyor.

Bunların dışında Beyoğlu'nda yaşayan yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşlar için evde bakım hizmeti ve AŞ evi hizmeti sağlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Belediyelerin Yoksullukla Mücadelesi Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.


Advertisement