Bengi: Gazetecilikte Güven Esastır - Son Dakika
Güncel

Bengi: Gazetecilikte Güven Esastır

Anadolu Ajansı (Aa) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilmi Bengi, Gazetecilik Mesleğinde Güvenin Esas Olduğunu Belirterek, 'Öncelikle Muhabirinize Güveneceksiniz, Güvenmediğiniz Muhabiri Zaten İstihdam Etmeyeceksiniz' Dedi.

30.11.2009 23:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilmi Bengi, gazetecilik mesleğinde güvenin esas olduğunu belirterek, ''Öncelikle muhabirinize güveneceksiniz, güvenmediğiniz muhabiri zaten istihdam etmeyeceksiniz'' dedi.

Hilmi Bengi, TRT'de yayınlanan ''İşin Doğrusu'' programında, Doç. Dr. Ünsal Ban'ın sorularını yanıtladı.

Editörün, yayınladığı habere genel müdür adına imza koyduğunu ve yayınladığı haberin tüm sorumluluğunu taşıdığını ifade eden Bengi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Anadolu Ajansı milli bir kuruluştur, Atatürk'ün kurduğu bir kuruluştur. İlk haberlerinin Atatürk'ün onayıyla yayına verildiği bir kurumdur. Dolayısıyla bizdeki yayıncı Atatürk'ün kurduğu bir ajansın sorumluluğunu taşıyarak haberi yayına koyar. Bu öyle bir sorumluluktur ki hata yapma lüksünüz bile olmamalıdır. Eğer, Anadolu Ajansı 89 yıllık geçmişinde 'güvenilir haber ajansı', 'doğru haber ileten haber ajansı', 'Anadolu Ajansı geçtiyse doğrudur' şeklinde izlenimi vatandaşlar üzerinde bırakan bir haber ajansı olmuşsa, bu sorumluluğun, bu güvenin bu doğru habercilik ilkesinden şaşmamasının neticesinde olmuştur.''

''AA'nın bundan sonraki çizgisi nasıl olacak?'' sorusunu yanıtlarken Bengi, AA'nın habercilik alanında zamanla yarıştığını vurguladı. ''Teknoloji bizi saliselerin ötesinde bir yarışın içene soktu'' diyen Bengi, canlı yayınlarla rekabet etmek durumunda kaldıklarını kaydetti. Canlı yayın yapılan bir olayı, haber metni haline getirip abonelere ilettiklerini anlatan Bengi, şöyle devam etti:

''Haber kanalları, canlı yayınlar, internet haberciliği ortaya çıktıktan sonra, bunlar küçücük cep telefonu ile mobil hale geldikten sonra bizim işimiz çok daha zorlaştı. Teknolojiye uyumlu bir habercilik yapan kurum olmak durumundayız. Anadolu Ajansı olarak çağın gereklerine en uygun haberciliği yapmaya gayret ediyoruz. Haberi cep telefonları ile görüntülü iletir hale geldik. Cep telefonlarına hizmet verir hale geldik. Cep telefonları ile haberi görüntüyü iletir hale geldik ve cep telefonları vasıtasıyla tüketilir hale geldik. GSM şirketlerinin ikisi ile 3. nesil uygulamasının başladığı gün biz de eş zamanlı olarak videolu haber yayınına başladık. Diğer GSM operatörü ile önümüzdeki ay aynı şekilde yeni bir uygulamayı başlatıyoruz. Bunlar vatandaşlarımızdan çok büyük ilgi gördü ve çok kısa zamanda tahmin bile edemediğimiz abone sayısına ulaştık.''

Bengi, basın sektöründe, ''AA'ya abone olmayan basın kuruluşunun hayatını sürdürmesinin zor ve yeni çıkacak bir gazetenin ilk önce AA'ya abone olmak durumunda olduğuna'' dair ifadelerin dile getirildiğini belirtti.

-TRT İLE PROTOKOL-

''Kardeş kuruluş'' TRT'nin, AA'nın haberlerini en iyi değerlendiren kuruluş olduğunu kaydeden Bengi, TRT ile AA'nın zaman zaman habercilik alanında işbirliği yaptığını anlattı. Bengi, ''TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile bir araya gelerek özellikle yurt dışında ortak çalışma mekanizmalarını geliştirecek bir sistem kurmak üzere belki bir protokol için adım atacağız. Daha evvelden benzer bir protokol var idi, belki onu biraz daha geliştireceğiz'' dedi.

-YABANCI ÜLKELERLE İŞBİRLİĞİ-

AA'nın uluslararası haber ajansları ile karşılıklı haber alışverişi yaptığını söyleyen Bengi, yaklaşık 80 haber ajansıyla işbirliği anlaşması bulunduğunu belirtti.

Suriye Haber Ajansının AA'dan aldığı haberlerden de yararlanarak Türkçe haber yayınına başladığını ifade eden Bengi, Çin Haber Ajansı ile fotoğraf, haber ve görüntü konusunda işbirliği yaptıklarını kaydetti. Bengi, Arnavutluk ve Romanya haber ajansları ile işbirliği protokolü imzalamayı hedeflediklerini bildirdi.

Bengi, şunları kaydetti:

''Önümüzdeki yıl Asya Pasifik Haber Ajansları Birliğinin Genel Kurulunu Türkiye'de yapacağız ve 3 yıl için dönem başkanlığını Türkiye üstlenecek. Gelecek yıl 90. kuruluş yıl dönümümüzü kutlayacağız. Asya Pasifik Ülkeler Haber Ajansları Birliğinin Genel Kurulunu vesile kılarak 2010 Kültür Başkenti olarak ilan edilen İstanbul'umuzda Asya ve Avrupa haber ajanslarını buluşturmayı planlıyoruz.''

-İL BÜLTENLERİ-

Yerel basının haber ihtiyacına da dikkati çeken Bengi, 81 ilin yerel ölçekli haberlerini ''İl Bülteni'' adıyla yayımladıklarını belirtti. Bengi, ''Genel bültenden ayrı olarak her gün 81 ayrı bülten çıkartıyoruz'' dedi.

Yerel basının il bültenlerine çok büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Bengi, Bengi, ''Görsel basında onlara görsel malzeme temin etme konusunda bazı sıkıntılarımız var. O da görüntülü haber ünitemizi yeni oluşturmamızdan kaynaklanıyor. Onları da giderdiğimiz zaman inşallah kapsama alanımızı biraz daha genişletmiş olacağız'' diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bengi: Gazetecilikte Güven Esastır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement