Berlinale: Meltem Kaptan'a Gümüş Ayı - Son Dakika
Yaşam

Berlinale: Meltem Kaptan'a Gümüş Ayı

Berlinale: Meltem Kaptan\'a Gümüş Ayı

Berlinale'de Altın Ayı'nın sahibi Carla Simón imzalı "Alcarràs" oldu.

17.02.2022 01:45  Güncelleme: 02:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Berlinale'de Altın Ayı'nın sahibi Carla Simón imzalı "Alcarràs" oldu. Türkiye kökenli aktris Meltem Kaptan, "Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush" filmindeki performansıyla Gümüş Ayı kazandı.Sıkı korona tedbirleri altında düzenlenen 72'nci Uluslararası Berlin Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu.

Berlinale olarak bilinen festivalde En İyi Film dalında Altın Ayı'yı İspanyol yönetmen Carla Simón'un imzasını taşıyan "Alcarràs" kazandı. Film, yazlarını Katalonya'da bir köyde geçiren, güneş panelleri yapılacağı için şeftali ağaçlarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olan bir ailenin geleceğine ilişkin kaygılarını anlatıyor.

Uluslararası Jüri Başkanı ABD'li yönetmen M. Night Shyamalan, oyuncuların "olağanüstü performansları" ve filmin "bir aile içindeki şefkat ve mizahı göstermedeki" başarısı nedeniyle "Alcarràs"ın Altın Ayı'ya layık görüldüğünü açıkladı.

Gümüş Ayı ödülleri

Carla Simón'un Altın Ayı kazanmasının yanı sıra iki kadın yönetmen de bu yılki Berlinale'de Gümüş Ayı kazandı. Berlinale'nin ana yarışmasına seçilen 18 filmden yedisi bir kadın yönetmenin imzasını taşıyordu.

Bolivya asıllı Meksikalı yönetmen Natalia Lopez Gallardo ilk uzun metrajlı filmi "Robe of Gems" (Değerli Taşlar) ile Jüri Ödülü dalında Gümüş Ayı'nın sahibi oldu.

Başrolünde Fransız oyuncu Juliette Binoche'un oynadığı "Avec amour et acharnement"in (Bıçağın İki Yüzü) yönetmeni Claire Denis, En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı kazandı.

Jüri Büyük Ödülü'ne Güney Koreli Hong Sangsoo'nun yönetmenlik koltuğunda oturduğu "So-seol-ga-ui yeong-hwa" (Romancının Filmi) layık görüldü.

Meltem Kaptan'a Gümüş Ayı

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Türkiye kökenli komedyen, yazar ve aktris Meltem Kaptan, Andreas Dresen'in yönettiği "Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush"daki (Rabiye Kurnaz George W. Bush'a karşı) Rabiye Kurnaz rolüyle Başroldeki En İyi Oyunculuk Performansı dalında Gümüş Ayı kazandı.

Gerçek bir olayı ele alan film 11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından terörle suçlanan ve ABD'nin Küba'daki Guantanamo Üssü'nde yaklaşık dört buçuk yıl boyunca tutuklu bulunan Bremen doğumlu Murat Kurnaz'ın annesi Rabiye Kurnaz'ın oğlunu kurtarmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Meltem Kaptan, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, ödülünü Rabiye Kurnaz'a ve sevgileri bütün sınırları aşan tüm annelere adadığını söyledi. Ödül konuşmasının bir bölümünü Türkçe yapan Meltem Kaptan anne ve babasına seslendi. "Kızlarınızdan tıp veya hukuk okumalarını istemediniz, 'kendi çizdiğiniz yolu takip edin' dediniz" ifadelerini kullanan Meltem Kaptan, bunun için anne ve babasına teşekkür etti.

Almanya'da televizyonlardaki komedi şovları ile tanınan Meltem Kaptan, Türkiye'de yönetmenliğin Ali Atay'ın yaptığı aksiyon komedi "Ölümlü Dünya"da da rol almıştı. "Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush" Meltem Kaptan'ın başrolünde oynadığı ilk film oldu.

Alman yönetmen Andreas Dresen'in yönettiği "Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush"un senaristi Laila Steiler de En İyi Senaryo dalında Gümüş Ayı kazandı.

Steiler, filminde basın toplantısında senaryoyu yazarken Rabiye Kurnaz ve avukatı Bernhard Docke ile yakın temas halinde olduğunu, filmi onların da beğendiğini anlatmıştı.

Diğer ödüller

En İyi Yardımcı Oyunculuk Performansı dalında Gümüş Ayı, Kamila Andini imzalı "Nana"daki rolüyle Laura Basuki'nin oldu.

2021'de oyunculuk ödüllerinde cinsiyet ayrımını kaldıran Berlinale'de en iyi kadın ve en iyi erkek oyuncu ödülleri yerine en iyi başrol ve en iyi yardımcı oyuncu kategorilerinde sadece birer ödül veriliyor.

Mükemmel Sanatsal Performans dalında Gümüş Ayı'ya "Everything will be ok" (Her Şey İyi Olacak) filminin Kamboçyalı yönetmeni Rithy Panh ve görüntü yönetmeni Sarit Mang layık görüldü.

Michael Koch'un yönetmenliğini yaptığı "Drii Winter" (Bir Parça Gökyüzü) de Mansiyon kazandı.

Berlin Film Festivali'nde M. Night Shyamalan başkanlığındaki Uluslararası Jüri, Ryüsuke Hamaguchi, Said Ben Said, Anne Zohra Berrached, Tsitsi Dangarembga, Connie Nielsen Karim Ainouz'den oluşuyordu.

Encounters'da ödül kazanan filmler

Uluslararası Berlin Film Festivali'nde sinemada cesaret gösteren, yeni bir anlatım dili arayan filmlerin seçildiği Encounters (Karşılaşmalar) seçkisinde ise En İyi Film ödülünü Avusturyalı yönetmen Ruth Beckermann'ın imzasını taşıyan "Mutzenbacher" kazandı.

"Unrueh" (Huzursuzluk) filminin yönetmeni İsviçreli Cyril Schäublin'in En İyi Yönetmen ödülüne, İranlı yönetmen Mitra Farahani de "Àvendredi, Robinson" (Cuma görüşürüz, Robinson) ile Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

50 bin euro tutarındaki GWFF İlk Film Ödülü'nün sahibi bu yıl "Sonne" (Güneş) ile Kurdwin Ayup oldu.

40 bin euro tutarındaki Belgesel Film Ödülü'nü ise Myanmar Film Kolektifi tarafından hazırlanan "Myanmar Diaries" (Myanmar Günlükleri) kazandı.

Korona gölgesinde festival

Berlinale'nin bu yıl yüz yüze yapılabilmesi için alınan korona tedbirleri nedeniyle festival, daha önceki yıllardan farklı oldu. Festivalin süresi kısaltılarak, geleneksel olarak cumartesi akşamı verilen ödül töreni, çarşambaya alındı. 20 Şubat Pazar günü sona erecek Berlinale'nin son dört günü ise halk günü olacak ve korona nedeniyle daha az kapasite ile hizmet veren sinema salonlarında film gösterimleri yapılacak.

Dünyanın farklı ülkelerinden sinema sektörünü buluşturan Avrupa Film Pazarı ve Berlinale Koprodüksiyon Pazarı ile Yetenek Kampüsü (Berlinale Talents) ise bu yıl sadece çevrim içi düzenlendi.

Jülide Danışman

(c)

Kaynak: Deutsche Welle

Son Dakika Yaşam Berlinale: Meltem Kaptan'a Gümüş Ayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ardahan'da Veterinere Götürülürken Kaybolan Buzağı Köylülerce Bulundu
    11:36 Ardahan'da Veterinere Götürülürken Kaybolan Buzağı Köylülerce Bulundu

    Ardahan'ın Bağdeşen köyünde hasta olan bir buzağı, veterinere götürülürken pikaptan düşüp kayboldu. Köylüler tarafından bulunan buzağı tedavi edildikten sonra sahibine teslim edildi.

  • Maltepe'de Yol Çöktü, Binaların Çatısına Çöken Yol Havadan Görüntülendi
    11:32 Maltepe'de Yol Çöktü, Binaların Çatısına Çöken Yol Havadan Görüntülendi

    Maltepe'de Gülensu Mahallesi Gazi Sokak'ta bariyerler ile kapatılan yol çöktü. Çökme sonucunda, yolun aşağısında bulunan bir gecekondunun çatısında hasar meydana geldi. Şans eseri olay sırasında yolda veya çevre evlerde kimsenin bulunmaması, muhtemel bir faciayı engelledi. Önceden alınan tahliye tedbirleri sayesinde, yol kenarındaki evlerde oturanlar zarar görmedi. Olay, dron ile havadan görüntülendi.

  • Yüksekova'da karla mücadele çalışması devam ediyor
    11:32 Yüksekova'da karla mücadele çalışması devam ediyor

    Hakkari İl Özel İdaresi ekipleri, kar yağışı nedeniyle kapanan köy ve mezra yollarının açılmasını için çalışmalarına devam ediyor. Karayolları 117. Şube Şefliği ise Şemdinli bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor.

  • Bolu Mengen'de çıkan yangında samanlık ve ev kullanılamaz hale geldi
    11:30 Bolu Mengen'de çıkan yangında samanlık ve ev kullanılamaz hale geldi

    Bolu'nun Mengen ilçesinde çıkan yangında samanlık, traktör ve ev kullanılamaz hale geldi. Olay yerine sevk edilen Mengen Belediyesinin itfaiye aracından tazyikli su çıkmasını sağlayan hortum pompasının çalışmaması ise vatandaşların tepkisine neden oldu.

  • Kemer Belediye Başkanı Yaşlılara İftar Yemeği Verdi
    11:30 Kemer Belediye Başkanı Yaşlılara İftar Yemeği Verdi

    Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, 'Yaşlılar Haftası' dolayısıyla Kemer'de yaşayan yaşlı vatandaşlara iftar yemeği verdi. Başkan Topaloğlu, yaşlı vatandaşlarla sohbet etti ve ihtiyaçlarını sordu.

  • Depremde dükkanını kaybeden afetzede berberden seyyar çözüm
    11:16 Depremde dükkanını kaybeden afetzede berberden seyyar çözüm

    Hatay'da asrın felaketinde iş yeri yıkılan Hakan Mutlu, seyyar berberlik yaparak geçimini sağlıyor. Depremzede esnaf, müşterilerini evlerinde ve iş yerlerinde tıraş ederek ekmek parasını kazanıyor. Seyyar berberden faydalanan müşteriler ise berber dükkanı olmadığı için onu yanlarına çağırıyor.

  • Erzurum'da kar yağışı ve tipi nedeniyle 21 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor
    11:15 Erzurum'da kar yağışı ve tipi nedeniyle 21 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

    Erzurum'da etkili olan olumsuz hava koşulları, ulaşımda aksamalara yol açtı. Kent genelinde kar ve tipi nedeniyle 21 kırsal mahallenin yolu kapandı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kapalı yollardaki karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

  • Anadolu Otoyolu'nda kaza: 1 kişi yaralandı
    11:13 Anadolu Otoyolu'nda kaza: 1 kişi yaralandı

    Anadolu Otoyolu'nun Bolu kesiminde meydana gelen kazada, İ.Ç. idaresindeki hafif ticari araç bariyere çarparak devrildi. Kazada araçta bulunan 1 kişi yaralandı. Olayın ardından sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralı sürücü, sağlık personelinin ilk müdahalesinin ardından İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesine kaldırıldı.

  • Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın çıktı: Mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sürüyor
    11:12 Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın çıktı: Mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sürüyor

    Esenyurt'ta 5 katlı bir binada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangına müdahale eden ekipler, binada mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Kars ve Ardahan'da Karın Ardından Soğuk Hava Etkili Oldu
    11:11 Kars ve Ardahan'da Karın Ardından Soğuk Hava Etkili Oldu

    Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve Ardahan'da kar yağışının ardından soğuk hava etkisini gösterdi. Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye düştüğü ilçede, araçların camları buz tuttu ve bina çatılarında buz sarkıtları oluştu. Belediye ekipleri, kar küreme çalışmalarına devam ederken, kızıl tilkilerin yiyecek bulmaya çalışması ve angutların dere kenarlarına gelmesi ise görüntülendi. Ardahan'da da gece hava sıcaklığı sıfırın altında 10 derece ölçülürken, buzlanma meydana geldi. Kağızman'a bağlı Günindi köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor.

  • Esenyurt'ta Yangın: Mahsur Kalanlar Kurtarıldı
    11:07 Esenyurt'ta Yangın: Mahsur Kalanlar Kurtarıldı

    Esenyurt'ta bir binanın bodrum katında çıkan yangın sonucu üst katlarda mahsur kalan bina sakinleri itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. İtfaiye ve polis ekiplerinin müdahale ettiği yangında dumandan etkilenen 3 kişi ambulansa alındı. Yangının söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor.

  • Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor
    11:01 Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesine bağlı Mehmetli beldesinde yaşayan depremzede aile, izin alamadığı için yıkılan evinin yerine ev yapamıyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan aile, yetkililerden yardım istiyor.


Advertisement