Beş Asırlık Muallimzade Hamamı, "Davutkadı Kültür Merkezi" Oldu - Son Dakika
Yerel

Beş Asırlık Muallimzade Hamamı, "Davutkadı Kültür Merkezi" Oldu

Merkez Yıldırım ilçesindeki 500 yıllık Muallimzade Hamamı, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilerek "Davutkadı Kültür Merkezi" adıyla faaliyete geçirildi Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: "Uzun süre harabe halinde kalan Muallimzade Hamamı'nı kültür merkezi olarak Yıldırım'a kazandırmaktan.

04.02.2014 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Yıldırım ilçesinde, Muallimzade Ahmet Efendi tarafından 1500'lü yıllarda yaptırılan Muallimzade Hamamı, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilerek "Davutkadı Kültür Merkezi" adıyla törenle hizmete açıldı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende, Kültür Merkezinin, Yıldırım'ın sosyal ve kültürel yaşamına ışık tutacağını bildirdi.

Bursa'nın ecdat yadigarı yapılarını özgün değerleriyle yenilediklerini belirten Altepe, " Osmanlı'nın ilk dönem eserlerini anıtsal yapılar olarak ayağa kaldırıyoruz. Farklı semtlerde bulunan han, hamam, medrese gibi tüm yapıları kendi öz değerleriyle buluşturuyoruz. Muallimzade Hamamı, hamam kimliğinin yanı sıra 500 yıllık tarihi boyunca dökümcülerin kullandığı dökümhane ve daha sonra da marangozların kullandığı bir alan olarak yaşadı. Uzun süre harabe halinde kalan Muallimzade Hamamı'nı kültür merkezi olarak Yıldırım'a kazandırmaktan dolayı heyecanlıyız" ifadesini kullandı.

Muallimzade Hamamı'nın 1500'lü yıllarda Kazasker Muallimzade Ahmet Efendi tarafından yaptırıldığını hatırlatan Altepe, bu anıtsal eserin, yılların yorgunluğuyla bugüne kadar geldiğini vurguladı.

Büyükşehir Belediyesi olarak binayı kamulaştırdıklarını ve restore ettirdiklerini duyuran Altepe, şunları kaydetti:

"Hamam, 1572 yılında Kazasker Muallimzade Ahmet Efendi tarafından Zeyniler Mahallesi'ndeki cami ile Aksu köyündeki cami, okul ve zaviyesine gelir için yaptırılmış. Yaşanan depremlerden harap duruma düşen hamam, zaman zaman kapsamlı onarımlar geçirmiş. Hamam, Celali isyanları sırasında tahribat yaşamış. 1613, 1655, 1730, 1744, 1830 yıllarında onarımlar görmüş. Zamanla dökümhane olarak kullanılan ve bu adla da anılan hamam, 2010'da kamulaştırıldı ve restore edildi. Kültür Merkezinde çok amaçlı salon, derslikler, çocuk gösteri salonu, genel ihtiyaç mekanları ve yönetim odası bulunuyor. Yapı, bölgenin öncelikleri göz önüne alınarak işlevlendirildi. Bu amaçla kültürel etkinlik merkezi kimliğinin yanında hamamın en önemli işlevi de Bursa temalı hediyelik eşya üretim merkezi olmasıdır. Bu kapsamda bir yandan usta sanatkarlardan tarafından üretimler gerçekleştirilirken diğer taraftan çevre halkına ebru, tezhip, sedefkarlık, filografi ve çini gibi kurslar verilecek."

Daha sonra Altepe, protokol üyeleriyle mekanın açılış kurdelesini keserek Muallimzade Hamamı Davutkadı Kültür Merkezi'ni gezdi.

Törene, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve vatandaşlar katıldı. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Beş Asırlık Muallimzade Hamamı, 'Davutkadı Kültür Merkezi' Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement