Beşiktaş Belediyesi Rüşvet ve İrtikap Davası Başladı - Son Dakika
Güncel

Beşiktaş Belediyesi Rüşvet ve İrtikap Davası Başladı

Beşiktaş Belediyesi Rüşvet ve İrtikap Davası Başladı

Eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar dahil 17 sanık, Beşiktaş Belediyesine yönelik rüşvet ve irtikap suçlarından yargılanıyor. İlk duruşmada tutuklu sanık Hüseyin Avni Sipahi rüşvet iddialarını reddetti ve tahliyesini talep etti. Tutuklu sanık Murat Hazinedar ise davanın siyasi bir kumpas olduğunu öne sürdü. İddianamede sanıklar hakkında toplamda 70 yıl 6 aydan 154 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

09.05.2023 20:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beşiktaş Belediyesine yönelik "rüşvet" ve "irtikap" suçlarından yargılanan, aralarında eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın da bulunduğu 17 sanık, hakim karşısına çıktı.

İstanbul 31. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya sanık Murat Hazinedar, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Duruşmada tutuklu sanık Hüseyin Avni Sipahi, tutuksuz sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları da hazır bulundu.

Duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Hüseyin Avni Sipahi, rüşvet iddialarını ve diğer iddiaların tamamını reddetti.

Sipahi, kendilerine karşı itibar suikastı yapılmak istendiğini düşündüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Vatansız değilim. Eşimi, çocuklarımı, bayrağımı bırakıp gidecek halim yok. Vakıflar kimseyi işe aldırmadı, vakfa kimseyi aldırmadım. Yapılan bağışların hepsini hayırseverlerin yaptığını düşünüyorum. Biz Allah'tan başka kimseden korkmayız. Doğru bildiğini yapıyor ve haksızlık yapmıyorsan korkacak bir şeyiniz yoktur. Ben Beşiktaş Belediyesinin imar danışmanıyım. Benim aşağıdakilere talimat verme, 'Şunu yapın-bunu yapmayın.' deme lüksüm yok. Kimseyi zorlamadım, yönlendirmedim, öyle bir sorumluluğum, yetkim, kastım da yoktur."

Hüseyin Avni Sipahi, tahliyesini ve beraatini talep etti.

"Kaçaklara izin vermeyerek rant kapısını kapattım"

Tutuklu sanık Murat Hazinedar ise "Sözde iddianame için savunma yapmayacağım. Hukuken çöp niteliğinde olan iddianameye karşı savunma yapmak, ona az da olsa meşruluk katar. Mahkemelerden ve bizi kirletenlerden hesap soracağım." diyerek, davanın siyasi bir kumpas davası olduğunu öne sürdü.

7 yıldır FETÖ ve PKK suçlamalarına maruz kaldığını ve hakkında düzenlenen MİT, MASAK raporlarının temiz çıktığını söyleyen Hazinedar, "Kaçaklara izin vermeyerek rant kapısını kapattım. Rahmetli İBB Başkanı Kadir Topbaş ve ekibiyle birlikte çalıştım. Kentin menfaati için çalıştım. Bankamatik memurluğuna izin vermedim. Hiç bankamatik çalışanımız olmadı. Mesai rantı ekonomisi vardı belediyede, bunları durdurdum. Şimdi belediye yeniden eski düzenine döndü." ifadelerini kullandı.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, savunmaların ve müşteki beyanlarının alınmaya devam edilmesi için duruşmayı yarına erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerince hazırlanan raporda, Beşiktaş Belediyesi çalışanlarının "irtikap" ve "rüşvet" suçlarını işlediği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu, bunun üzerine soruşturmaya başlandığına vurgu yapıldı.

İddianamede, "Başkan Murat Hazinedar'ın Beşiktaş Belediyesini bir şirket gibi yönettiği, Beşiktaş Belediyesine kendi eş ve dostlarını alarak aile şirketi statüsüne soktuğu, daha sonra aile şirketi statüsüne getirdiği belediyeyi halka hizmet etmekten çıkarıp ticarethane gibi işletmeye başladığı, halkın her başvurusunda işlem yapılmasını sağlamak için 'bağış' yatırılmasını zorunlu tuttuğu, bu durumun dosyada bulunan başvuru evrakları, müşteki beyanları, tanık beyanları, sanık Rifat Örnek ve Mehmet Uğur Şahin'in ikrara dayanan beyanları ve tape kayıtlarıyla sabit olduğu anlaşılmıştır." değerlendirmesine yer verildi.

Sanıklar hakkında istenen cezalar

İddianamede, Hazinedar'ın 8 kez "irtikap suçuna teşebbüs etmek"ten 20 yıldan 40 yıla kadar, 8 kez "irtikap" suçundan 40 yıldan 80 yıla kadar, 2 kez "rüşvet" suçundan 8 yıldan 24 yıla ve 5 kez "görevi kötüye kullanmak" suçundan 2,5 yıldan 10 yıla kadar olmak üzere toplamda 70 yıl 6 aydan 154 yıla kadar hapsi isteniyor.

Aynı suçlardan tutuklu sanıklardan eski Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Sipahi'nin 43,5 yıldan 96 yıla kadar, tutuksuz sanık eski Başkan Yardımcısı Rifat Örnek'in 29 yıldan 62 yıla kadar, tutuklu sanık Çetin Kırışgil'in de 10 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, diğer sanıklara 4 yıl ile 37 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası verilmesi talep ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Beşiktaş Belediyesi Rüşvet ve İrtikap Davası Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı
    23:23 Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı

    Bingöl'ün Merkeze bağlı Yelesen köyünde doğa yürüyüşü yapan 4 kişi, tırmandıkları kayalık alandan inemeyince 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye sevk edilerek yaptıkları çalışma sonucu 4 kişiyi bulunduğu yerden kurtardı.


Advertisement