Beste Yarışması Türk Bale Repertuvarına İki Yeni Eser Kazandırdı - Son Dakika
Yerel

Beste Yarışması Türk Bale Repertuvarına İki Yeni Eser Kazandırdı

Senem Yazıcı - İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV), kurucu başkanı anısına düzenlediği "Dr."

21.09.2012 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Senem Yazıcı - İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV), kurucu başkanı anısına düzenlediği "Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması", Devlet Opera ve Balesi repertuvarına iki eserin kazandırılmasına neden oldu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İzmir'de önceki gün final konseri yapılan 8. Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması'nda seçici kurul tarafından son ikiye bırakılan 2 eser olan Murat Cem Orhan'ın "Kuyucaklı Yusuf" ve Mesruh Savaş'ın "Zümrüd-ü Anka" bale müzikleri, şef Tulio Gagliardo Varas yönetimindeki İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) Orkestrası tarafından seslendirildi.

Konserin sonunda Gürer Aykal, Selman Ada, Rengim Gökmen, Turgay Erdener ve Hasan Uçarsu, Mehmet Balkan ve Uğur Seyrek'ten oluşan seçici kurul, orkestra üyeleri ve konsere katılan izleyicilerin oylarıyla "Kuyucaklı Yusuf", yarışmanın galibi olarak ilan edildi.

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, yıl içinde koreografileri yapılacak her iki eserin de Devlet Opera ve Balesi repertuvarına alındığını belirtti.

İKSEV olarak Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması'na çok önem verdiklerini, yarışmada genç bestecileri yeni eserler üretmeye teşvik ettiklerini kaydeden, Sarper şöyle konuştu:

"Bu yarışma müziğimizi besleyen önemli bir kaynak, can suyu. Yarışmanın 8'incisini bale müziği dalında açtık ve repertuvara çok güzel iki eser kazandık. Bu eserler de CD'ye alındı. Koreografileri de hazırlanacak ve Devlet Opera ve Balesi repertuvarına alınacaklar. Bu yarışmada Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin özverili katkılarını dile getirmeliyiz. Aynı amaç uğruna güzel bir işbirliği yaptık."

-Finalde iki genç besteci, iki yeni eser-

Yarışmanın final konserinde 1981 doğumlu Murat Cem Orhan ile 1978 doğumlu Mesruh Savaş'ın eserleri yarıştı.

İzmir'de başlayan sanat eğitimini İtalya ve ABD'de tamamlayan ve halen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda çalışmalarını sürdüren Orhan,

"Eşkiya Baskını", "İntikam" ve "Kahramanın Eşkiyaya Dönüşümü" bölümlerinden oluşan "Kuyucaklı Yusuf" bale müziği ile aldığı ödülün kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti.

Orhan, "Medeniyetin lokomotifi olan sanat kavramı, var olan tek ulusal beste yarışmamız sayesinde yalnızca sanatçılar için değil, tüm ulus için yüksek derecede önem taşımaktadır. Bu paha biçilmez oluşum için Eczacıbaşı ailesine ve tüm Yüksek Sanat Komitesine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Yarışmanın diğer finalisti Savaş ise yarışmaya 2004 yılında da katıldığını ve mansiyon aldığını belirterek, "Tekrar finalist olmaktan son derece mutluyum. Eczacıbaşı beste yarışmasında 8 yıl önce aldığım ödül ve gerçekleştirilen CD kaydı, genç olmama rağmen besteci kimliğimin ülkemizin diğer orkestra ve orkestra şefleri tarafından tanınmasına ve eserlerimin repertuvarda yer almasına büyük katkı sağlamıştır. Bu anlamda yarışmanın genç bestecilere yaratıcılık dünyalarında hem bir amaç vermeye hem de bir enstitü görevi görmeye devam ettiğine inanıyorum" diye konuştu.

Bursa'da başladığı müzik eğitimini Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde sürdüren ve sonrasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Sanatta Yeterlik Diploması alan Savaş, halen Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda görev yapıyor.

Savaş'ın "Zümrüd-ü Anka" eseri, "Kuşlar Diyarı", "Kuşların Duası",

"Kabile Toplantısı", "Kaf Dağına Yolculuk", "Yedi Vadi", "Bilgi Ağacı" ve

"Zümrüd-ü Anka'nın Doğuşu" bölümlerinden oluşuyor.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Beste Yarışması Türk Bale Repertuvarına İki Yeni Eser Kazandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement