Beü'nün "Hızlı Okuma" Projesi Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

Beü'nün "Hızlı Okuma" Projesi Kabul Edildi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Hizan Meslek Yüksekokulu (MYO) öğretim görevlisi Esra Dursun'un hazırladığı "Hızlı Okuma" projesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA) kabul edildi.

23.01.2018 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Hizan Meslek Yüksekokulu (MYO) öğretim görevlisi Esra Dursun'un hazırladığı "Hızlı Okuma" projesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA) kabul edildi.

BEÜ'den yapılan açıklamada, hızlı okumanın geliştirilmesi ve okuma hızının iki katına çıkarılmasını amaçlayan projenin üniversite bünyesindeki 30 akademik ve idari personeli kapsadığı ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dursun, projeyle görsel algılama kapasitesini yükseltmeyi, kelime hazinesini geliştirmeyi, eski okuma alışkanlıklardan kurtulmayı, konsantrasyonu arttırmayı, okuma sırasında iç sesi susturarak gözle okumayı sağlamayı, 5N1K tekniğini okuma üzerinde uygulamayı, göz atma tekniğini geliştirmeyi, kitap ve bilimsel yayın okuma sayısını arttırmayı, beyin lobunun iki taraflı gelişimini sağlayarak kapasite artışını ve sütun tarama tekniğinin öğretilmesini amaçladıkları kaydetti.

Bu sayede anlayarak hızlı okumanın geliştirilmesi ve okuma hızının iki katına çıkarılmasını hedeflediklerini aktaran Dursun, şunları ifade etti:

"Kitap okumanın gereğini bilen bir insan için hızlı okumanın da neden gerekli olduğu bellidir. Çünkü kitap okuyan biri sürekli bir şeyler öğrenme ve kendini geliştirmenin peşindedir. O sürekli ve hızlı şekilde gerekli bilgilere ulaşmak ve kendini geliştirmek ister. Günümüz dünyasında bilim ve tekniğin hızla gelişmesi, insanların işlerini kolaylaştırıyor gibi görünse de çağımızın değişen şartları insanın üzerindeki yükü ve yükün niteliğini değiştirerek artırmaktadır. Bundan dolayı insan az zamanda çok iş başarmak zorunda kalmaktadır. Okunması gereken yazıların çokluğu, zamanın azlığı insanları daha hızlı okuyabilmek için bilimsel araştırmalar yapmaya itmiştir. Okuma hızı bilimsel yöntemle artırılabilir. Çünkü okuma hızı üzerinde çalışma yapılırsa elde edilecek bir beceridir. Hızlı okuma sonradan kazanılan davranışlar arasında yer alır. Hızlı okuma kişilerin çabukluk, kavrama ve öğrenme yeteneklerini geliştirerek, daha önceki okuma süresine kıyasla dakikada okudukları kelime sayısını ve anlama düzeylerini artırmaları demektir. Özellikle akademisyenlerin anlayarak hızlı okumaya ihtiyacı kurumsal gelişmişliğe katkı açısından diğer meslek gruplarından daha fazla olduğu için üniversite içerisinde bu eğitimin verilecek olması üniversitenin kalitesini bir üst düzeye çıkartacaktır. Bir ülkede üniversitelerin gelişmişlik düzeyi ne kadar artarsa bu gelişmişlik düzeyine bağlı olarak oradan mezun olan öğrencilerin kalifiyeliği o kadar artacaktır. Bir akademisyenin gerek bilimsel çalışmalarında gerek bir üst düzeye çıkabilmek için doktora ve tez çalışmalarında okumanın önemi ve zamandan sağlayacağı tasarruf asla göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bu sebeple projemiz son derece önemli bir projedir."

Dursun, projenin hazırlanmasında desteklerinden dolayı BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım'a, üniversite yönetimine, DAKA Bitlis ve Van Proje ofislerine teşekkür etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Beü'nün 'Hızlı Okuma' Projesi Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Dicle Nehri'nde ceset olduğu ihbarı üzerine arama çalışması başlatıldı
    22:09 Diyarbakır'da Dicle Nehri'nde ceset olduğu ihbarı üzerine arama çalışması başlatıldı

    Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan Dicle Nehri'nde bir ceset olduğu ihbarı üzerine AFAD, 112 Acil Sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, nehirde bir süre arama çalışması yaptıktan sonra çalışmaya yarın sabah da devam edecek.

  • Tokat'ta meydana gelen deprem Kayseri'de bir evin duvarlarında hasara neden oldu
    22:08 Tokat'ta meydana gelen deprem Kayseri'de bir evin duvarlarında hasara neden oldu

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem sonucunda Kayseri'de ikamet eden Ferdi Yakupoğlu'nun evinin duvarlarında çatlaklar oluştu. Yakupoğlu, evin oturulacak halde olmadığını ve ailesinin risk altında olduğunu belirtti. AFAD'a bilgi verildi.

  • Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı
    22:06 Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

    Bu yıl 13.'sü düzenlenen Alaçatı Ot Festivali 'Öz'e Dönüş' konseptiyle kapılarını açtı. Festivale katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli stantları gezerek, vatandaşlarla selamlaştı.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Amasya'nın Taşova ilçesindeki bir evin bahçesinde çıkan yangın söndürüldü
    22:03 Amasya'nın Taşova ilçesindeki bir evin bahçesinde çıkan yangın söndürüldü

    Amasya'nın Taşova ilçesindeki bir evin bahçesinde bulunan depoda çıkan yangın, ahır ve samanlığa da sıçradı. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülürken, depo, ahır ve samanlık kullanılamaz hale geldi. Yangında 500 saman balyası ve 1 ton yem yandı.


Advertisement