'Beyaz altın'da yılın ilk satış seansı gerçekleşti - Son Dakika
Ekonomi

'Beyaz altın'da yılın ilk satış seansı gerçekleşti

'Beyaz altın'da yılın ilk satış seansı gerçekleştiDİYARBAKIR - Beyaz altın olarak nitelendirilen ve yıllardır ülke genelinde Ege pamuğu tipi olarak işlem gören Diyarbakır pamuğunun, kendi adıyla işlem görmesi için ilk adım atıldı.

09.10.2019 17:19  Güncelleme: 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Beyaz altın'da yılın ilk satış seansı gerçekleşti

DİYARBAKIR - Beyaz altın olarak nitelendirilen ve yıllardır ülke genelinde Ege pamuğu tipi olarak işlem gören Diyarbakır pamuğunun, kendi adıyla işlem görmesi için ilk adım atıldı. Diyarbakır Ticaret Borsası'nda pamuk satış seansı gerçekleştirildi.

Diyarbakır pamuğunun ilk satışını gerçekleştirmek üzere DTB satış salonunda düzenlenen törene Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, DTB Başkanı Engin Yeşil, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel sekreteri Dr. Hasan Maral, Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Bismil Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Karabulut, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, kamu kurum amirleri, iplik fabrikaları temsilcileri, borsada alım satım yapan tüccarlar katıldı.

"Rekoltenin 80 bin ton artmasını bekliyoruz"

Törende konuşan Vali Güzeloğlu, bugün burada Diyarbakır pamuğunun ilk satışını yaptıklarını söyledi. Vali Güzeloğlu, "Ticaret anlamında borsamızda bugün başlayacak alım ve satım sürecinde hem satan üreticilerimize hem alıcılarımıza bu sürecin hayırlı olmasını, bereketli, helal, bol kazançlar getirmesini diliyorum. Pamuk, sanayinin ve tarımın çok önemli bir girdisi. Dünyanın sayılı pamuk üreticilerinden olan ülkemizde Diyarbakır, bugün itibariyle üretim hasılatı açısından üretim yapılan 4'üncü ilimiz. Pamuk üretiminde sadece pamuk boyutunda değil tekstilin ana girdisi olan pamuk ana üretiminin yanı sıra çiğidi dediğimiz çekirdeği ile yağ sanayisinde, küspesi ile yem sanayisinde, bütün alanlarda pamuğun net ve açık bir girdi değeri söz konusu. Diyarbakır gerek pamuk üretiminin gerekse kalitesinin çok önemli bir belirleyici kenti. Geçtiğimiz yıla nazaran bu yıl rekoltenin yaklaşık bir 80 bin ton civarında artması ve o şekilde gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

"Hedef 1 milyon dekarlık alandan 500 bin ton üretim"

Esas hedeflerinin 2023 ve 2025 bandında GAP'ın sulama projelerinin tamamlanması ve Silvan Barajı ile Silvan Projesi'nin sulama kanallarının devreye girmesi olduğunu kaydeden Vali Güzeloğlu, "1 milyon dekarlık alanda pamuk üretimini gerçekleştiren ve bunun karşılığında en az 500 bin ton pamuğu üreten bir kent olma hedefidir. Bu yakın dönemde gerçekleşecek hedefe karşıda kentimizi gerek üretim altyapısında gerekse pamuğa dayalı sanayinin altyapısında hazırlamakta bizim önceliğimizdir. Bugün itibariyle yüzde 90'ın üzerinde makineli hasadın gerçekleştiği, ürün kaybının ve filesinin en aza indirip pamuk üretim merkezi Diyarbakır'ımızda Dicle'nin ve gerçekleştirilen sulama projelerinin getireceği bereketli topraklarda dünyanın en nitelikli pamuğunu yetiştiren ve fiyat belirleyen bir il olma hedefine doğru giderken aynı zamanda da pamuğa dayalı tekstil sanayisinin merkezi olma hedefinde ve amacındayız" diye konuştu.

"Ülke genelini yüzde 10 ihtiyacını karşılıyoruz"

İlk satış seansı öncesi açıklama yapan DTB Başkanı Engin Yeşil ise, Diyarbakır'ın pamuk üretiminin ülke genelinin yüzde 10 ihtiyacını karşıladığını belirtti. Diyarbakır bölgesinde şu an 600 bin dönüm pamuk ekimi yapıldığına değinen Başkan Yeşil, "Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun çaba ve destekleri ile hayata geçirilecek Silvan Projesi'nin tamamlanmasıyla 2 milyon 350 bin dönüm arazinin sulamaya açılmasının ve 1 buçuk milyon dönümde ise pamuk ekimi yapılmasını bekliyoruz. Bu da Türkiye'nin ithal ettiği pamuğun yüzde 50'sinin bundan böyle Diyarbakır'dan karşılanması demektir. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi pamuk bizler için çok önemli bir üründür. Diyarbakır Ticaret Borsası olarak bizler Ege pamuğu tipi ile işlem gören pamuğumuzun kalite bazındaki fiyatının Diyarbakır pamuğu olarak belirlenmesini ve alıcı ve satıcının borsamızda buluşmasını hedefliyoruz. Böylelikle haftanın her günü satış salonundan çıkacak olan Diyarbakır pamuğu fiyatları Ulusal ve uluslararası pazarda referans fiyat olarak kabul edilecektir. Belirlenen fiyat ve kalite ile hem haksız rekabetin önüne geçilmiş olunacak hem de Diyarbakır pamuğuna kriter olabilecek bir fiyat ortaya çıkmış olacaktır. Bu nedenle bu gün ilkini gerçekleştireceğimiz satış seansının hayırlara vesile olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu'nun tokmağa vurmasıyla Diyarbakır pamuğunun ilk satış seansı gerçekleştirildi.

İlk seansta Saitoğulları Çırçır ile İSKUR Tekstil AŞ arasında 8 lira 125 kuruştan pamuk satışı gerçekleştirildi.

\'Beyaz altın\'da yılın ilk satış seansı gerçekleşti
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Beyaz altın'da yılın ilk satış seansı gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor
    15:32 Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen uçkun bitkisi, pazarda satılmaya başlandı. Uçkun toplayanlar, bu bitkinin ilçedeki işsizler için bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor. Uçkun, kanser, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitkidir.

  • Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi
    15:23 Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi

    Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısında, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılında gerçekleştirdiği kuru meyve ve mamulleri ihracatının detayları da açıklandı. Rapora göre, Birliğin kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye genelindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşti ve en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak yer aldı.

  • Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı
    15:19 Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik şartlarda ihtiyaç sahibi vatandaşlara sağlanan maddi destek miktarını yüzde 110 arttırdıklarını söyledi. Halk Kart desteği ile ihtiyaç sahibi ailelerin banka kartına aylık yüklenen miktar ile temel ihtiyaçlarının karşılaması sağlanıyor.

  • Batman Havalimanında Mart Ayında 45 Bin 466 Yolcu Havayolunu Kullandı
    15:07 Batman Havalimanında Mart Ayında 45 Bin 466 Yolcu Havayolunu Kullandı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Batman Havalimanında Mart ayında 45 bin 466 yolcunun havayolunu kullandığını açıkladı. Ayrıca, Mart ayında Batman Havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 322, yük trafiği ise 479 ton olarak gerçekleşti. Ocak ve Mart aylarında ise toplamda Batman Havalimanında 151 bin 998 yolcu, 986 uçak ve bin 620 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Bodrum'a Star Legend isimli kruvaziyer gemisi 180 yolcu getirdi
    15:06 Bodrum'a Star Legend isimli kruvaziyer gemisi 180 yolcu getirdi

    Bahamalar bayraklı Star Legend isimli kruvaziyer gemisi, Kuşadası Limanı'ndan Bodrum'a gelerek 180 yolcu getirdi. Yolcular ilçe merkezini gezdi ve alışveriş yaptıktan sonra gemi, akşam saatlerinde Rodos Limanı'na hareket etti.

  • Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti
    15:06 Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti

    Marmaris Ticaret Odası yönetimi, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Alexandros Kostas'a nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, kapı vizesi uygulaması ve vize başvuru süreçlerinde yaşanan sorunlar ele alındı. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Ayhan, sorunların çözülmesi konusunda destek istediklerini belirtti ve Marmaris ile Rodos arasında ticaretin geliştirilmesine hazır olduklarını ifade etti.

  • MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı
    14:54 MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı

    Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) projesi tanıtıldı. Projenin amacı, ana bileşenleri ve temel çıktıları hakkında bilgi verildi. Proje, kadınların ve gençlerin sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmesine ve toplumsal uyumunun sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

  • Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı
    14:46 Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı

    Alman Continental Grup bünyesinde faaliyet gösteren Contitech Lastik A.Ş. işçileri, arkadaşlarının keyfi uygulama sonucu işten çıkarıldığını öne sürerek fabrika önünde eylem başlattı. Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, yapılan haksızlığın herkese tehdit olduğunu belirtti.

  • Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı
    14:45 Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı

    Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Mera Islah ve Amenajman Projesi' kapsamında 150 çiftçiye 100 ton korunga tohumu dağıtıldı. Muş Valisi Avni Çakır, çiftçilere yönelik desteklerin devam ettiğini belirterek, tarım konusunda bilimsel çalışmalara teşvik edeceklerini vurguladı. Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise korunga bitkisinin hayvanlara verildiğinde sütün yağlı olmasına vesile olduğunu söyledi ve çiftçilere korunga bitkisini tavsiye etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise projenin ilimize ve ülke meramıza hayırlı bereket getirmesini diledi.


Advertisement