Beyazıt İlhan: (Biber Gazı) Ölümler Dahil Ciddi Ağır Etkileri Olabiliyor - Son Dakika
Güncel

Beyazıt İlhan: (Biber Gazı) Ölümler Dahil Ciddi Ağır Etkileri Olabiliyor

Beyazıt İlhan: (Biber Gazı) Ölümler Dahil Ciddi Ağır Etkileri Olabiliyor

Biber gazının insan sağlığına etkileri üzerinde bilimsel çalışmalar yapan farklı üniversitelerden akademisyenler İstanbul Tıp Fakültesi'nde biraraya geldi.

10.01.2015 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Biber gazının insan sağlığına etkileri üzerinde bilimsel çalışmalar yapan farklı üniversitelerden akademisyenler İstanbul Tıp Fakültesi'nde biraraya geldi. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Beyazıt İlhan,

"Sağlık üzerinde ölümler dahil ciddi ağır etkileri de olabiliyor" diye konuştu.

İstanbul Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği ve aralarında çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Kemal Atay Amfisi'nde, 'Biber Gazı Yasaklansın Tıbbi Sempozyumu' isimli bir toplantı düzenledi.

Biber gazının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin tartışıldığı sempozyumda farklı üniversitelerden gelen akademisyenler de bilimsel sunumlar gerçekleştirdi.

"EN YAYGIN KULLANIMINI GEZİ'DE GÖRDÜK"

İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu Türkiye'de biber gazı üzerine yapılan ilk tıbbi sempozyum olduğunu belirterek, biber gazı olgusunun solunum, kalp, cilt, ortopedi üzerindeki tıbbi sonuçlarını, kullanımının insan sağlığı üzerindeki etkisini, korunma yollarını, bunun yarattığı insani sorunları ve yasaklanması gerektiğinin tıbbi yönden irdelenmesini sağlamak üzere bu sempozyumu düzenlediklerini söyledi.

Bu konuda çeşitli bilimsel çalışmalar yapan akademisyenlerin, sempozyumda, bildiriler sunacağını söyleyen Çerkezoğlu, "Biz bunu çok önemsiyoruz. Ne yazık ki ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde biber gazı kullanımı sıradan bir olay haline gelmiş durumda. Her türlü gösterinin, her türlü demokratik tepkinin neredeyse her türlü basın açıklamasının biber gazıyla binlerce insanın maruz kaldığı bir sonuç doğurduğu bir durum var. Bunun en yaygın kullanımını Gezi'de gördük. Bunun siyasal sonuçları, toplumsal sonuçları, sosyolojik sonuçları var. Biz bunların hepsinden kaygılıyız ama bugün bunun tıbbi sonuçlarını, insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyeceğiz" dedi.

"KANSEROJEN ETKİLERİ OLABİLİYOR"

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Beyazıt İlhan ise biber gazının ölümcül sonuçlarının bulunduğuna dikkat çekerek, "Kalp damar sisteminin üzerinde ciddi etkileri, epilepsi nöbetleri, bayılmalar, psikiyatrik yan etkiler, nörolojik yan etkiler; bunaltı gibi ajitasyon gibi ciddi semptomlar görülebiliyor. Geçici etkileri olanları da var . Ancak sağlık üzerinde ölümler dahil ciddi ağır etkileri de olabiliyor" dedi.

Biber gazının uzun dönem etkilerine ilişkin uluslararası literatürde herhangi bir veriye rastlayamadıklarını söyleyen İlhan, bu konuda ciddi çalışmaların yapılması gerekliliğine vurgu yaptı. Dr. Beyazıt İlhan, "Örneğin gebeler üzerinde, çocuklar üzerinde uzun dönem etkileri neler olacak. Doğan çocuklar üzerinde nasıl etkileri olacak. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Ancak hayvan deneylerinden görüyoruz ki kanserojen etkileri olabiliyor. Dolayısıyla bu tür kimyasalların insanlar üzerinde olumsuz etkilerinin olması da mümkün olabiliyor" dedi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Beyazıt İlhan: (Biber Gazı) Ölümler Dahil Ciddi Ağır Etkileri Olabiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement