Beyin Cerrahından 'Mitoloji ve Tıp' Semineri - Son Dakika
Yerel

Beyin Cerrahından 'Mitoloji ve Tıp' Semineri

Beyin Cerrahından \'Mitoloji ve Tıp\' Semineri

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, hekimlere yönelik ‘Mitoloji ve Tıp’ semineri verdi.

04.12.2015 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, hekimlere yönelik 'Mitoloji ve Tıp' semineri verdi.

Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Adana Tabip Odası toplantı salonunda yaptığı sunumda Asklepios'un tapınaklarına Asklepion dendiğini, aynı zamanda ilk çağın hastaneleri olduğunu, en büyük ve en ünlüsünün Bergama'da bulunduğunu söyledi.

Mitolojide Tıbbın doğuşu ile tıpta kullanılan Stafilokok, Proteus, CaputMedusa, Aşiltendonu, Narsisizm, Priapizm Sendromu, Febris, İris, Atlas kemiği, Gigantizm, Hermafroditizm, Fobi, Hipokampüs, Geriatri, Senil Demans gibi kelimeler, deyimler ve kahramanların yaşam öykülerine açıklık getirerek görsel sunum yapan Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şunları kaydetti:

"Bakteri adını verdiğimiz mikroorganizmalar bazı hallerde insanlarda hastalıklara neden olurlar. Ancak şarap, yoğurt gibi bazı gıdaların mayalanmasında faydalı olduklarını hatırlatmakta yarar var. Ancak bakteri denilince akla enfeksiyonlar ve hastalıklar gelir. Bu bakterilerin en çok bilineni bildiğimiz gibi "Stafilokoklar"dır. Vücudun büyük toplardamarlarından biri olan ve karaciğere kan taşıyan Vena Porta'nın normal kan akımının engellenmesi halinde göbek çevresinde genişlemiş toplardamarların oluşturduğu ışınsal yayılımlı bir görünüme verilen isimdir "Caput Medusa" en çok sirozda görülür. "Medusa" ise Yunan mitolojisinde ölümlü bir kraliçenin ismidir. Medusa bakışıyla herkesi taşa çevirebilir. Başında saç yerine kıvrılmış zehirli yılanlar yer alır. Görünüm itibarıyla göbekten çevreye dağılan geniş toplardamarlar ile tanrı Medusa'nın başı arasında büyük benzerlikler vardır.

Efsaneye göre, "Akhilleus" (Aşil) adıyla bilinen yarı tanrı'dan dolayı, baldırın arka kısmındaki kas grubunun, topuk kemiğine birleşmesini ve ayağın aşağı-yukarı hareketini sağlayan yapı, tıpta "Aşil tendonu" adını taşır. Narsisizm kişinin kendisini aşırı beğenmesi, kendisine hayranlık duyması hatta uç bir yaklaşımla kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanır"

Atlas, dünyayı sırtında taşıyan kemik. İnsan vücudunun dik durmasını sağlayan temel direği omurgadır ve omur denilen 34 kemikten oluşmuştur. Bu omurlardan boyunda yer alan birincisinin adı "Atlas"tır. Peki neden Atlas? Çünkü bu kemik kafatasının hemen altındaki ilk kemik olup kafatasını, yani insanın başını taşıyan bir kemik gibi durmaktadır. Tıpkı sırtında boynunun arka kısmına yerleştirdiği dünyayı taşıyan mitolojideki "Atlas" gibi. Mitoloji'ye göre dev yaratıklar olarak bilinen bir titan olan Atlas aynı zamanda ateşi armağan eden Prometheus'un kardeşidir. Her ikisinin de ortak yazgısı tanrılara karşı gelmek ve cezalandırılmaktır." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Beyin Cerrahından 'Mitoloji ve Tıp' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement